Finland is altijd al het verrassendste land binnen Scandinavië geweest. Het is een sereen land met wonderlijk natuurschoon van meren en wouden. Hier is tevredenheid en geluk een knusse berghut aan de oever van een sprookjesachtig meer met een degelijke sauna. Ondanks het feit dat ook hier de hightech-revolutie floreert, neemt de natuur nog steeds de eerste positie in. Van ferries over één van de prachtige meren, hiken in mysterieuze wouden, fietsen over eindeloze paden tot schaatsen op bevroren meren. Opvallend aan Finland is het landschap, met bijna 190.000 meren en meertjes en de meer dan 30.000 eilandjes die zijn gelegen aan de kust. Hierdoor wordt Finland ook wel 'het land van duizend meren' genoemd. Lapland, een prachtig gebied met wilde natuur, heeft een ongelooflijke aantrekkingskracht. Rendierkuddes dwalen hier over de velden en je treft hier ook een heuse Santa Claus Village. In dit dorp kun je de goede man persoonlijk ontmoeten. Verder naar het noorden ligt het Inaricentrum. Hier kun je de spectaculairste lichtshow van moeder natuur aanschouwen: de Aurora Borealis. Het Finse volk staat bekend als stug, stil en mysterieus, maar eigenlijk ook vaak vriendelijk en gastvrij.
Karhunkierros, Temppeliaukion kirkko, Arktikum
Er wonen in Finland twee bevolkingsgroepen, namelijk Finnen en Lappen. De Lappen worden ook wel Samen genoemd. Finland is een dunbevolkt land; er wonen slechts 17 mensen per vierkante kilometer. Er wonen ongeveer 5,5 miljoen mensen in Finland en de meeste mensen wonen aan de zuidelijke kuststrook. Veertig procent van de bevolking woont in of rond de drie grootste steden van het land: Helsinki, Tampere en Turku. 93,4 procent van de bevolking is van Finse afkomst en de grootste buitenlandse bevolkingsgroepen zijn Russen, Esten en Zweden.
De bevolking van Finland bestaat uit Finnen, Fins-Zweden, Russen, Roemenen en Estonianen.
Aantal inwoners van Finland is 5.500.000
Eén van de blangrijkste onderdelen van de Finse cultuur is het saunagebruik. Daarnaast is de Finse cultuur sterk beïnvloedt door de West-Europese en Amerikaanse cultuur. Echter, in Oost-Finland en Karelia tref je veel invloeden van de Russische cultuur. Opmerkelijk zijn de culturele verschillen tussen de regio's, die zich vooral op taalgebied voordoen. Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land.
De Finnen zijn over het algemeen vrij rustige en gesloten mensen. Als je in Finland komt en graag in contact wilt komen met de Finnen zelf, dan zal het initiatief vaak van jezelf moeten komen. Wanneer er echter contact is gelegd, dan blijkt vaak echter dat de Finnen heel warm en vriendelijk zijn.
Het belangrijkste geloof is het lutheranisme, dit is een stroming binnen het protestantse christendom.
Indeling naar religie:
Rooms Katholiek 1%
Protestant 78%
Overig 2%
Geen religie 19%
Heel eerlijk, de Finse keuken staat nu niet bepaald bekend om zijn culinaire hoogstandjes. Toch zal je tijdens je vakantie in Lapland meerdere malen verbaasd worden door het simpele maar heerlijke eten dat in de meeste restaurants en hotels wordt geserveerd. Zoals je zou verwachten wordt er veel zalm en andere gerookte vissoorten gereserveerd. Met name de vers gerookte zalm is er heerlijk. Een andere vissoort die je veel tegenkomt is de Baltische haring. Lokaal bekend als de silaka. Deze haring wordt vaak in een zoetige dressing geserveerd. De bekendste vleessoort in Lapland is natuurlijk het rendiervlees. Dit is echt een heerlijk stukje vlees dat iets weg heeft van hert of ree, maar iets meer smaak heeft. Het rendiervlees wordt in de meeste gevallen geserveerd met een saus van bessen, gekookte aardappelen en wat gestoofde koolsoorten. De nationale drank van de lappen is warme bessensap. Deze warme drank krijg je zo goed als iedere excursie te drinken. Ondanks dat er geen alcohol in dit drankje te vinden is, heeft het wel iets weg van glühwein met als voordeel dat je na dit glaasje gewoon verder mag rijden.
De Finnen zijn dol op feesten, een aanleiding is dan ook snel gevonden. In de Finse dorpen en steden wordt een bonte stoet aan evenementen georganiseerd, waarbij het kan gaan om culturele gebeurtenissen, maar ook om volksvermaak. Dus op naar het knoflookfestival, het moerasvoetbal en de wedstrijden in het vrouwendragen, ter vermaak van de Finnen en van u, de buitenlandse bezoeker.
Tammerfest, Sibeliusfestival Lahti, Helsinki Festival, Savonlinna Operafestival, Midzomerfeest, Koorfestival Vaasa, April Jazz Espoo
Dag van de Finse taal, , , ,
Finland, is een land in Noord-Europa dat tussen Rusland in het oosten, Noorwegen in het noorden en Zweden in het noordwesten ligt. Finland kan worden onderverdeeld in drie belangrijke geografische streken: de laagliggende kuststrook, een enorm bebost binnenlands plateau en het dunbeboste gebied in het noorden van de noordpoolcirkel, dat deel uitmaakt van Lapland (Fins, Lappi).
Hoofdstad van Finland is Helsinki.
Finland ligt in Noord-Europa en de grenzen worden gevormd door Zweden en de Botnische Golf in het westen, De Finse Golf in het zuiden, Rusland in het oosten en Noorwegen in het noorden.
De buurlanden van Finland zijn Noorwegen, Zweden en Rusland.
Finland heeft een totale oppervlakte van: 338000 km²
Landoppervlakte: 304473 km²
Wateroppervlakte: 33672 km²
Aantal km kust: 1250
Hoogste punt: 1328 Meter
Hoogste punt: Haltiatunturi
Laagste punt: 0 Meter
Laagste punt: Baltische Zee
In Finland kun je betalen met de Euro. Creditcards van Mastercard, VISA, Diner en American Express worden vrijwel overal geaccepteerd, echter niet overal (let op stickers in betreffende winkels en restaurants). Daarom is het verstandig om ook andere betaalmiddelen mee te nemen. Pinnen kan met een pas met een Maestro logo bij vrijwel elke geldautomaat.
Valuta: Euro
Pinautomaten: Pinnen kan met een pas met een Maestro logo bij vrijwel elke geldautomaat.
Credit Cards: Creditcards van Mastercard, VISA, Diner en American Express worden vrijwel overal geaccepteerd (let op stickers in betreffende winkels en restaurants.)
Fooien: In principe rekenen in Finland alleen de bagagedragers op fooien. In hotels en restaurants is de bediening inclusief. Bij garderobes (van restaurants) wordt vaak circa € 1 aan fooi gegeven.
Van 1200 tot en met 1808 maakte Finland deel uit van het Zweedse Rijk. Eén jaar later veroverde Rusland Finland, met een personele unie tot gevolg tussen de twee landen. In 1917 werd Finland onafhankelijk. Een burgeroorlog werd ontketend tussen de 'rode' socialisten (gesteund door de Russische bolsjewieken) en de 'witte' conservatieven (gesteund door het Duitse rijk). De conservatieven wonnen de oorlog, en vestigden een constitutionele democratie. Finland werd tijdens de Tweede Wereldoorlog tweemaal aangevallen door de Sovjetunie, maar behield zijn onafhankelijkheid. Dit met uitzondering van Karelië, een grote streek die de Finnen moesten afstaan aan de Russen. Tijdens de Koude Oorlog werd de Finse politiek sterk beïnvloed door de Sovjetunie, maar Finland is nooit een zogeheten satellietstaat daarvan geweest. Het kon of wilde geen lid worden van de NATO. Mede als gevolg van de instorting van de Sovjetunie in 1991, ging Finland meer werken aan de integratie in West-Europa.
De Finse Republiek heeft een parlement met één kamer. De tweehonderd leden worden om de vier jaar direct gekozen. De Finse president heeft een ambtstermijn van zes jaar.
Finland is een Republiek. De Finse president heeft een ambtstermijn van zes jaar.
Finland heeft een prachtig landschap met vele meren en wouden. Ruim 65% van het land is bedekt met bossen en daarmee behoort Finland tot één van de dichtst beboste landen van Europa.
Finland is een land waar het in de wintermaanden erg koud kan worden, maar de droge lucht maakt de winter aangenamer dan de temperatuur doet vermoeden. Finland is echter ook het land waar de nachten in juni en juli erg kort zijn en het bij heerlijke zomerse temperaturen in de hoofdstad Helsinki zeer aangenaam kan zijn. De zomer is droger en warmer dan in Nederland. Tijdens de zomermaanden is er een overvloed aan zonlicht in Finland. In Lapland gaat de zon vanaf eind mei tot halverwege juli dan ook niet onder. Je kunt dit ervaren in het zuiden van het land, maar hier duurt deze periode iets korter. Hoe verder je 's zomers in de richting van de Noordpool gaat, hoe hoger en langer de zon daar achter elkaar blijft schijnen. Hartje zomer kun je in Finland dan ook zonder veel problemen 's nachts op straat de krant nog lezen. Omgekeerd blijft de zon in de winter op de poolcirkel onder de horizon staan en op de Noordpool heerst dan de poolnacht waarin de zon de gehele dag niet zichtbaar is.
Finland is één van de bosrijkste landen van Europa met drie hoofdsoorten: den, spar en berk en verder de esp en de jeneverbes. Dennen en sparren groeien goed in Finland vanwege de schrale, droge grond. In het noordelijkste gebied groeien geen naaldbomen meer, wel is Fins-Lapland het gebied van de lage berk. In Lapland bestaat de ondergroei van de bossen voor een groot deel uit rendiermos en er komen wat soorten poolbloemen voor. In de bossen groeien veel soorten bessen zoals frambozen, bosbessen en vossebessen tot aan de poolgrens. De meren in Finland zijn bedekt met waterlelies. Lapland heeft toendra- en bergbegroeiing. Op de vele rotsachtige eilandjes komen niet veel, maar wel zeer kleurrijke bloemen voor. Margrieten, boterbloemen en korenbloemen zie je in het hele land. Opmerkelijk zijn ook de vele soorten paddestoelen die door veel Finnen verzameld worden. De noordelijke ligging van Finland is er de oorzaak van dat de dierenwereld niet zoveel soorten telt. In het wild komen beren, wolven (in aantal sterk afgenomen), lynxen, vossen en veelvraten (zeldzaam geworden) voor. De rendierkudden zijn minder talrijk geworden. Karakteristiek voor Lapland is de lemming, die op de hoge, vlakke bergen boven de boomgrens leeft. De beschermde eland komt vooral voor in de Zuidlaplandse woud- en moerasgebieden. Pelsdiersoorten als nertsen, marters en hermelijnen komen in het hele land voor. Er zijn in Finland elf soorten reptielen en kikkers. De adder is de enige giftige slang. Van de ongeveer 350 vogelsoorten die in Finland voorkomen, behoren er 230 tot de trekvogels. Arenden en uilensoorten worden streng beschermd. De bossen zijn vogelrijk, met o.a. korhoenders en auerhoenders. In de moeras- en mosgebieden nestelt de sneeuwhoen, aan de kusten de eidereend. In de Finse wateren leven 77 soorten vis, waarvan ongeveer de helft uit zoetwatersoorten bestaat. Veel voorkomend zijn snoek, baars, brasem zalm en forel.
Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek bescherm je zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten, en het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.
Finland heeft 40 nationale parken
Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover.
Finland heeft 7 werelderfgoederen
Werelderfgoederen in Finland:
Oud Rauma, Hoge kust en Kvarken archipel, Oude kerk van Petäjävesi, Hout- en kartonfabriek van Verla, Geodetische boog van Struve, Sammallahdenmäki, begraafplaats uit de bronstijd, Fort Suomenlinna
Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om jou ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen, doet jouw reisorganisatie aan duurzamer toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert jouw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. Je bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat je ook in de toekomst blijvend kunt genieten van jouw vakantiebestemming.
Tijdverschil: +1 uur
Internetten in het buitenland binnen de Europese Unie (EU) hoeft niet voor extra kosten te zorgen, mits je binnen je bundel blijft. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt met de voorbereiding van de reis. Het reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade of consulaat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van een reisadvies is te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/reisadvies.
Je dient over een geldig paspoort of een geldige nationale identiteitskaart te beschikken.
Je hebt geen visum nodig.
Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse: raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
De vlag van Finland wordt in het Fins de Siniristilippu genoemd. Finland heeft lang onderdeel uitgemaakt van Zweden en sinds de Vrede van Hamina (1809) behoorde het tot het Russische tsarenrijk. Toen het in 1918 onafhankelijkheid verwierf, werd een vlag ontworpen die de geschiedenis van het land weergaf. Het ontwerp is samengesteld uit het kruis dat van de vlag van Zweden komt en de kleuren zijn gebaseerd op de kleuren, blauw en wit van de Russische imperiale vlag.
Finland is een tweetalig land. Meer dan negentig procent van de bevolking beschouwt het Fins als hun moedertaal, daarnaast is er het Zweeds dat veelvuldig wordt gesproken. Tevens wordt er op sommige plekken Russisch en Laps gesproken.
Voertaal: In Finland wordt Fins gesproken.
Officiële taal: Fins en Zweeds.
Banken: Banken zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 09.15 - 16.15 uur. Zaterdag gesloten.
Winkels: Winkels zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 09.00 - 18.00 uur en op zaterdag van 09.00 - 15.00 uur. Warenhuizen in Helsinki zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 09.00 - 20.00 uur en op zaterdag van 09.00 - 18.00 uur. Van juli tot augustus zijn grote warenhuizen eveneens geopend op zondag (Senaatti Centrum, de Esplanade en het warenhuis Forum). Op Midzomeravond sluiten de winkels om 13.00 uur.
Overig: De postkantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 18:00 uur.
We adviseren om bij het voor het eerst betrekken van de kamer of het appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die op deze manier doeltreffend te bestrijden is.
Er zijn geen noodzakelijke en aanbevolen vaccinaties. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.reisprik.nl/tui
Medische voorzieningen: De medische voorzieningen zijn erg goed in Finland.
Drinkwater: Het leidingwater in Finland is veilig om te drinken.
Er gelden beperkingen voor bepaalde souvenirs die je mee kunt nemen naar Nederland. Zo mogen nepartikelen alleen in kleine hoeveelheden mee worden genomen die voor eigen gebruik dienen. Voorbeelden van nepartikelen zijn nagemaakte merkkleding en horloges. Verder mogen voorwerpen met culturele waarde, denk aan koraal, schelpen en schilderijen, het land van herkomst niet verlaten. Daarnaast zijn er een aantal voorwerpen die verboden zijn om mee te nemen naar Nederland of het buitenland. Het is bijvoorbeeld ten strengste verboden om (vuur)wapens en munitie mee te nemen over de grens, ook al zijn ze niet echt. In het bezit zijn van drugs/verdovende middelen is tevens verboden. Overtreding van de wet wordt zwaar gestraft. Neem slechts pakjes/bagage mee van derden waarvan je de inhoud kent. Ga voor meer informatie naar de website: http://reizigers.douane.nl/.
Straatroverij komt helaas steeds vaker voor. Schoudertassen zijn hierbij favoriet. Ook polstasjes, vooral als deze zichtbaar in auto's liggen dan wel op bijvoorbeeld een cafétafel, zijn riskant. Aan te raden is kostbaarheden zo veel mogelijk thuis te laten en betaalmiddelen enigszins te verspreiden over kleding en bagage. Zorg ervoor dat je de telefoonnummers bij de hand hebt voor het blokkeren van je creditcard, bankpassen en mobiele telefoon.
Het is ten strengste verboden om drugs/verdovende middelen in je bezit te hebben. Overtreding van de wet wordt zwaar gestraft. Neem slechts pakjes/bagage mee van derden waarvan je de inhoud kent.
IJshockey is de nationale sport van Finland.
Bijna alle plaatsen in Finland zijn met het openbaar vervoer te bereiken.
Bus: Er is bijna geen plek in Finland die niet met de bus bereikbaar is. Met de bus kom je op een goedkope manier heel het land door. De diensten zijn over het algemeen goed.
Trein: Finland heeft een goed spoorwegnetwerk. Het reizen is goedkoop en de verbindingen zijn goed.
Boot: Met de kleine pondjes kun je gratis naar de eilandjes reizen. Met de grotere veerboten kun je ook prima reizen, deze heeft goede verbindingen.
Er wordt in Finland aan de rechterkant van de weg gereden.
Maximum snelheid snelwegen: 120 KMH
Verkeersregels: Het voeren van dimlicht is in Finland verplicht. Dit betekent dat er dus ook overdag met de verlichting aan gereden moet worden. Op autosnelwegen geldt in de zomer een max. snelheid van 120 kilometer / uur, in de winter 100 kilometer / uur.
In Finland kun je uitgebreid winkelen in de diverse bekende warenhuizen, zoals Stockmann, Sokos en Aleksi in Helsinki.