Corsica is een van de meest complete vakantiebestemmingen ter wereld. Een grillige rotskust met prachtige stranden en een ruig bergachtig binnenland dat weelderig begroeid is. Van de Cap Corse, de noordelijke landtong met zijn talrijke kleine baaien, naar de westkust, een aaneenschakeling van ongerepte stranden, oogverblindende baaien en idyllische vissersdorpen.
l'Couvent d'Alesani, San Michele de Murato, Stragonato-grot
Drinkwater, Geld, Taal, Openingstijden
Eén van de grootste verschillen met de rest van Frankrijk is de taal. In Corsica wordt Corsicaans gesproken, terwijl Frans er de officiële taal is. Het Corsicaans heeft meer Italiaanse dan Franse invloeden, wat niet zo gek is als je bedenkt dat het eiland vanaf de dertiende tot en met de achttiende eeuw Genuees en daarmee Italiaans grondgebied is geweest.
De regionale keuken van Corsica is zeer gevarieerd met invloeden uit Frankrijk, Spanje, Italië en Noord-Afrika. De Corsicaanse vissoep is echt het proberen waard. Een typisch Corsicaans gerecht is 'Charcuterie Corse': Corsicaans varkenvlees, geroosterd op hout.
, ,
Santa di u Niolu
Corsica ligt in het Middellandse Zee gebied, dicht bij het Italiaanse Sardinië. Het eiland grenst in het noorden aan de Ligurische Zee, in het oosten aan de Tyrreense Zee, in het westen aan de Middellandse Zee en in het zuiden aan de Straat van Bonifacius.
Corsica ligt in de Middellandse zee op ongeveer 170 kilometer ten zuiden van Frankrijk.
Totale oppervlakte van Corsica is 8680 km²
Corscia kent een roerige geschiedenis. Rond 565 voor Christus vestigden de Grieken zich op het eiland om zevenhonderd jaar na dato door de Romeinen te worden verdreven. In 774 werd het eiland pauselijk bezit en was het afhankelijk van de grillen van de kerk. Echter, in de dertiende eeuw wist stadsstaat Genua Corsica in handen te krijgen, een belangrijke gebeurtenis in de Corsicaanse historie. Maar liefst vijf eeuwen lang stond het eiland onder Genueens gezag. Pas in de achttiende eeuw woedde de strijd om onafhankelijkheid echt los. Verschillende volksopstanden vonden plaats, gericht tegen de Genuese heerschappij. Pasquale Paoli, vriend van bekende filosofen als Rousseau en Voltaire riep in 1755 de eerste Corsicaanse regering uit, maar werd verslagen door de Fransen. Laatstgenoemden hadden het eiland van Genua overgekocht en waren niet van plan Corsica als zelfstandige eenheid te laten functioneren. Het eiland werd dan ook ingelijfd bij l'Hexagone. In 1769 werd in de stad Ajaccio een jongetje geboren die later één van de bekendste figuren uit de Franse geschiedenis zou worden: Napoleon Bonaparte.
Corsica is een schitterend vakantie eiland waar voor een iedereen wat te beleven is, ook voor kinderen. Het eiland heeft prachtige zand- en kiezelstranden waar de kinderen naar hartelust kunnen spelen. Verder zijn er een aantal spannende boomklimparken en leuke attractieparken. Het klimaat is er aangenaam, ook voor de wat kleinere kinderen. Voor een gezinsvakantie is Corsica een prima bestemming.
Corsica wordt door de Fransen liefkozend Île de Beauté genoemd. Niet verwonderlijk want de natuur is puur en indrukwekkend. De westkust wordt gekarakteriseerd met steile rotsen die helemaal doorlopen tot in het water. De oostkust heeft daarentegen weer witte zandstranden. In het binnenland rijzen de bergen steil en fraai omhoog en ruisen de rivieren door grote, schaduwrijke kastanjebossen die tot de grootste van Europa behoren. Hier groeien maquis, cactussen en palmen. Langs de wegen bij de kust groeien olijven- en vruchtenbomen en aan de oostkant van het eiland avocado-, citroen- en kiwibomen.
Corsica heeft overwegend een mediterraan klimaat met warme droge zomers en zachte winters. De regen valt voornamelijk in het voorjaar en najaar en in de winter. De gemiddelde jaartemperatuur is ongeveer 20 graden.
De bekendste flora van Corsica is de maquis; een ondoordringbaar struikgewas dat over het hele eiland te vinden is. Daarnaast zijn er maar liefst tweeduizend plantensoorten aanwezig, waaronder lavendel en rozemarijn. Ook zijn er vele kastanjebomen. Tevens vind je in de wateren van het Corsicaanse kustgebied verschillende soorten vissen. Er leven ongeveer 127 verschillende soorten watervogels.
De 1000 kilometer lange kust van Corsica is een aaneenschakeling van kliffen, mooie baaien en zonovergoten stranden. De azuurblauwe Middellandse zee rond Corsica is kristalhelder en dankzij de aangename watertemperatuur en de beschutting in de baaien kun je op heel veel plaatsen heerlijk zwemmen. Bijna een derde van de kustlijn bestaat uit zand- en soms kiezelstranden.
Natuurreservaat Scandola, De Calanches van Piana
bus: Er rijden regelmatig interlokale bussen.
trein: Je kunt de trein nemen naar verschillende plaatsen.
Op Corsica is er geen tijdverschil met Nederland.
Wie energie heeft, kan een wandeling maken naar de Mont Stello. De mooie natuur en schitterende panorama's daar, zijn een tocht meer dan waard. In Calvi, gevestigd aan de baai bevindt zich de Citadel , die in vroeger tijden als gouverneurspaleis fungeerde. Daarnaast zie je er de kathedraal St. Jean-Babtiste. Dit gebouw herbergt enkele belangrijke kunstschatten, waaronder de houten Maria van de Rozenkrans. Net als in Bretagne zijn ook in Corsica Menhirbeelden te vinden. Filitosa wordt dan ook als een van de belangrijkste archeologische plekken van Corsica beschouwd. In de Solenzara rivier zijn rotsbassins te vinden waar heerlijk gebadderd kan worden.
De natuur en het klimaat op Corsica bieden mogelijkheden voor vele verschillende vormen van watersport en activiteiten in de bergen. Om er maar een paar te noemen: duiken, snorkelen, kajakken, jetskiën, waterskiën, surfen, wandelen, parapenten, canyoningen, mountainbiken, paardrijden, klimmen en golfen. De meeste duikscholen bevinden zich aan de westkust van Corsica. De wandelroutes zijn prachtig uitgezet dwars door het binnenland over bijna alle bergketens.
In de steden Bonifacio en Ajaccio kun je heerijk uitgaan. Er zijn voldoende bars en discotheken te vinden waar tot in de vroege uurtjes gefeest kan worden.
Tip, Tip
In vrijwel elke grote plaats kun je mooie souvenirs kopen en uitgebreid winkelen.