Samos is een schitterend eiland met een betoverende natuur. De hoge bergen, uitgestrekte bossen, valleien en hoge kusten zijn een lust voor het oog. Het gebied is dan ook zeer geliefd bij mensen die van natuurschoon houden. De mooie stranden zijn uitnodigend en soms bezaaid met parelwitte kiezelstenen. In het sfeervolle dorpje Vourliótes heeft men een prachtig uitzicht op de omgeving en in Pythagório kan men heerlijk rondlopen of het klooster Spilianí bezoeken.
Samos is nog steeds één van de groenste eilanden van Griekenland en een prachtige wandeling door het bosrijke binnenland is dan ook zeker aan te raden. Wie meer geïnteresseerd is in het roemrijke verleden kan een bezoek brengen aan de Tempel van Hera, de Tunnel van Efpalinio of aan één van de prachtige historische kloosters, die het eiland rijk is.
Hera-tempel, Agía Zoní, Moní Timíou Stavroú
Betekenis van de naam Samos
Kerkjes vind je in Griekenland letterlijk op bijna elke straathoek. De meeste zijn altijd open, behalve als een kerk waardevolle iconen of andere kostbaarheden bezit. Vaak woont de sleutelbewaarder in de buurt, en zal die je graag binnenlaten. Informeer bij de dichtstbijzijnde winkel of taverna. Ook buiten dorpen en steden is het landschap bezaaid met kerkjes en kappellen, vaak zo klein en afgelegen dat er maar ééns per jaar een dienst plaatsvindt: op de sterfdag van de heilige aan wie de kerk is gewijd. In Griekenland wordt tegenwoordig Nieuw Grieks gesproken. Deze taal verschilt nogal met het Grieks dat tot 1976 de officiële taal was. Over het algemeen zijn de Grieken niet erg religieus en al helemaal niet op een dweperige, starre manier. De Grieks-orthodoxe kerk dreigt niet met hel en verdoemenis als mensen niet naar de kerk komen. De kerk bemoeit zich ook niet met hun privéleven. De zondagsdiensten worden echter drukbezocht en buitenlandse bezoekers zijn welkom. Overigens gaat het er daarbij heel wat minder vormelijk aan toe dan je zou verwachten. Omdat de diensten zo lang duren, gaan veel mensen halverwege al weer weg. Of ze komen later binnen, onderweg nog even een praatje makend met een vriend of kennis. Al beweren ze het tegendeel, feit is dat alle Grieken geloven in het 'Boze oog'. Er is geen kind dat niet een kettinkje om zijn hals heeft met een turkooiskleurige steen bij wijze van amulet, waarop soms een oog is geschildersd. Op het platteland zie je dergelijke halssnoeren ook bij paarden en ezels en in auto's hangen ze vaak aan de achteruitkijkspiegel. De Grieken vonden dat iedere mens moest onderzoeken wie hij of zij was en zijn of haar grens moest kennen. Een van de beroemdste uitdrukkingen uit het oude Griekenland werd dan ook: 'ken jezelf'. Zoals wij het Griekse landschap zien, zo zagen de oude Grieken het ook. Maar de natuur riep vragen op. Hoe kwam het dat water bewoog? Wie deed de bomen ruisen? Het moesten wel goden zijn. Overal in de natuur schuilden ze. Het moest een godin zijn met lang blond haar die het koren deed groeien. De goden bepaalden ook het leven van de mens. Voor letterlijk alles was er wel een god, voor ziekte, voor dood, voor rijkdom, voor tegenslag en ga zo maar door.
In het buitenland staat de Griekse keuken met name bekend om een aantal gerechten zoals Moussaka, Giros en Souvlaki. Als je op vakantie bent in Griekenland, zul je echter al gauw ontdekken dat de Griekse keuken veel meer te bieden heeft. De Griekse keuken is de oudste keuken van Europa, om precies te zijn al meer dan 25 eeuwen oud. In de loop der tijd werd het koken een echte kunst en de Byzantijnen hadden veel waardering voor de Griekse leefwijze en zo werden veel recepten uit de Oude Helleense keuken overgenomen en verbreid van de Donau tot Klein Azië. Van oudsher spelen olijfolie, kruiden, specerijen en wijn een belangrijke rol in de Griekse keuken. Er is een grote verscheidenheid aan gerechten en iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten. Versheid staat bij alle gerechten voorop en dit maakt de Griekse keuken tot een van de gezondste keukens in de wereld. In de meeste restaurants kun je van 's middags tot 's avonds laat eten. De authentieke Griekse restaurants onderscheiden zich vaak door hun eenvoud. Betalen is een verhaal op zich. Als Grieken in gezelschap eten wordt de totale rekening door één persoon betaald. 'Apart betalen' is hier vrijwel onbekend en voor de Grieken een teken van krenterigheid. Natuurlijk zijn er op Samos van restaurants gericht op de westerse keuken, maar wat is er leuker dan zelf ook eens in een echte Griekse taverne te gaan eten? Sla zoals wij die in Nederland kennen, zie je in Griekenland vrijwel niet, wel andijvie. Bij de maaltijd wordt een salata choriatiki geserveerd, een heerlijke salade van tomaat, ui, komkommer, paprika en een plak feta. Grieken houden van een zoet nagerecht, zoals taart, baklava of kataifi. Overheerlijk is ook de Griekse yoghurt met honing. Let bij warm weer wel op. Eet bij een gelegenheid, waar voldoende mensen iets kopen. Het blijft dan namelijk vers. Bij het eten hoort natuurlijk een lekkere wijn. Volgens de mythologie was het Dionisos die de wijbouw naar Samos bracht. Al in de oudheid was Samos beroemd vanwege zijn heerlijke Samos-wijn. De katholieke kerk gebruikte deze wijn rond duizend na Christus al in Rome als miswijn. In de zeventiende eeuw waren het vooral de buitenlandse wijnhandelaren die de grote pakhuizen aan de baai van Samos-stad bezaten. Alle wijnboeren richten in 1933 een nieuw coöperatie op die samengingen onder de stichting E.O.S.S. Zij hebben heden te dage nog steeds twee grote wijnkelders in Samos-stad en Karlovassi. In 1995 is er een privékelder opgericht in Karlovassi die 'Victor SA' heet. Op zo'n 93 procent van de 1.800 hectare landbouwgrond wordt door 6.000 wijnboeren de 'aspró moscháto' (witte muskaatdruif) verbouwd. Op het overige percentage groeit de rode 'folianós druif'.
Samos ligt aan de uiterste rand van de Oostelijke Egeïsche Zee en is het dichtst gelegen bewoonde eiland van Griekenland bij Turkije. Hierdoor was het een kruispunt en ontmoetingscentrum van allerlei volken. Haar handelsschepen doorkruisten al vroeg de zeeën. Samos heeft een oppervlakte van 475 vierkante kilometer, en is 55 kilometer land en twintig kilometer breed. In grootte is Samos het achtste eiland van Griekenland en het heeft ongeveer 3.3000 inwoners. In het oosten liggen glooiende heuvels, het zuiden is hoofdzakelijk vlak. Het midden, westen, en noorden worden doorsneden door twee indrukwekkende bergmassieven: het 'Amelos gebergte' in het midden en het 'Kerkis gebergte' in het westen. Naast het toerisme zijn de productie van olijven, olijfolie en citrusvruchten een belangrijke bron van inkomsten. Maar het belangrijkste exportproduct is de beroemde Samos wijn, zoals Samena Golden en de Samos Doux.
Samos ligt ten westen van Turkije, in de Egeïsche Zee. Het bevindt zich ten oosten van het Griekse vasteland.
De geschiedenis van Samos gaat ver terug in de tijd. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat de oudste sporen van bewoning op Samos dateren uit het derde millennium voor Christus. De grootste bloeiperiode kende Samos onder de heerschappij van de tiran Polykratis (vanaf 530 voor Christus). Zijn zeeroversvloot beheerste de hele Egeïsche Zee en bracht grote rijkdommen mee terug. Polykratis stimuleerde kunsten en wetenschappen door toonaangevende dichters, musici en geleerden naar zijn hof te halen. Hij bouwde een grote stad uit, op de plaats waar nu Pythagorion ligt, tot één van de mooiste steden van de regio. Onder zijn leiding werd de beroemde watertunnel van Efpalionios aangelegd en de Hera tempel uitgebreid. De welbekende wijsgeer Pythagoras werd op Samos geboren. Hij woonde tot zijn achttiende op Samos tot hij ging studeren in Egypte en Italië. Rond zijn zestigste kwam hij weer terug naar Samos en probeerde een school op te zetten. Maar dit mislukte, omdat de Samioten zijn manier van lesgeven en leven niet begrepen. Pythagoras vertrok daarom naar Italië en begon daar opnieuw een school. Deze werd een groot succes en wereldberoemd. Nadat Polykratis door de Perzen in de val werd gelokt, namen zij de macht op het eiland over. Rond 500 voor Christus kwam Samos onder de invloed te staan van Athene. In de daarop volgende periodes wisselde de heerschappij over het eiland voortdurend;Romeinen, Fransen, en Venetianen. In 1475 kwam Samos in bezit van de Turken. Het merendeel van de bevolking verliet het eiland en Samos bleef voor meer dan honderd jaar onbewoond. Pas vanaf 1562 werd Samos weer vanuit verschillende landen gekoloniseerd. Op 18 april 1821 werd de vlag van de revolutie gehesen in Vathi. De strijd tegen de Turken zou enige jaren duren en de Samioten moesten veel tegenaanvallen afslaan. Op 6 augustus 1824 werden de Turken, met steun van de Griekse Vloot, verslagen. Bij het verdrag van Londen mocht Samos echter niet toetreden tot de nieuwe Griekse staat. Wel kreeg het eiland een zekere mate van zelfstandigheid en werd een christelijk vorstendom binnen het Osmaanse Rijk. De Samioten bleven echter streven naar aansluiting bij Griekenland. In september 1912 kwam de bevolking van Samos daarom opnieuw in opstand. Ditmaal onder leiding van Themistokles Sofoulis. De Turken werden verdreven en op 11 november 1912 kwamen de leiders van het eiland bijeen en stemden voor de 'enosi' (eenheid) van Samos met de rest van Griekenland. Dit vond plaats in de kerk van de Heilige Spiridon in Vathi. Op 2 maart 1913 werd dit besluit door de Griekse regering bekrachtigd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het eiland bezet door Italiaanse troepen. Door Duitse bombardementen werden delen van Pythagorion verwoest en ook de haven van Vathi liep grote schade op. Veel bewoners vluchtten de bergen in of verlieten het eiland. Op 5 oktober 1945 werd Samos bevrijd.
De meeste stranden lopen geleidelijk af en zijn daarmee uitermate geschikt voor kinderen.
Samos is net als vele Griekse eilanden bergachtig en groen. Je treft hier bossen, schitterende rivierdalen vol flora en agrarische grond aan.
Het gebied Samos kent een mediterraan klimaat, dit betekent over het algemeen warme zomers en zachte winters.
In Samos zijn zowel zandstranden als stranden van kiezelstenen. De meeste stranden zijn zeer kindvriendelijk.
bus: In Samos-stad zijn interlokale bussen, die tussen de verschillende plaatsjes van het eiland rijden.
tijdverschil: 1
Op Samos is het één uur later dan in Nederland
Ben je benieuwd naar de excursiemogelijkheden op de bestemming? Het is mogelijk om excursies voorafgaand aan je vertrek te bekijken via www.tui.nl/excursies. Je kunt ze hier ook direct vastleggen, hoe handig! Je hebt de keuze uit meer dan duizend excursies op tachtig verschillende bestemmingen.
Je kunt hier allerlei watersporten uitoefenen, zoals zwemmen, duiken en surfen. Ook is dit gebied zeer geschikt om te wandelen.
In Samos-stad en de andere toeristische centra zijn genoeg cafeetjes, restaurants en andere gelegenheden te vinden waar je lekker uit kunt gaan.
Voor het betere winkelwerk kun je naar de grotere plaatsen gaan. In onder meer Samos-stad zijn voldoende winkels waar leuke souvenirs te kopen zijn.