Litouwen is een land in Noord-Europa en het grootste en zuidelijkste van de drie Baltische landen Estland, Letland en Litouwen. In dit land zijn nog veel Duitse en Poolse invloeden te vinden. Het landschap van Litouwen is vlak en bestaat uit veel meren, bossen en moerassen.
Kirsiu Nerija
In Litouwen leven voornamelijk Litouwers, Polen en Russen.
Aantal inwoners van Litouwen is 2.880.000
Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen.
77% katholiek, 4% Russisch orthodox, 1% protestant.
Indeling naar religie:
Rooms Katholiek 77%
Protestant 1%
Overig 12%
Geen religie 10%
Litouwse specialiteiten zijn: skilandis (rookvlees), salti barsciai (koude soep), cepelinai (geraspte aardappel met gehaktvulling), vedarai (kaassaus) en bulviniai blynai (aardappelballetjes). Je kunt hier midus bij drinken, dit is een licht alcoholische drank gemaakt uit honing.
Midsummer's Day St. John's Day, Kroning van Koning Mindaugas, Dag van de grondwet
Onafhankelijkheidsdag (1918), Onafhankelijkheidsdag (1990)
Litouwen is een Noord-Europees land tussen Letland in het noorden, Wit-Rusland in het oosten, Polen en Rusland (Kaliningrad) in het zuiden en de Oostzee in het westen. Een geografische bijzonderheid van Litouwen is het feit dat het middelpunt van Europa binnen zijn grenzen ligt.
Hoofdstad van Litouwen is Vilnius.
Litouwen wordt omgeven door Rusland (Kaliningrad), Wit-Rusland, Letland en Polen. Het geografische middelpunt van Europa ligt 24 kilometer ten noorden van Vilnius. Dit is in 1989 vastgesteld door het Nationaal Geografisch Instituut van Frankrijk.
Litouwen grenst aan Letland, Wit-Rusland, Polen en Rusland (Kaliningrad).
Litouwen heeft een totale oppervlakte van: 65300 km²
Aantal km kust: 90
Hoogste punt: 294 Meter
Hoogste punt: Juozapine in het Hoogland van Medininkai
Laagste punt: 0 Meter
Laagste punt: Oostzee
De valuta in Litouwen is de Litas. Waarde 1 euro = 3,43 LTL. Alle geldige buitenlandse valuta kunnen bij banken of wisselkantoren ingewisseld worden. Wisselkantoren vind je bij hotels, luchthavens, trein- en busstations en winkels. Transacties worden meestal contant gedaan. De meeste hotels, grotere restaurants en winkels accepteren Mastercard en Visa, American Expres in mindere mate. Traveller Cheques kun je inwisselen bij banken en sommige wisselkantoren. Tevens zijn er pinautomaten aanwezig.
Valuta: litas
Fooien: Fooien zijn niet ‘gewoon’, maar het wordt zeer gewaardeerd als je een fooi van ca. 10% geeft als je een goede maaltijd en goede service hebt gehad. Kijk wel eerst op de rekening of de fooi er niet al bij staat.
Litouwen was ooit een machtig land, dat zelfs tot de Zwarte Zee reikte. De twintigste eeuw verliep grotendeels onder Russisch (sovjet) bewind, waarvan het zich op 11 maart 1990 als eerste Baltische land definitief ontdeed. Op 1 mei 2004 is het land toegetreden tot de Europese Unie.
De Litouwse Republiek is een parlementaire democratie met een president als staatshoofd. Het parlemenet (Seimas) kent één kamer met 141 leden met als zittingstermijn vier jaar. Van de Seimas-zetels worden er 71 verdeeld onder de zeven kiesdistricten. De overige zeventig worden verdeeld in evenredigheid naar de nationale verhoudingen.
Litouwen is een parlementaire republiek met aan het hoofd een president.
In Litouwen zijn prachtige meren, bossen en moerassen.
Litouwen heeft een gematigd klimaat dat enigszins beïnvloed wordt door de Warme Golfstroom. De oostelijk gelegen regio’s hebben al meer een landklimaat waar het ‘s winters wat kouder is dan in de rest van het land en ‘s zomers wat warmer. De winters duren vrij lang. De gemiddelde minimumtemperatuur in januari is -5°C. De lente is meestal maar kort. In juli, de warmste maand, is het gemiddeld ongeveer 17°C.
Schone stranden, goed zwemwater en veilig strandplezier zijn de kwalitatieve kenmerken van stranden die erkend zijn met het keurmerk de Blauwe Vlag. Dit keurmerk is een initiatief van Foundation for Environmental Education (FEE). Wereldwijd zijn er meer dan 4400 stranden en havens in 45 landen gecertificeerd met de Blauwe Vlag.
Litouwen heeft 4 blauwe stranden
Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek bescherm je zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een beschermd gebied dat zich richt in de eerste plaats op de bescherming van ecosystemen en op de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten, en het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.
Litouwen heeft 5 nationale parken
Nationale parken in Litouwen:
Aukštaitija, Dzūkija, Kuršių Nerija, Trakai, Žemaitija
Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover.
Litouwen heeft 4 werelderfgoederen
Werelderfgoederen in Litouwen:
Koerse Schoorwal, Archeologisch gebied Kernave, Geodetische boog van Struve, Historische centrum van Vilnius
Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om je ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen doet jouw reisorganisatie aan duurzamer toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert jouw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. Je bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat je ook in de toekomst blijvend kunt genieten van je vakantiebestemming.
Tijdverschil: +1 uur
Internetten in het buitenland binnen de Europese Unie (EU) hoeft niet voor extra kosten te zorgen, mits je binnen je bundel blijft. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt met de voorbereiding van de reis. Het reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade of consulaat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van een reisadvies is te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/reisadvies.
Je dient over een geldig paspoort of een geldige nationale identiteitskaart te beschikken.
Je hebt geen visum nodig.
Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse: raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
De vlag van Litouwen bestaat uit drie horizontale strepen in de opeenvolgende kleuren geel, groen en rood. De drie kleuren in de vlag hebben elk een symbolische betekenis: het geel staat voor de gouden velden van Litouwen, het groen symboliseert het groene platteland en het rood verwijst naar het bloed dat voor Litouwen is gevloeid.
De officiële taal is het Litouws. In de grotere steden wordt tevens Engels gesproken, daarnaast ook Russisch en beperkt Pools.
Voertaal: In Litouwen wordt Litouws gesproken.
Officiële taal: Litouws.
Banken: De banken zijn doordeweeks geopend van 09:00 tot 17:00 uur en op zaterdag van 09:00 tot 13:00 uur.
Winkels: De winkels zijn doordeweeks geopend van 10:00 tot 19:00 uur en op zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
We adviseren om bij het voor het eerst betrekken van de kamer of het appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die op deze manier doeltreffend te bestrijden is.
Er zijn geen noodzakelijke vaccinaties, wel worden er aanbevelingen gedaan. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.reisprik.nl/tui
Drinkwater: Hoewel leidingwater in delen van Litouwen drinkbaar kan zijn, wordt water uit flessen aanbevolen.
Straatroverij komt helaas steeds vaker voor. Schoudertassen zijn hierbij favoriet. Ook polstasjes, vooral als deze zichtbaar in auto's liggen dan wel op bijvoorbeeld een cafétafel, zijn riskant. Aan te raden is kostbaarheden zo veel mogelijk thuis te laten en betaalmiddelen enigszins te verspreiden over kleding en bagage. Zorg ervoor dat je de telefoonnummers bij de hand hebt voor het blokkeren van je creditcard, bankpassen en mobiele telefoon.
Het is ten strengste verboden om drugs mee te nemen naar Litouwen. Op het bezit, dealen en smokkelen van drugs staan zware (cel)straffen. Neem slechts pakjes/bagage van derden mee waarvan je de inhoud kent. TUI kan je op geen enkele wijze helpen indien je door drugsbezit in de problemen raakt.
In Litouwen is een redelijk goed openbaar vervoersnetwerk.
Bus: De bus is een heel goed en goedkoop middel om mee te reizen in Litouwen. De verbindingen zijn goed.
Trein: Net als de bus een goed en goedkoop vervoersmiddel. De trein is iets comfortabeler en de verbindingen zijn goed te noemen.
Overig: Met eigen auto of huurauto kun je prima Letland door reizen. Litouwen beschikt over een goed wegennet.
In Litouwen wordt rechts gereden.