Friesland lijkt bijna alleen uit water te bestaan: er zijn meer dan dertig meren, honderden kanalen, sloten en vaarten. Dus volop mogelijkheden om een tochtje te maken. Friesland biedt ook bossen, stranden, weilanden maar bovenal veel rust en ruimte. Friesland kent een rijke historie die in zo'n 75 musea en Oudheidskamers wordt bewaard. We noemen bijvoorbeeld het unieke Planetarium van Eise Eisinga of het museumdorp Allingawier. De provincie kenmerkt zich door fraaie steden en dorpen omringd door uitgestrekte weilanden en meren. Echter zijn er ook bossen en zandverstuivingen te vinden. Friesland staat bekend om de Elfstedentocht over de Friese meren. De provincie wordt gekarakteriseerd door uitgestrekte weilanden met monumentale boerderijen, terpdorpen en de Friese wouden in het zuidoosten.
Stavoren, Workum, Leeuwarden, Sneek, Franeker, Gaasterland, Oude Venen
It Heitelân
Tot de provincie Friesland horen ook de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Deze zijn per veerboot bereikbaar vanaf het vasteland.
Friesland ligt in het noorden van Nederland. De hoofdstad is Leeuwarden. In het oosten wordt Friesland begrensd door Groningen en Drenthe, in het zuiden door de provincies Overijssel en Flevoland, in het zuidwesten door het IJsselmeer en in het westen en noorden door de Waddenzee. Met de Afsluitdijk is Friesland verbonden met Noord-Holland.
Landoppervlakte van Friesland is 3349 m
Wateroppervlakte van Friesland is 2392 km²
Friesland heeft van oorsprong een uitgesproken agrarisch karakter.
Friesland kent diverse eigen volkssporten als Skûtsjessilen (zeilen met traditionele schepen), fierljeppen (polstokverspringen), aaisykjen (kievitseieren zoeken) en keatsen (kaatsen).