COVID CARE SERVICE: Ontspannen op vakantie met TUI
Vakantie Ötztal

Algemene informatie over Ötztal

Wie van natuurschoon houdt, moet beslist een keer een bezoek brengen aan het Ötztal. De prachtige natuur, imposante bergen, de gletsjers en de vele beekjes, meren en rivieren zullen zeker indruk maken. Of je nu op zoek bent naar rust, gezelligheid of sportiviteit, het Ötztal heeft het allemaal!

Beziens- & wetenswaardigheden van Ötztal

Wetenswaardigheden

Ötzi


Cultuur van Ötztal

Algemeen

In het Ötztal wordt het Tirools-Zuid-Beierse dialect gesproken. Dit dialect wordt het zuiverst gesproken in het midden van het Ötztal. In het zuiden wordt de taal wat beïnvloed door het dialect uit het Passeiertal en het Schnalstal, in het noorden door het dialect van het Oberinntal.


Geografie van Ötztal

Het 65 kilometer lange Ötztal is het langste zijdal van het Inntal en loopt in noord-zuidelijke richting. Het hoofddal splitst zich bij Zwieselstein in het Gurgltal en het Ventertal.

Ligging

Het Ötztal ligt in het district Imst, in de deelstaat Tirol en in het land Oostenrijk. Het ligt tussen de Stubaier Alpen in het oosten en de Ötztaler Alpen in het westen. Het noordelijke deel van het dal ligt ongeveer acht kilometer ten oosten van Imst, het zuidelijke deel eindigt op de grens met Italië.


Geschiedenis & politiek van Ötztal

Geschiedenis

De ijsmummie Ötzi heeft aangetoond dat er in 3300 voor Christus al mensen in het Ötztal leefden. In het jaar vijftien voor Christus hebben de Romeinen de Alpen veroverd en werd het Ötztal een deel van de provincie Raetia. De heren die tot het leenstelsel behoorden, bouwden alpenboerderijen voor de veeteelt. Deze werden in de veertiende eeuw voor het grootste deel omgebouwd tot berghutten. De Rofenhöfe bij Vent is één van de alpenboerderijen die in die tijd niet is omgebouwd tot berghut. Deze boerderij had sinds 1496 onder andere het privilege dat er geen belasting betaald hoefde te worden. Pas in 1849 is dit privilege weer ingetrokken. Tot enkele tientallen jaren geleden werd er nog vlas geproduceerd in het Ötztal. Dit vlas werd verwerkt tot linnen. Onder andere doordat de Rofener Eissee een aantal keer overstroomde, werd het Ötztal, inclusief de landbouwopbrengst, meerdere keren verwoest. Om het beetje voedsel dat van het land kwam te kunnen verdelen, is in Obergurgle in 1830 een huwelijksverbod ingesteld. Op deze manier werd de gezinsuitbreiding beperkt en was er voor iedereen voldoende voedsel. Dit verbod werd twintig jaar later weer opgeheven, maar was niet afdoende. Veel mensen uit het Ötztal trokken noodgedwongen weg uit het gebied richting Duitsland, Zwitserland of Amerika. Door de verschillende oorlogen in de eerste helft van de negentiende eeuw zijn goede banden ontstaan met graaf Clemens Franz Xaver van Westfalen. Hij bracht na de oorlog vooraanstaande personen en zijn familie en vrienden mee naar het Ötztal voor een vakantie. Dit was het begin van het toerisme in het Ötztal. Halverwege de negentiende eeuw kwam het alpinisme op gang, wat ook weer toeristen naar het gebied trok. Ook de infrastructuur werd verbeterd. Door het toenemende toerisme werden de leefomstandigheden van de bewoners van het Ötztal aanzienlijk beter.


Natuur & klimaat van Ötztal

Natuur

Het landschap van het Ötztal is zeer divers. In het noorden liggen uitgestrekte boomgaarden en graanvelden, in het zuiden vele gletsjers en de hoogste bergen zoals de Weisskugel en de Similaun. De Gepatschferner is na de Pasterze op de Grossglockner de grootste gletsjer van de oostelijke Alpen. De veranderingen van het klimaat zorgen ervoor dat de gletsjers telkens smelten en weer aangroeien. Helaas is het de laatste decennia de trend dat gletsjers alleen nog maar smelten en niet meer aangroeien. Het aangroeien en daarna weer smelten van de gletsjers heeft tal van bergmeren doen ontstaan.

Klimaat

In het Ötztal heerst een mild klimaat. Doordat het in de regenschaduw van de bergen ligt, is het een van de droogste gebieden van de Alpen.


Praktische informatie over Ötztal

Openbaar vervoer en transport

bus: Vanuit Innsbruck en Imst rijden bussen naar Obergurgle, Timmelsjoch en de gletsjers Rettenbachferner en Fiefenbachferner bij Sölden. Deze lijnen maken ook een stop in het Ötztal bij het treinstation 'Ötztal'.
trein: Het Ötztal is per trein te bereiken via de Arlbergspoorlijn. Deze loopt tussen Innsbruck en Bludenz. Het station 'Ötztal' ligt aan het begin van het dal.


Sport in Ötztal

De sportieve vakantieganger is in het Ötztal op de juiste plek. Met 1.300 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden is het gebied een waar paradijs voor wandelaars. Ook de alpinist kan hier goed uit de voeten. Van het 2.500 vierkante kilometer grote dal bestaat ongeveer ééntiende uit gletsjer. Ook zijn er genoeg sportklimmogelijkheden en vele bergen te beklimmen, zoals de 3.768 meter hoge Wildspitze. Andere sportmogelijkheden zijn bijvoorbeeld mountainbiken, raften, paragliden, kayakken en zwemmen. En op de gletsjer bij Sölden is het zelfs mogelijk om in de zomer te skiën!


Terug naar boven

Foto's Vakantie Ötztal

Foto 15 van 15

Video's Vakantie Ötztal

3 van 24 resultaten vakantie naar Ötztal Toon alle resultaten in Ötztal
Aqua Dome hotel
1 TUI-gast beoordeelde deze accommodatie
10
 • Wellness waar je u tegen zegt
 • Ontdek de Ötzal Alpen
 • Mooie rustige locatie
 • Luxe en verwennerij
 • Zwemparadijs voor gezinnen
 • Het uitzicht is fantastisch
Ma 7 sep 2020 (8 dagen)
Eigen vervoer
Halfpension
1195,- per persoon
Bekijk
Kleon hotel
18 TUI-gasten beoordeelden deze accommodatie
8,3
 • Topper in ons aanbod
 • Mooie ruime familiekamers
 • Voordelige All Inclusive
 • Geschikt voor wandelaars
 • Bezoek UNESCO biosfeerpark
 • Gratis WiFi
Wo 2 sep 2020 (8 dagen)
Eigen vervoer
All Inclusive
405,- per persoon
Bekijk
Landhaus Falkner appartementen
18 TUI-gasten beoordeelden deze accommodatie
7,3
 • Mooie grote appartementen
 • Lekker rustig gelegen
 • Nabij het centrum
 • Gratis WiFi
 • Paradijs voor mountainbikers
 • Met privé parkeerplaats
Wo 19 aug 2020 (8 dagen)
Eigen vervoer
Logies
662,- per app./bungalow
Bekijk
3 van 24 resultaten vakantie naar Ötztal Toon alle resultaten in Ötztal