Droomzomer nu met 100,- korting! - De unieke combinatie van sport kijken en vakantie
Vakantie Formentera

Algemene informatie over Formentera

Formentera is het kleinste eiland van de Balearen, maar daarom niet minder de moeite waard! De schitterende zandstranden en mooie natuur zijn een lust voor het oog en nog vrij van massatoerisme ook! Maak een fietstocht over het prachtige eiland en kijk uit op de mooie baaien of breng een bezoek aan Sant Francesc, de hoofdstad van Formentera.

Beziens- & wetenswaardigheden van Formentera

Bezienswaardigheden

Kerk


Cultuur van Formentera

Algemeen

Op Formentera wordt het Eivissenc gesproken, dat is afgeleid van het Catalaans.


Eten & drinken in Formentera

Algemeen

Zoals je kunt verwachten op een eiland, worden er veel visgerechten geserveerd. Vooral inktvis is van uitstekende kwaliteit en is in elk restaurant te vinden. Op het strand is de verfrissende watermeloen een ware traktatie. Het zout dat gewonnen wordt in de zoutpannen van Formentera staat bekend om de lage hoeveelheid natrium. Ook worden in de meeste cafés en restaurantjes tapas verkocht.


Feesten & Evenementen in Formentera

Feestdagen

Sant Fernando, Día del Carmen, Sant Jaime, Santa Maria, Sant Francisco Javier, Inmaculada Concepción


Geografie van Formentera

Formentera is het kleinste eiland van de Balearen en ligt in de Middellandse Zee, ten oosten van het Spaanse vasteland. Het eiland bevindt zich ten zuiden van Ibiza.

Ligging

Het eiland Formentera ligt in de Middellandse Zee, ten oosten van het Spaanse vasteland.

Totale oppervlakte van Formentera is 82 km²

hoogste punt: 192

Geschiedenis & politiek van Formentera

Geschiedenis

Rond 123 voor Christus maakte het eiland deel uit van het Romeinse Rijk. Zij noemden het eiland Fruimentera en regeerden er ongeveer vijfhonderd jaar. In het jaar 903 veroverden de Moren het eiland. In de zestiende eeuw werd Formentera aangevallen door piraten en verlieten de bewoners het eiland. Tweehonderd jaar later werd het vanuit Ibiza weer bevolkt.


Natuur & klimaat van Formentera

Natuur

Het landschap van Formentera is vrij vlak en groen. Je ziet er tevens vele prachtige zandstranden.

Klimaat

Het eiland Formentera heeft een mediterraan klimaat dat zich kenmerkt door de droge, warme zomers en de milde winters. Het eiland kent gemiddeld driehonderd zonnige dagen per jaar. Opvallend is dat de gemiddelde luchttemperatuur lager ligt dan de gemiddelde watertemperatuur. Vooral in de maanden december tot mei kan het flinke koude wind staan op Formentera. Er valt nauwelijks neerslag op het eiland en de warmste maanden zijn juli en augustus.

Flora en Fauna

Op Formentera groeit voornamelijk tijm en rozemarijn. Door de vlakke en dorre grond groeien er weinig planten. De meest voorkomende bomen en planten zijn pijnbomen, vijgenbomen en duingras. Op het gebied van Fauna kun je konijnen, egels, vleermuizen, muurhagedissen en gekko's vinden. Daarnaast komen er jaarlijks veel vogelaars naar Formentera. Met tweehonderd vogelsoorten heeft het kleine eiland een grote variatie. Vooral de flamingo's en trekkende zeevogels zijn populair. Rondom de meren van Las Salinas zijn op Formentera het beste vogels te spotten.

Stranden

Formentera heeft schitterende zandstranden. Deze stranden staan bekend als de meest uitgestrekte, brede én rustige stranden van de Balearen. De stranden zijn goed te bereiken en worden vaak omgeven door duinen. Op sommige resorts na, mag je op de meeste stranden naakt (zonne)baden.

Nationale parken

Een groot deel van Formentera is opgenomen als bijzonder biosfeer reservaat. Het nationale park van Formentera is Ses Salines en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. In dit park bevindt zich naast een aantal zoutpannen ook het grootste en oudste levende organisme op aarde. Het gaat hier om een zichzelf klonende soort zeegras dat een gebied bestrijkt van 3500 kilometer. Het zeegras is waarschijnlijk 100.000 jaar oud.
aantal nationale parken: 2

Ses Salines

Werelderfgoederen

aantal werelderfgoederen: 1


Praktische informatie over Formentera

Openbaar vervoer en transport

bus: Er rijden geregeld bussen die verschillende plaatsen op Formentera aandoen.

Overige informatie

Formentera kent geen tijdsverschil met Nederland.


Rondreizen & Excursies in Formentera

Excursies

Er zijn verschillende badplaatsen waar je lekker kunt genieten van zon, zee, lekker eten en mooie promenades. De meest populaire badplaats is Es Pujols.


Sport in Formentera

Op Formentera zijn uiteenlopende watersporten te beoefenen. Door de vrijwel continu aanwezige wind zijn vooral zeilen en windsurfen populair. Ook in de onderwater is er genoeg te beleven. Er zijn diverse duikscholen aanwezig en snorkelen is overal mogelijk. Op het vlakke eiland zijn fietsen de gebruikelijke manier van transport. Ook diverse wandelpaden verbinden de resorts en stranden met elkaar. In de duinen zijn stevige mountainbike paden aanwezig.


Uitgaansleven in Formentera

In de meeste badplaatsen zijn leuke terrasjes en restaurants te vinden waar je kunt genieten van lekkere tapas en een heerlijk glas wijn.


Winkelen in Formentera

In Es Pujols zijn verschillende winkeltjes waar leuke souvenirs te kopen zijn.


Terug naar boven

Foto's Vakantie Formentera

Foto 15 van 15
Alle resultaten vakantie naar Formentera Toon alle resultaten in Formentera
9 beoordelingen van TUI-gasten
8
 • Modern en relaxed hotel
 • Uitstekende keuken, RIU style
 • Parelwit zandstrand voor de deur
 • Ruime kamers en bungalows
 • Fit en fun voor ouders en kids
 • Hotel met eco-label (fair travel)
Di 19 okt 2021 (8 dagen)
Vanaf Rotterdam Vanaf Eindhoven+ 15,-
Halfpension
Transfer
Nu 22% goedkoper! dan gemiddeld in Spanje
576,- per persoon
Bekijk
9 beoordelingen van TUI-gasten
9,3
 • Trendy en kleinschalig hotel
 • Aan prachtig wit zandstrand
 • Uitstekende service
 • Moderne, frisse kamers
 • Laat ontbijt tot 12:00 uur
 • Lekker loungen
Vr 11 jun 2021 (8 dagen)
Vanaf Amsterdam
Logies ontbijt
Transfer
843,- per persoon
Bekijk
Alle resultaten vakantie naar Formentera Toon alle resultaten in Formentera