Boek nu je Droomzomer - een unieke shortbreak vol sportbeleving

Update 6 april 2021, 16.00 uur

De d-reizen reisbureaus zijn failliet. Dat heeft grote gevolgen voor de bij hen geboekte reizen en de door hen uitgegeven vouchers. Het is zeer te betreuren dat hun meer dan 1.000 medewerkers hierdoor geraakt worden en het de vakanties van vele Nederlanders betreft. Een aantal van de door d-reizen geboekte vakanties zijn bij TUI ondergebracht en wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over die vakanties of de vouchers die d-reizen voor jouw TUI vakantie heeft uitgegeven. Hieronder beantwoorden we zo veel mogelijk vragen en we voegen nieuwe vragen en antwoorden toe wanneer nodig.

 

Ben ik nu mijn geld kwijt?

Om je direct gerust te stellen: dat zal slechts in een zeer beperkt aantal gevallen zo zijn, Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) staat garant om consumenten schadeloos te stellen voor vakantiereizen (pakketreizen of losse overeenkomsten van verblijf). Hierna volgen nog meer specifieke vragen over vakanties en vouchers.

 

Vouchers

Ik had een TUI vakantie geboekt bij d-reizen, die is geannuleerd en nu heb ik een d-reizen voucher, hoe ontvang ik uitbetaling van de voucher?
De coronavouchers voor pakketvakanties zijn gedekt door de SGR wanneer dit op de coronavoucher vermeld staat. Dit betekent dat SGR het voucher aan jou gaat uitbetalen. Je moet daarvoor zelf de gegevens van je voucher doorgeven aan SGR. Kijk op de site www.sgr.nl hoe je een claim bij SGR kunt indienen. SGR heeft ons laten weten nog in afwachting te zijn van de gegevens van klanten van d-reizen. Deze gegevens zal een curator moeten aanleveren. SGR heeft deze gegevens nodig om claims af te kunnen wikkelen.

Ik had TUI Ticket Only geboekt bij d-reizen, die zijn geannuleerd en nu heb ik een d-reizen voucher, hoe ontvang ik uitbetaling van de voucher?
Losse vliegtickets vallen helaas niet onder de garantie van SGR en ook de vouchers die zijn uitgegeven voor tickets vallen daar niet onder. Sinds afgelopen zomer heeft TUI de vouchers van Ticket Only uitbetaald aan klanten die daar om vroegen. Wij kunnen niet zien of d-reizen dit geld aan jou doorgestort heeft. Om het bedrag van je Ticket Only boeking terug te krijgen, moet je een claim indienen bij de curator die aangesteld zal worden om het faillissement van d-reizen af te handelen. Die is op dit moment nog niet bekend.

 

Geboekte vakanties

Ik heb een vakantie van TUI geboekt via d-reizen, wat moet ik doen?
Als je een TUI pakketreis geboekt hebt via d-reizen, dan verandert er niets; TUI zal je vakantie alsnog uitvoeren. De (restant)betaling doe je dan aan TUI en niet aan d-reizen. Wij zullen je vragen of je al een aanbetaling had voldaan aan d-reizen, die hoef je niet voor een tweede maal te voldoen aan TUI.

Ik heb een vakantie van TUI geboekt via d-reizen, maar daar zijn nog andere elementen aan toegevoegd door d-reizen, wat moet ik doen?
De Wet op de Reisovereenkomst bepaalt dan dat d-reizen de formele reisorganisator van jouw vakantie is. De SGR dient in dat geval de al voldane reissom terug te betalen. Weet je niet zeker of er andere reisdienst zoals bijvoorbeeld autohuur, excursies of verblijf elders door d-reizen zijn toegevoegd aan je TUI vakantie? Onze collega’s op het customer services center kijken graag met je mee.

Ik heb een vakantie van TUI geboekt via d-reizen en ik wil wijzigen, kan dat?Je kunt in de meeste gevallen je vakantie wijzigen, naar bijvoorbeeld een andere bestemming of reisdatum. Zie hiervoor de Omruilgarantie op onze website. Je hoeft dit niet nu te doen, je kunt dit nog doen tot 7 dagen voor de vertrekdatum (zie de voorwaarden van de omruilgarantie). Je kunt contact opnemen met de medewerkers van ons Customer Services Center die je gaan helpen om te wijzigen.

Ik heb een vakantie van TUI geboekt via d-reizen en ik wil annuleren, kan dat?
In principe kan TUI deze vakantie nog steeds uitvoeren. Je kunt altijd annuleren, maar niet zonder kosten. Die kosten zijn conform de Algemene Reisvoorwaarden van TUI Nederland, artikel 5.

Ik heb een vakantie van TUI geboekt via d-reizen, TUI annuleert mijn reis, krijg ik mijn geld terug?

Wanneer in de komende tijd TUI je reis moet annuleren omwille van corona, ontvang je de door jou gedane betalingen van de reissom, terug van TUI. Hierbij zijn niet inbegrepen d-reizen reserveringskosten, bijdrage Calamiteitenfonds en andere zaken die er specifiek door d-reizen aan toegevoegd zijn.

 

Geboekte ticket only

Ik heb alleen een ticket van TUI geboekt via d-reizen, wat moet ik doen?
Heb je uitsluitend een ticket geboekt van TUI dan zal TUI die vlucht alsnog uitvoeren, mits de vlucht is betaald. Wij zullen je vragen of je al een betaling had voldaan aan d-reizen, die hoef je niet voor een tweede maal te voldoen aan TUI.

Ik heb alleen een ticket van TUI en d-reizen heeft daar een pakketreis van gemaakt door er andere onderdelen aan toe te voegen zoals bijvoorbeeld een hotel, wat moet ik doen?
In dit geval heb je een pakketreis geboekt waarvan maar één onderdeel door TUI wordt uitgevoerd en de rest door anderen. Daarmee is d-reizen verworden tot je reisorganisator. Deze reis valt wel onder de bescherming van de SGR. Je kunt daar het verzoek indienen om de al betaalde reissom terug te vorderen. Kijk op de site www.sgr.nl hoe je dat verzoek kunt indienen.

 

Contact

Mocht je er niet uitkomen of staat je vraag hier niet bij? Email je vraag middels dit formulier. Wij antwoorden je zo spoedig mogelijk, de gegevens die je al ingevuld hebt op dit formulier, maken dat we je sneller kunnen antwoorden. Kom je er niet uit met het formulier, dan kun je ook telefonisch contact met ons opnemen op: 088-0885846. Bij voorbaat onze excuses als door een piek in de vraag de wachttijden wat oplopen.