Snelle Boekers Voordelen!
 • Extra korting
 • Niet aanbetalen
 • TUI Vroegboekgarantie
Vakantie Bulgarije
Wintersport in Bulgarije

Bulgarije als wintersportbestemming is terug van weggeweest. In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw gingen veel Nederlanders hier wintersporten. Toen er vanuit Nederland geen directe vlucht meer ging, nam de populariteit wat af. Dat betekende echter niet dat Bulgarije zich niet verder ontwikkelde als wintersportbestemming. In het begin van de 21e eeuw werden veel accommodaties gerenoveerd of nieuw gebouwd. Ook de skigebieden werden verder ontwikkeld, wat ertoe geleid heeft dat Bulgarije, met Borovets en Bansko, nu meedraait in het internationale wedstrijdcircuit van de FIS. Met de wekelijkse directe vlucht van TUI fly is Bulgarije weer helemaal toegankelijk voor de Nederlandse wintersporters.

Algemene informatie over Bulgarije

De Bulgaarse Riviera met zijn kilometerslange zandstranden aan de Zwarte Zee heeft alles, wat voor een fantastische vakantie nodig is. Kunst, geschiedenis, cultuur, natuur, strand, uitgaan of volledig tot rust komen. De verschillende plaatsen hebben allemaal hun eigen karakter, landschap en bezienswaardigheden. Sunny Beach is wellicht de populairste badplaats van Bulgarije. De gezellige boulevard met veel leuke bars, restaurants, clubs en disco's is in het hoogseizoen vooral geliefd bij de jonge vakantiegangers. Het schilderachtige stadje Nessebar, dat onderdeel is van de Unesco Werelderfgoedlijst, bestaat uit twee delen: het oude en het nieuwe centrum. Slenteren door de smalle straatjes of historische bezienswaardigheden bewonderen zoals de Renaissancestijl huizen of de Byzanthijnse Basilieken zijn zeker de moeite waard. Het plaatsje Obzor is nog relatief onontdekt, hier kun je niet alleen prachtige ongerepte natuur vinden, maar ook gezellige restaurants en bars. Wie van rust en relaxen houdt, verblijft in Pomorie of Duni. Dit zijn de ideale plekjes om met een lekkere cocktail op een strandstoel plaats te nemen en van het fijne zandstrand te genieten.

Beziens- & wetenswaardigheden van Bulgarije

Bezienswaardigheden

Rila Klooster, Etara, Nessebar

Wetenswaardigheden

Balkan

Bevolking, Cultuur & Religie van Bulgarije

Bevolking

De bevolking bestaat voornamelijk uit Bulgaren. Er is een aanzienlijke minderheid van Turken en kleinere groepen zigeuners en Macedoniërs. Bulgarije, met zijn historische claims in Macedonië, weigert de Macedonische bevolkingsgroep en taal te erkennen.

De bevolking bestaat uit Bulgaren, Turken Macedoniërs en Zigeuners.

Aantal inwoners van Bulgarije is 7.128.000

In Bulgarije wonen 64 inwoners per vierkante kilometer.

Cultuur

Bulgarije kent een rijk cultureel leven, vooral wat betreft muziek en ballet. Je kunt voor weinig geld van opera's met wereldsterren genieten. Folklore, dans en kleurige klederdrachten zijn nog in het dagelijkse leven geïntegreerd en worden niet, zoals op veel plaatsen elders in de wereld, kunstmatig en om commerciële redenen nieuw leven ingeblazen. Menigeen is ook verbaasd hoe de Bulgaren hun kloosters (het land telt er minstens 120) en kerken in ere houden. Of ze nu gelovig zijn of niet, een feit is dat de Bulgaren zich bewust zijn van de grote rol die het christendom bij het ontstaan van hun cultuur en in hun strijd tegen onder meer de Turken heeft gespeeld. De vele religieuze bouwwerken met hun kunstschatten en godsdienstige symbolen worden zorgvuldig onderhouden en gekoesterd.

Een uniek en opmerkelijk verschil in lichaamstaal is het Bulgaarse ja en nee schudden. In Bulgarije schud je nee als je ja bedoelt en knik je ja als je nee bedoelt. Dit wezenlijke verschil in lichaamstaal kan tot hilarische maar ook pijnlijke misverstanden leiden. Zaak is dus om goed te luisteren en zoveel mogelijk makkelijke (Engelse) woorden te gebruiken.

Religie

Ondanks het feit dat grondwettelijk de vrijheid van godsdienst gegarandeerd was, werd in Bulgarije de macht van de kerk in 1947 sterk aan banden gelegd. Geestelijken werden in die tijd door de staat aangesteld. Geschat wordt dat circa 40% van de bevolking gelovig is, waarbij de grootste groep behoort tot de Orthodoxe kerk (Armeens Apostolisch of Bulgaarse variant). Behalve een rooms-katholieke kerk bestaande uit twee bisdommen en diverse kleine protestantse kerken, is er een Centrale Joodse Theologische Raad in Sofia. De islamieten maken circa 8% uit van de bevolking en zijn verdeeld in een groep van Turkse afkomst en een groep van Bulgaarse afkomst (Pomaken).


Eten & drinken in Bulgarije

De Bulgaar kan rustig een uur doen over zijn voorgerecht. Daarom kent Bulgarije weinig warme voorgerechten. Soep wordt als appetizer beschouwd. Na de salade begint pas de maaltijd. Net als vroeger zijn ze in Bulgarije nog steeds sterk afhankelijk wat het land in een bepaald seizoen te bieden heeft. Door de vrije handel begint dit langzaam te veranderen. Ook in de bereiding zijn de tradities van de Bulgaarse keuken te herkennen. Vlees wordt vaak samen met de groenten gekookt of gebraden. Overigens wordt altijd op een laag vuur gekookt en veel gerechten sudderen dan ook vrij lang voordat ze worden opgediend. Het dessert is meestal zoet, vaak varianten van zoete Turkse nagerechten. Maar ook bij traditionele voor- en hoofdgerechten zijn Turkse invloeden te bespeuren.


Feesten & Evenementen in Bulgarije

Feestdagen

Dag van de arbeid, Dag van het Bulgaarse leger, Dag van de cultuur en literatuur, Dag van de Bulgaarse eenheid, Onafhankelijkheidsdag


Geografie van Bulgarije

Ligging

Bergen spelen in Bulgarije een centrale rol. Het Balkangebergte deelt het land van west naar oost vrijwel doormidden. Ten noorden van deze bergketen ligt het Donau Laagland. Het is een laag glooiend heuvelland waarin de uitgestrekte graan- en maïsvelden worden afgewisseld door steppeachtige vlakten en beboste heuvels. Naar het oosten gaat dit gebied over in de minder herbergzame landstreek Ludogorie. Het Donau Laagland wordt in het noorden abrupt afgebroken door de in een diep dal stromende Donau. Ten zuiden van het Balkangebergte strekt zich de Thracische laagvlakte uit. Deze vormt als het ware een wig tussen het Balkangebergte en de zuidelijke berggebieden. Het berggebied dat het zuidwesten en zuiden van Bulgarije domineert, bestaat uit een drietal belangrijke massieven: in het zuidwesten het Rilagebergte dat naar het zuiden toe overgaat in het Piringeberte. Ten oosten van beide bergketens strekt zich één van de mooiste bergstreken van de Balkan uit: het Rodopimassief. Dit gebied loopt met zijn rijke vegetatie door tot ver in Griekenland.

Hoofdstad van Bulgarije is Sofia.

Bulgarije, vaak gezien als schakel tussen Europa en Azië, wordt door diverse landen begrensd. In het zuiden liggen Griekenland en een klein stukje Turkije, in het westen voormalig Joegoslavië en in het noorden Roemenië. De noordelijke grens wordt voor meer dan 425 kilometer gevormd door de traag stromende Donau. De oostelijke grens is bepaald door de Zwarte Zee. De kuststrook heeft hier een lengte van circa 380 kilometer en vormt het laagste gedeelte van het land.

Geografie

Buurlanden van Bulgarije zijn Griekenland, Macedonië, Roemenie, Servië Montenegro en Turkije.

Bulgarije heeft een totale oppervlakte van: 110879 km²
Landoppervlakte: 108489 km²
Wateroppervlakte: 2390 km²
Aantal km kust: 354

Hoogste punt: 2925 Meter
Hoogste punt: Musala
Laagste punt: 0 Meter
Laagste punt: Zwarte Zee


Geldzaken in Bulgarije

Voorafgaand aan de vakantie kun je bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen via https://buy.gwktravelex.nl/tuinl/Purchase. Je kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de vijftig GWK-vestigingen in Nederland. Je vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet je zeker dat je een gunstige koers betaalt en dat je veilig wisselt. Je betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.

Valuta: Lev

Banken: In vrijwel elke plaats is een bank aanwezig. Mocht je bij een bank binnen geld op willen nemen, dan heb je hiervoor een paspoort nodig.

Pinautomaten: In de grotere plaatsen zijn doorgaans voldoende pinautomaten aanwezig.

Credit Cards: In de grotere hotels en bij de meeste banken kan met de creditcard betaald worden.

Fooien: Het geven van fooien wordt in Bulgarije zeker gewaardeerd. Maar geef alleen een fooi als de service naar tevredenheid is geweest. Een indicatie van de hoogte van de fooi is ongeveer tien procent van de prijs van de rekening.


Geschiedenis & Politiek van Bulgarije

Geschiedenis

Bulgarije heeft een roerige geschiedenis. Steden als Varna, Nessebar en Sozopol zijn oorspronkelijk al door de Grieken gesticht. In de Middeleeuwen arriveerden tussen de vijfde en zevende eeuw ook Bulgaren op de Balkan. Na veel strijd schaarden de meeste stamhoofden zich in 681 achter één koning (later aangeduid als tsaar). Daarmee verrees het tsarenrijk Bulgarije. Het einde van de Middeleeuwen betekende voor Bulgarije ook het einde van de onafhankelijkheid. Daarna ontstond een onafhankelijk Bulgarije pas weer in 1878, na 500 jaar Turkse overheersing. In de Tweede Wereld Oorlog koos Bulgarije de kant van Oostenrijk en Duitsland. Na deze oorlog werd het verrast door een inval van het Rode leger van Rusland. Na de val van de muur in 1989 probeert Bulgarije heel langzaam uit de armoede die het verleden heeft achtergelaten te klimmen.

Staatsinrichting

Bulgarije is jarenlang een socialistische volksrepubliek geweest, maar werd in november 1991 officieel tot democratie uitgeroepen. Het land beschikt over negen administratieve districten. Dit zijn: Burgas, Varna, Lovec, Mihajlovgrad, Plovdiv, Razgrad, Haskovo, Sofia (district) en Sofia Stad. Het bestuur van deze districten wordt elke vier jaar rechtstreeks gekozen. Het parlement bestaat uit één kamer: het Nationale Assemblee. Door middel van rechtstreekse verkiezingen worden de 240 zetels ingevuld. Ook het staatshoofd en de vice-president worden rechtstreeks gekozen.

Staatsvorm

Parlementaire Democratie


Natuur & klimaat van Bulgarije

Natuur

In het landschap van Bulgarije spelen bergen een belangrijke rol. Allereerst is er het Stara Planina of Balkengebergte dat verdeeld kan worden in drie berggebieden: West-Balkan, Hoog-Balkan en Oost-Balkan. Het gebergte deelt het land bijna doormidden. Ten noorden van de Balkan ligt het Donau laagland, bekend om de uitgestrekte graan- en maïsvelden. Het gebied bestrijkt ca. één derde deel van Bulgarije. Ten zuiden van de Balkan bevindt zich de vruchtbare Thracische laagvlakte. Het zuiden en zuidwesten van Bulgarije bestaat weer uit berggebied, te verdelen in drie bergmassieven: het Rila-gebergte, het Pirin-gebergte en het Rodopi-massief dat tot ver in Griekenland doorloopt. Bulgarije telt honderden rivieren en stromen waarvan enkele een doorslaggevende rol spelen bij de afwatering en bevloeiing van de vruchtbare dalen van de Thracische laagvlakte en het Donau Laagland. De belangrijkste is uiteraard de Donau. Afgezien van enkele brakwaterbekkens rond Burgas, kent Bulgarije geen grote natuurlijke meren, er zijn wel kunstmatige stuwmeren.

Klimaat

Bulgarije heeft een Midden-Europees landklimaat met warme zomers en koude winters. Ten zuiden van de Balkan vertoont het klimaat mediterrane trekjes. De temperatuur ligt in het binnenland gemiddeld rond de 24° C. Juli en augustus zijn de warmste maanden met gemiddeld 27°. Aan de Zwarte Zee loopt de temperatuur dan op naar gemiddeld 30° C.

Flora en Fauna

Bulgarije is wat betreft de planten- en dierenwereld een grens- en overgangsgebied. Ten noorden van de Balkan en in de bergen overheerst een Midden-Europese vegetatie, terwijl het zuiden meer mediterraan is. Hier komen olijfbomen, mirte, cypressen, en groenblijvende eiken voor. Ongeveer een derde deel van het land is met bos begroeid, waarvan het grootste deel uit loofbos bestaat. Er leven nog maar weinig grote zoogdieren in het wild. In bossen op de bergen komen bruine beren, wolven, lynxen, vossen en herten voor. Door vervuiling van het water is een zware aanslag gepleegd op de visstand in de Zwarte Zee. Robben en dolfijnen zijn hier bijna uitgestorven en ook de tarbot wordt bedreigd.

Stranden

Aan de Zwarte Zee bevinden zich mooie, langgerekte zandstranden waar je heerlijk kunt genieten van de zon en zee.

Schone stranden, goed zwemwater en veilig strandplezier zijn de kwalitatieve kenmerken van stranden die erkend zijn met het keurmerk de Blauwe Vlag. Dit keurmerk is een initiatief van Foundation for Environmental Education (FEE). Wereldwijd zijn er meer dan 4400 stranden en havens in 45 landen gecertificeerd met de Blauwe Vlag.
Bulgarije heeft 11 blauwe stranden

Nationale parken in Bulgarije

Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek bescherm je zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet te worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten én het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.

Bulgarije heeft 3 nationale parken

Nationale parken in Bulgarije :

Centrale Balkan, Pirin, Rila

Werelderfgoederen in Bulgarije

Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover.

Bulgarije heeft 9 werelderfgoederen

Werelderfgoederen in Bulgarije :

Boyana kerk

Duurzaam toerisme en milieu

Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om jou ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen, doet jouw reisorganisatie aan duurzaam toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert jouw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. Je bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat je ook in de toekomst blijvend kunt genieten van jouw vakantiebestemming.


Praktische informatie over Bulgarije

Tijdverschil: +1 uur

Telefoon, Internet & Post

Internetten in het buitenland binnen de Europese Unie (EU) hoeft niet voor extra kosten te zorgen, mits je binnen je bundel blijft. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland.

Reisadviezen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt met de voorbereiding van de reis. Het reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade of consulaat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van een reisadvies is te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Reisdocumenten & visa

Je dient over een geldig paspoort of een geldige nationale identiteitskaart te beschikken, beiden met geldigheid gedurende verblijf.
Je hebt geen visum nodig.
Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse: raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.tui.nl/extra/reisdocumenten.

Vlag

De vlag van Bulgarije bestaat uit drie gelijke horizontale banden met van boven naar onder de kleuren wit, groen en rood. Deze vlag is, uitgezonderd de periode tussen 1947 en 1990, in gebruik sinds 16 april 1879.

Taal

De officiële taal in Bulgarije is Bulgaars, die behoort tot de Zuidslavische taalgroep. Van de dialecten is het Macedonische officieel erkend. In de meeste hotels kun je terecht met Duits en/of Engels. Let op: 'Nee' wordt aangeduid door met 'Ja' te knikken.

Dialecten: Macedonisch
Officiële taal: Bulgaars

Openingstijden

Banken: Maandag tot en met vrijdag 09:00 tot 16:00 uur. Op zaterdag en zondag gesloten.

Winkels: Maandag tot en met zaterdag 10:00 tot 18:00 uur.

Overig: Postkantoren zijn geopend van maandag tot en met zaterdag 09:00 tot 19:30 hoogzomer en tot 17:30 uur in voor- en naseizoen. Zondag gesloten.

Gezondheid

We adviseren om bij het voor het eerst betrekken van de kamer of het appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die op deze manier doeltreffend te bestrijden is.

Er zijn geen noodzakelijke vaccinaties, wel worden er aanbevelingen gedaan. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.reisprik.nl/tui

Drinkwater: Het leidingwater in Bulgarije is drinkbaar, maar er wordt aangeraden om gebruik te maken van flessen water.

Douanezaken

Het is ten strengste verboden om voorwerpen uit de natuur, zoals koraal en schelpen, uit te voeren.

Criminaliteit

Straatroverij komt helaas steeds vaker voor. Schoudertassen zijn hierbij favoriet. Ook polstasjes, vooral als deze zichtbaar in auto's liggen dan wel op bijvoorbeeld een cafétafel, zijn riskant. Aan te raden is kostbaarheden zo veel mogelijk thuis te laten en betaalmiddelen enigszins te verspreiden over kleding en bagage. Zorg ervoor dat je de telefoonnummers bij de hand hebt voor het blokkeren van je creditcard, bankpassen en mobiele telefoon.

Het is ten strengste verboden om drugs of verdovende middelen in je bezit te hebben. Overtreding van de wet wordt zeer zwaar gestraft, dit geldt uiteraard ook voor Nederlanders.


Rondreizen & Excursies in Bulgarije

Excursies

Ben je benieuwd naar de excursiemogelijkheden op de bestemming? Het is mogelijk om excursies voorafgaand aan jouw vertrek te bekijken via www.tui.nl/excursies. Je kunt ze hier ook direct vastleggen, hoe handig! Je hebt de keuze uit meer dan duizend excursies op tachtig verschillende bestemmingen.


Sport in Bulgarije

De Bulgaarse wateren zijn zeer geschikt voor snorkelen, duiken, waterskiën en windsurfen. Het land is ook zeer geschikt voor lange wandelingen, bergbeklimmen of mountainbiketochten.


Vervoer in Bulgarije

Openbaar vervoer

Bus: Bulgarije heeft een goed ontwikkeld busnetwerk. Bijna elke plaats, zowel grote steden als kleine dorpjes, zijn te bereiken met de bus. Naar de kleine dorpjes zijn er een tot tweemaal per dag busdiensten, of op vaste dagen in de week. De grote steden hebben over het algemeen busstations, bovendien zijn er busstops bij de treinstations. Een kaartje kan worden gekocht op de stations of in de bus.

Trein: Het treinnetwerk van Bulgarije is goed ontwikkeld. Het doet alle regionale centra aan, behalve Smolyan. De treindienst naar de kleinere stations is niet erg regelmatig, meestal eens per dag. Een kaartje kun je alleen op het station kopen. Als er geen station is, kun je een kaartje bij de conducteur kopen.

Taxi: Overal op straat zijn taxi's te vinden. Het is beter om van tevoren een prijs af te spreken en ook te vragen of dit een enkele reis is of retourreis. Veel taxi's zijn slecht verzekerd.

Verkeer

AutoTolVignetten biedt een handig overzicht van verplichte tolvignetten, milieustickers, veiligheidsvesten, etc. per land. Alle vignetten en toebehoren zijn in één keer te bestellen via www.autotolvignetten.nl/tui

Maximum snelheid snelwegen: 120 KMH

Verkeersregels: Om te mogen rijden in Bulgarije is een nationaal rijbewijs voldoende. De internationale groene verzekeringskaart is wel verplicht.

Tolwegen: Voor het berijden van de autowegen in Bulgarije is het bezit van een geldig vignet verplicht.


Winkelen in Bulgarije

Overal langs het strand en aan de boulevard bevinden zich winkeltjes. Er is elke dag markt in Varna en Dobrich.


Terug naar boven

Foto's Vakantie Bulgarije

Foto 15 van 15
3 van 38 resultaten vakantie naar Bulgarije Toon alle resultaten in Bulgarije
KASSAKORTING
77 TUI-gasten beoordeelden deze accommodatie
8,5
 • Uitermate geschikt voor families
 • Waterpret voor alle leeftijden
 • Sport en spel, actief en passief
 • Show cooking met verse producten
 • Speciaal kidsprogramma
 • Slapen in een duurzaam hotel
Do 10 sep 2020 (8 dagen)
Vanaf Amsterdam
All Inclusive
Transfer
659,- per persoon
Bekijk
KASSAKORTING
107 TUI-gasten beoordeelden deze accommodatie
8,6
 • Vlak bij het bruisende centrum
 • En toch rustig en gemoedelijk
 • Zoveel te doen voor de kids
 • All Inclusive, wat een keuze!
 • 4 restaurants: lasagne of bami?
 • Pal aan strand
Do 10 sep 2020 (8 dagen)
Vanaf Amsterdam
All Inclusive
Transfer
611,- per persoon
Bekijk
Alba hotel & appartementen
KASSAKORTING
41 TUI-gasten beoordeelden deze accommodatie
7,1
 • In hartje Sunny Beach
 • Hotel uit, boulevard op
 • Relaxen rond het zwembad
 • Ook fijn: All Inclusive
 • Midden in het uitgaanscentrum
 • Overdekt terras
Ma 7 sep 2020 (8 dagen)
Vanaf Amsterdam
All Inclusive
Transfer
425,- per persoon
Bekijk
3 van 38 resultaten vakantie naar Bulgarije Toon alle resultaten in Bulgarije