Hier kun je nu naar toe met het vliegtuig of de auto. Nu tot 100,- extra korting!
Vakantie Elzas

Algemene informatie over Elzas

In het noordoosten van Frankrijk ligt de Elzas, één van de befaamdste gebieden van Frankrijk. Deze streek ligt ten westen van de Rijn en heeft door de strategische ligging een zeer divers landschap. Je vindt er bergen, wijngaarden, bossen, moerasweiden en laagvlakten. Verschillende burchten en kastelen verfraaien het landschap. Eén van de kastelen is de Château du Bernstein, daterend uit de twaalfde eeuw. Dit gebouw ligt in de buurt van Dambach, bekend vanwege de vele wijnvelden. In de plaats zelf zijn talloze wijnkelders waar je als bezoeker een kijkje kunt nemen. De Elzas kent haar eigen wijnsoorten, zoals de Pinot Blanc, Sylvaner en Pinot Noir. Hart van de streek is Straatsburg, waar het Europese Parlement en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zitten. Eén van de bekendste bezienswaardigheden daar is de Romaans-gotische Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Beziens- & wetenswaardigheden van Elzas

Bezienswaardigheden

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Château du Haut-Koenigsbourg, Collégiale St Martin

Wetenswaardigheden

Gérardmer, Pont-à-Mousson


Cultuur van Elzas

Algemeen

In de Elzas wordt zowel Duits als Frans gesproken. Daarnaast kent de bevolking ook de streektaal van de Elzas.


Eten & drinken in Elzas

Algemeen

Eén van de lekkernijen van de streek is de tarte flambée, een platte taart met onder meer uien en crème-fraiche. Daarnaast is ook de Tarte Alsacienne populair. Dit is een custerdtaart bereid met lokaal fruit. Een bekend streekgerecht is de traditionele zuurkool met vlees op de Elzasser wijze of een Baeckeoffe, een groente en vleesstoofpotje.


Feesten & Evenementen in Elzas

Evenementen

In Colmar vindt er iedere zomer het Colmar International Festival plaats, waar klassieke muziek op unieke wijze gedurende meerdere dagen ten gehore wordt gebracht.


Geografie van Elzas

De Elzas ligt in Noordoost Frankrijk en grenst in het oosten aan Duitsland, in het zuiden aan Zwitserland en Franche-Compte en in het westen aan Champagne Ardenne. Ten noorden van de Elzas ligt Luxemburg.

Ligging

Deze streek grenst aan Luxemburg, Duitsland en Zwitserland. Ten zuiden van de Elzas ligt Franche-Compte, ten westen Champagne Ardenne.


Geschiedenis & politiek van Elzas

Geschiedenis

De Elzas is door de geschiedenis heen altijd het onderwerp geweest van Frans-Duitse twisten. Oorspronkelijk behoorde deze streek tot het Roomsche Rijk. Frankrijk wist het gebied echter in 1648 grotendeels in handen te krijgen. Enkele decennia later werd het tijdens de Frans-Duitse oorlog weer bij Duitsland ingelijfd (Elzas-Lotharingen). Na de Eerste Wereldoorlog werd in het Verdrag van Versailles vastgesteld dat Elzas bij Frankrijk hoorde. Maar ook die periode was van korte duur. De komst van Hitler zorgde ervoor dat de streek tussen 1940 en 1944 weer bij Vrouwe Germania gevoegd werd. Het was pas na de Tweede Wereldoorlog dat de Elzas definitief de Franse status kreeg.


Natuur & klimaat van Elzas

Natuur

De natuur in de Elzas is verrassend afwisselend. Er zijn bergen, weidemoerrassen, bossen, dalen en wijngaarden.

Klimaat

De winters zijn in deze streek behoorlijk streng. De zomers zijn daarentegen aangenaam warm.


Praktische informatie over Elzas

Openbaar vervoer en transport

bus: Er rijden interlokale bussen die verschillende plaatsen aandoen. In Straatsburg is de bus een prima vervoersmiddel.
trein: Vanuit Straatsburg gaan er treinen naar onder meer Dambach, Colmar en Parijs.


Rondreizen & Excursies in Elzas

Excursies

Wie in de Elzasstreek is, begaat bijna een zonde als hij of zij niet even Verdun ofwel Verduin aandoet. Het was in deze plaats waar de meest verschrikkelijke schouwspelen van de Eerste Wereldoorlog plaatsvonden. De loopgravenoorlog heeft aan duizenden mensen het leven gekost. Indrukwekkend is de oorlogsbegraafplaats dicht bij Verduin. In deze streek staan ook enkele van de belangrijkste politieke organen van Europa; het Europees Parlement en het Europese Hof van de Rechten van de Mens zetelen beiden in Straatsburg. Je kunt de gebouwen langs de Rijn zien liggen. Imponerend is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in het centrum van de stad. Wie een wandeling in de buitenlucht wil maken, doet er goed aan het Natuurpark Ballons des Vosges of het Natuurpark Noordvogezen te bezoeken. Beide parken zijn uitgeroepen tot UNESCO cultureel werelderfgoederen en herbergen verrassende flora en fauna. Houd je van een wijntje? Er zijn hier tal van brouwerijen waar je kunt proeven hoe de streekwijnen smaken.


Sport in Elzas

Er zijn verschillende fiets, wandel- en mountainbikeroutes uitgestippeld. Daarnaast biedt de streek ook vele golfmogelijkheden. De Elzas is ook zeer geschikt voor paardrijden door de vele natuurparken en bossen. In de winter met voldoende sneeuw is het mogelijk om te skiën of te langlaufen.


Uitgaansleven in Elzas

Je kunt in Straatsburg heerlijk uitgaan. Pubs en bars genoeg in deze hoofdstad. Ook zijn er voldoende disco's waar je de hele nacht door kunt dansen. Deze stad biedt voor ieder wat wils. Een leuke tip is om 's avonds romantisch te gaan wandelen langs de rivier of in één van de verlichte parken.


Winkelen in Elzas

Uitgebreid winkelen doe je in de wat grotere steden. Verduin, Colmar en Straatsburg hebben voldoende zaken die garant staan voor heerlijk winkelplezier.


Terug naar boven

Foto's Vakantie Elzas

Foto 15 van 15
3 van 8 resultaten vakantie naar Elzas Toon alle resultaten in Elzas
Aux 3 Roses hotel
6 beoordelingen van TUI-gasten
8,7
Za 23 okt 2021 (8 dagen)
Eigen vervoer
Halfpension
246,- per persoon
Bekijk
7-daagse busreis Elzas & Vogezen
KASSAKORTING
Za 9 okt 2021 (7 dagen)
Bus
Halfpension
409,- per persoon
Bekijk
Christelijke reis 7-dg fiets/busreis Zwarte Woud
KASSAKORTING
Za 7 aug 2021 (7 dagen)
Bus
Halfpension
449,- per persoon
Bekijk
3 van 8 resultaten vakantie naar Elzas Toon alle resultaten in Elzas