Paros is een heuvelachtig eiland met pittoreske plaatsjes, sfeervolle havens en mooie zandstranden. Aangezien er continu veerboten af en aan varen is het eiland goed bereikbaar en dus zeer geschikt voor de zogenaamde eilandhoppers. Je komt aan in de hoofdstad Parikia, de drukste stad van het eiland. Aan de haven vind je veel cafés waar je rustig met een frappé (ijskoffie) al die chaos aan je voorbij laat gaan. Vroeger was het eiland één van de rijkste gebieden van Griekenland. Die rijkdom was met name te danken aan het Parische marmer dat onder meer gebruikt werd om het bekende beeld ' Venus de Milo' te maken.
Katapoliani-kerk, Basiliek, Moni Christou tou Dasous
Marmer
Paros ligt ten westen van Naxos en ten oosten van antiparos. De oppervlakte bedraagt 194 vierkante kilometer, de lengte is 22 kilometer en de grootste breedte is 15 kilometer. Er wonen ongeveer 8000 mensen op Paros. Het eiland bevindt zich in de Egeïsche Zee en maakt deel uit van de Cycladen. Het ligt ten zuidoosten van het Griekse vasteland. De laatste jaren zijn het toerisme en de benodigde infrastructuur sterk toegenomen. De twee belangrijkste plaatsen op het eiland zijn Parikia en Naoussa. Parikia is de hoofdstad en tevens de havenplaats voor de ferryboten. En dus de drukste stad van het eiland, in het hoogseizoen bezocht door vele rugzaktrekkers. Naoussa is dor en droog en bepaalde gebieden zijn uitgesproken kaal, maar het heeft een heel speciale schoonheid. Tijdens de stollingsprocessen, die zich bij het ontstaan van het eiland voordeden, namen veel rotsformaties bijzonder bizarre vormen aan. Zoals je ook kunt zien bij het strand van Kolimbithres. Paros staat ook bekend om het Parisch marmer wat over de hele wereld als het mooiste wordt beschouwd. Vanaf de vroegste tijden wordt er al gedolven in groeven, die je nog steeds kunt bezoeken. In de vijfde eeuw voor Christus werden de tempels op de Akropolis in Athene voornamelijk met Parisch marmer gedecoreerd.
Paros ligt in de Egeïsche Zee, ten oosten van het Griekse vasteland.
Al sinds 7000 voor Christus is Paros bevolkt. Enkele millenia werd het gebied overheersd door Mycenieërs. Rond 146 voor Christus maakte het eiland deel uit van het Romeinse imperium. Vervolgens kwam het onder Byzantijns toezicht te staan. In de zestiende eeuw viel Paros in handen van het Ottomaanse Rijk. In deze periode was het gebied regelmatig onderhevig aan piraterij.
De stranden op Paros zijn over het algemeen kindvriendelijk.
Paros is overwegend bergachtig en kent vele, soms bizarre rotsformaties.
Paros kent een Mediterraan klimaat, dit betekent over het algemeen warme zomers en zachte winters.
Het grootste deel van de stranden bestaat uit zand.
bus: In het hoogseizoen rijden er voldoende interlokale bussen die verschillende plaatsen op Paros aandoen. In het voor- en naseizoen is het aantal interlokale bussen beperkt.
tijdverschil: 1
Op Naxos is het één uur later dan in Nederland.
Ben je benieuwd naar de excursiemogelijkheden op de bestemming? Het is mogelijk om excursies voorafgaand aan je vertrek te bekijken via www.tui.nl/excursies. Je kunt ze hier ook direct vastleggen, hoe handig! Je hebt de keuze uit meer dan duizend excursies op tachtig verschillende bestemmingen.
Op Paros is veel mogelijk op het gebied van watersport.
In de gezellige hoofdstad Parikia zijn talloze gezellige tavernes, cafeetjes en andere uitgaansgelegenheden. De havenkade van Naoussa is 's avonds één groot en gezellig roezemoezend terras, met tafeltjes en keukenstoeltjes van de vele tavernes.
In Parikia zijn vele leuke winkeltjes te vinden. De meeste zaken bevinden zich in de Market Street.