Het betoverende eiland Bali is een bestemming die je niet snel zult vergeten. De culturele rijkdom van Bali is buitengewoon en overal op het eiland te aanschouwen. Breng een bezoekje aan één van de vele tempels en sla vooral de schitterende Pura Ulun Danu Bratan-tempel midden in het Bratanmeer niet over. Maar behalve cultuurminnaars hebben ook natuurliefhebbers niets te klagen. Het vulkanische eiland is gezegend met een schitterende vegetatie als dichte bossen, meren, rivieren en kloven. De stranden van Bali verschillen van kleur. Hoe noordelijker je komt, hoe donkerder de kleur van het strand. Brede witte stranden vind je in Nusa Dua. De gastvrije bevolking is de kers op de taart. Bali biedt een bijzondere ervaring, een waar stukje paradijs.
Bali is rijk aan cultuur. Het hindoeïstisch geloof wordt door het overgrote deel van de bevolking aangehangen. Dit is ook de voornaamste reden waarom er zoveel tempels te vinden zijn op Bali. In het noorden van Bali zijn de Pura Meduwe Karang, de Pura Besakih en de Pura Ulun Danu Bratan de belangrijkste tempels. Elk met zijn eigen kenmerken en gebouwd voor één bepaalde god. De Goa Lawah, ook wel vleermuizengrot, of de Goa Gajah (olifantengrot) zijn zeker een bezoekje waard. Ook watersport kan goed bedreven worden in het noorden. De omgeving van Pemuteran biedt een prachtige onderwaterwereld. Hier is ook het Bali National Park te vinden. Lovina staat bekend om haar dolfijnen populatie en het twin lake is een meer dat in de omgeving van centraal Bali te vinden is. Ubud is een bekende kunstenaarsplaats in het noordoosten van Bali. Hier vind je veel keramiek en schilderkunst. Verder heeft Zuid-Bali diverse hotspots in de bekende plaatsen Sanur, Kuta, Tuban, Seminyak, Legian en Nusa Dua.
Pura Tanah Lot, Pura Beij, Taman Burung (Bali Vogelpark)
Bevolking, Reisadviezen, Gezondheid, Vaccinaties, Toeristenbelasting, Grote steden, Religie, Staatsvorm, Taal, Hoofd, handen en voeten, Drinkwater, Fooien, Geldzaken, Reisdocumenten, Veiligheid, Verkeer
Spa & Wellness, Restaurants, Off the beaten track...., Back to nature!
Muziek en dans maken een belangrijk deel uit van de cultuur en het dagelijks leven op het eiland. Balinezen zijn zeer kunstzinnig; overal tref je sculpturen, houtsnijwerk, of schilderijen aan. Wat Balinezen absoluut gemeen hebben met hun landgenoten is de onvolprezen gastvrijheid en het gevoel voor service dat ze uitstralen. Balinezen zijn bijna altijd vriendelijk en behulpzaam. Net als in andere delen van Azië staat respect voor mens en dier hoog in het vaandel. Het kastensysteem maakt nog steeds een wezenlijk deel uit van het leven op Bali. In tegenstelling tot het kastensysteem in India bestaat het systeem op Bali uit vier kasten, de zogenaamde Varna’s. Brahmana: de kaste van de priesters, Ksatria: de kaste van de koningen en de adel, Wesia: de kaste van de handelaren en Sudra: de kaste van de man in de straat (90% van de Balinezen).
In de meeste Aziatische landen wordt graag warm gegeten. En ook meerdere malen per dag. Bali is hier geen uitzondering op. Er zijn dan ook geen specifieke vaste etenstijden bij de meeste restaurants en stalletjes die eten verkopen. De meeste zaken zijn gewoon open van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. De Balinezen zelf eten meestal rijstgerechten. Rijst met verschillende soorten groenten en vlees. Ze kopen dit dan bij de eetstalletjes, die lokaal warung genoemd worden. Een typisch Balinees gerecht is Soto Ayam. Deze soep met kip en noedels wordt ’s ochtends als ontbijt gegeten, maar is ook veel als snack verkrijgbaar. Op Bali kun je heerlijke lokale alcoholische dranken nuttigen tijdens jouw vakantie. Voorbeelden van lokaal bier zijn Bintang en Bali Hai.
Er gaat op Bali geen dag voorbij zonder religieuze ceremonieën. De feestkalender van Bali telt per jaar ongeveer 200 plechtige gelegenheden, zowel regionaal als voor het hele eiland. Daarnaast zijn er ook nog tal van individuele ceremonieën, waardoor de kans dat je als toerist een ceremonie meemaakt erg groot is.
Bali maakt deel uit van Indonesië. Het eiland grenst in het noorden aan de Balinese Zee en in het zuiden aan de Indische Oceaan. Ten westen van Bali ligt Java, ten oosten Lombok.
Bali is een Indonesische provincie en een eiland ten oosten van Java en ten westen van Lombok. Het is het westelijkste van de Kleine Soendaeilanden. Het eiland meet 5561 vierkante kilometer, en telt ruim 3.500.000 inwoners. Bijna 90% behoort tot de autochtone bevolking, de Balinezen, die grotendeels hindoes zijn en Balinees of Indonesisch spreken. De hoofdstad is Denpasar. Tot 1958 was de hoofdstad Singaraja. De binnenlanden van Bali typeren zich met tropische jungleachtige begroeiing, rijstvelden en twee vulkanen.
De zestiende eeuw wordt met recht Bali’s gouden eeuw genoemd. In deze tijd beleefden de hindoeïstische kunst en religie een ware wedergeboorte. In de negentiende eeuw werd Bali opgeschrikt door een vulkaanuitbarsting. In deze tijd waren er conflicten tussen de Nederlanders, die Java hadden bezet, en de Balinese koninkrijken. Vlak na de Tweede Wereldoorlog is Bali onafhankelijk geworden.
Bali is een vulkanisch eiland en heeft een schitterend groen en heuvelachtig landschap. Je treft hier enkele mooie dichtbegroeide bossen, rijstvelden, rivieren en ravijnen aan.
De temperatuur op Bali ligt rond de 30 graden Celsius. De regentijd duurt van november tot april. In de namiddag regent het dan vaak enkele uren zeer plaatselijk, waardoor alles weer opfrist en de temperatuur iets daalt. De meeste regen valt in januari en februari, in bergachtige gebieden.
Op Bali zul je de kokospalm, oliepalm en nipapalm zien. Daarnaast tref je hier verschillende soorten ficussen aan. Dieren die op dit eiland voorkomen zijn onder andere herten, wilde zwijnen, apen, slangen, ossen, luipaarden, waterschildpadden en dolfijnen.
Bali heeft zeer afwisselende stranden. Van kleine kiezelachtige stranden tot aan diepzwart gekleurde stranden van lavazand. Hoe noordelijker je komt, hoe donkerder het zand is. Maar ook mooie langgerekte en witte stranden zijn op Bali te vinden. Sanur is een prima badplaats met een mooi strand, maar de beste zandstranden zijn in Nusa Dua en Jimbaran te vinden.
bus: Je kunt op Bali gebruik maken van bemo’s. Dit zijn kleine bussen die een vast traject rijden. Er zijn interlokale bemo’s en er zijn stadsbemo’s. Bemo’s zijn goedkoop, maar niet erg comfortabel. Ook rijden er toeristenbussen tussen grote toeristencentra.
netspanning: 220 volt
Breng een bezoekje aan het schitterende tempelcomplex Besakih, de belangrijkste tempel van Bali. Deze ligt in het oosten van het eiland en is op de helling van de Gunung Agung-vulkaan gebouwd.
Uiteraard kun je op Bali allerlei soorten watersporten uitoefenen, variërend van duiken tot surfen. Daarnaast zijn hier wandel- en fietstochten te maken en kun je golfen. De omgeving van Benoa staat bekend om haar watersportmogelijkheden, maar ook Lovina in het hoge noorden heeft een breed scala aan onderwatersporten.
Op Bali vind je voldoende gelegenheden voor een avondje uit. Het uitgaansleven is voornamelijk geconcentreerd in de plaatsen Kuta, Sanur, Seminyak, Ubud en Nusa Dua. Bali heeft een gevarieerd nachtleven, er zijn clubs, pubs, karaokebars en meer. Je kunt ook een Balinees dansoptreden of een voorstelling met wayangpoppen bijwonen. Een zeer populaire club in Seminyak is Ku De Ta, hier zijn zelfs af en toe optredens van Nederlandse dj’s of andere sterren.
De beste steden om te winkelen zijn Kuta, Denpasar, Ubud, Legian, Nusa Dua en Seminyak. Bali beschikt over diverse grote warenhuizen en winkelcentra. Vooral in het toeristenmekka Kuta zijn er veel westerse winkels, maar helaas ook met westerse prijzen. Ubud is de plek voor traditionele Balinese producten. Er zijn allerlei winkeltjes met prachtige sieraden, leer, houtsnijwerk en zilverwerk. In de grote steden in het zuiden van het eiland vind je veel uiteenlopende pasars (markten) waar je alles kunt vinden. In de dure winkels liggen de prijzen vast, maar daarbuiten is afdingen de normaalste zaak van de wereld.