Twente is een gezellige streek in het oosten van Nederland. Een streek met prachtige natuurgebieden en mooie plaatselijke tradities. Er zijn hier prachtige wandel- en fietsroutes waar u in alle rust volop kunt genieten van Twente.
Herkomst van de naam, Herman Finkers
In Twente zijn nog veel oude volksgebruiken terug te zien, zoals het midwinterhoornblazen en het stoken van paasvuren. In Ootmarsum wordt elk jaar met Pasen door de katholieken het traditionele vlöggelen gepraktiseerd door de poaskearls. Het klootschieten maakt ook deel uit van de Twentse cultuur en folklore. Dit spel wordt gespeeld door houten met lood verzwaarde ballen zo ver mogelijk (onderhands) te gooien over zandwegen en vlak terrein.
Twente is een streek in het oosten van Nederland. Het omvat het oostelijke deel van de provincie Overijssel.
Er zijn vele bodemvondsten gedaan die op permanente bewoning ver voor het begin van onze jaartelling wijzen. Twente was tot laat in de achtste eeuw (onder de macht van het Frankische rijk) een heidense streek maar door de Frankische overheid werd veel werk gemaakt van de kerstening (doop). Tijdens de Tachtigjarige Oorlog lag Twente verschillende keren in oorlogsgebied. Na de Vrede van Münster kwam er een korte periode groeiende welvaart. Aan het eind van de achttiende eeuw nam de godsdienstvrijheid toe en werden de eerst rooms-katholieke kerken gebouwd ter vervanging van de vroegere schuilkerken en kerkschuren. Tot in de jaren 1830 werd er geweven met handweefgetouwen met de handmatige schietspoel. Thomas Ainsworth introduceerde de snelspoel, waarvoor in 1833 in Goor een weefschool werd opgericht. Hij stichtte Nijverdal en begon daar een textielfabriek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden grote delen van Hengelo en Enschede weggevaagd door geallieerde bombardementen die bedoeld waren voor de daar gevestigde bewapeningsfabrieken. De naoorlogse wederopbouw geschiedde beetje bij beetje, waarbij Twente kon terugvallen op de textielindustrie.
Twente kent een mooi landschap met belangrijke natuurgebieden en veel groene landgoederen. Het gebied wordt van noord naar zuid door een heuvelrug doorsneden. Rond Ootmarsum, Denekamp, Nijverdal en Markelo liggen heuvelachtige landschappen met veel bossen. In Hengelo en Enschede wordt zout gewonnen.