Bij aankomst verwelkomt een geurende bloemenzee de nietsvermoedende toerist, ongeacht of het zomer of winter is. Madeira heeft namelijk een mild klimaat en daardoor ook een prachtige natuur. Tevens zijn er vele mooie baaien waar je lekker kunt surfen of zeilen. In de levendige hoofdstad Funchal zijn verschillende bezienswaardigheden te bewonderen en tref je allerlei gezellige restaurants en terrasjes.
Igreja de Sao Jorge, Jardim Monte Palace, Sao Bento
Het eiland Madeira werd ontdekt in 1419 door Goncalves Zarco en Tristao Vaz Teixeira, die in 1418 reeds het eiland Porto Santo ontdekt hadden. Op het eiland woonden geen mensen, het was geheel bedekt met bossen en daarom noemde Zarco het 'ilha da madeira', oftewel houteiland. Madeira betekent namelijk 'hout'.
Bloemeneiland
De kunst van Madeira is vooral te vinden in kerken en kapellen, waarmee de kolonisten vanaf de eerste vestiging het eiland hebben vol gestrooid, steeds in de stijl van Portugese heiligdommen. Vanwege de uitgebreide handel op Vlaanderen is eveneens de Vlaamse kunst op Madeira goed vertegenwoordigd. De eerste kerken werden gebouwd in Romaans/Gotische en wat later in Manuelstijl. Koning Manuel I, was koning van Portugal van 1495-1521. In de 17e en 18e eeuw werd gebouwd in barokstijl. Geweldig rijk is het interieur van de meeste kerken, vaak versierd met schilderijen. In Funchal zijn de meeste profane gebouwen uit de eerste koloniale tijd verdwenen. De huizen in de oude stad dateren uit de 17e en 18e eeuw. Oude gebouwen zijn: het raadhuis, de kathedraal, het Santa Clara klooster en het oude douanekantoor. Het museum voor religieuze kunst 'Arte Sacre' herbergt schilderijen en triptieken uit oude kerken van het eiland.
De bekendste specialiteit van het eiland is de versterkte Madeira wijn. Een andere specialiteit is de 'espada', een lange zwarte vis die op veel verschillende manieren bereid wordt.
Festa do Vinho Madeira, Festa das Tosquias
De Madeira archipel bestaat uit een groep oud vulkanische rotseilanden, waarvan de verbindingslijnen een driehoek vormen. Porto Santo is de top, terwijl de basis wordt gevormd door Madeira in het noordwesten en Ilhas Desertas, de verlaten eilanden, in het zuidoosten. Madeira ligt midden in de Atlantische Oceaan, ongeveer duizend kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust.
Madeira ligt in de Atlantische Oceaan, ten westen van Afrika en ten zuidwesten van de Portugese kust.
Landoppervlakte van Madeira is 741 m
hoogste punt: 1861Madeira werd door de Portugees Zarco ontdekt in de jaren 1419 en 1420. Het oudste gebouw op Madeira, van 1425, is de kapel van Santa Catarina in het Santa Catarina Park, terwijl aan de bouw van de kathedraal pas in 1493 werd begonnen. In 1518 wordt het eiland bezet door de Spanjaarden. Filipe II bezette de Portugese troon. Van deze Spaanse overheersing, die duurt tot 1640, zijn nog overblijfselen te zien in de militaire architectuur. Met het begin van de suikerontginning in Brazilië ontstond een crisis in Madeira en de situatie verbeterde pas in de 18e eeuw met de uitvoer van Madeira-wijn, vooral naar Engeland en de Amerikaanse koloniën. De bezetting door de Engelsen in 1801 had niet alleen als doel het eiland tegen mogelijke aanvallen van Napoleons troepen te verdedigen en de voorziening van vers water en voedsel aan de Britse Marine te garanderen, maar ook de Engelse handelaren te beschermen. De 20e eeuw bracht, naast de suiker en de wijn, de bananencultuur, wat tegenwoordig de basis van de lokale landbouw is.
Typisch voor Madeira zijn de diepe ravijnen die zich vanaf het centrale gebergte uitstrekken naar de kust. Eén van de grootste ravijnen verdeelt het eiland in een oostelijk en westelijk deel. Landbouwvlakten zijn schaars op Madeira. De steile kusten hebben hier en daar een inham aan de mond van een riviertje, op zo'n plaats is vaak een vissersdorp ontstaan. Alleen bij de havens en op enkele stenige stranden kun je de kust bereiken. Dwars over Madeira loopt een bergketen van gemiddeld 1.200 meter hoogte, met pieken tot 1.861 meter (de Pico Ruivo). De centrale bergketen verdeelt het eiland in een noordelijk en zuidelijk deel. In het zuidelijke deel zijn de berghellingen niet zo steil en heeft het landschap een meer gelijkmatig karakter.
Madeira heeft een klimaat dat onder invloed staat van de warme golfstroom in de oceaan. Deze zorgt voor een gelijkmatige milde temperatuur. Een grote rol hierbij spelen ook de overheersende noordoost passaatwinden die voor mooi weer zorgen. De zuidkust heeft het gunstigste klimaat;er valt weinig regen en de gemiddelde temperatuur is in de winter 16 °C graden en in de zomer 21 °C. Het water heeft een gemiddelde jaartemperatuur van 18-20 °C.
Klimaat en bodemreliëf zijn er de oorzaak van dat er op Madeira drie plantenzones zijn te onderscheiden. Voor zo'n klein eiland is de flora rijk gevarieerd, namelijk 1.100 soorten bomen, planten en struiken, waarvan er 120 inheems zijn. In de subtropische zone op zeeniveau tot 300 meter, wordt er vooral suikerriet, bananen en groente verbouwd. Op de niet bevloeide gebieden langs de kust groeit de cactus. De gematigd warme zone, van 300 - 750 meter, is het domein van de wijnstok. Verder wordt er maïs, koren en haver verbouwd. Er groeit veel fruit zoals appels, peren, sinaasappelen en kersen, maar ook exotische vruchten zoals papaya, mango, passievrucht, anona custardappel) en vijgen. In de gematigd koude zone, boven 750 meter, groeien op de berghellingen eucalyptusbossen, dennen, pijnbomen, sparren en ceders. De acacia bloeit er, terwijl de hoogste gedeelten bedekt zijn met weidevarens en heidestruiken. Een derde deel van het eiland is met bossen bedekt. Dieren die hier voorkomen zijn onder andere geiten, patrijzen, kwartels, konijnen en vleermuizen.
Op Madeira bevindt zich twee zandstranden bij Calheta & Machico. Er is in Funchal het Lido, openbare zoutwater zwembaden aan de kust. Dan zijn er in het noorden, in Porto Moniz, de bekende natuurlijke zwembaden, dit zijn natuurlijk uitgeslepen bassins in de rotsen, waar je, ook als de zee woest is, nog veilig kunt zwemmen, omdat ze niet in direct contact met de zee staan. Wel slaan er regelmatig hoge golven overheen, die voor aanvoer van vers water zorgen.
bus: Er rijden op dit eiland interlokale bussen.
tijdverschil: 1
Het is op Madeira één uur vroeger dan in Nederland.
Ben je benieuwd naar de excursiemogelijkheden op de bestemming? Het is mogelijk om excursies voorafgaand aan jouw vertrek te bekijken via www.tui.nl/excursies. Je kunt ze hier ook direct vastleggen, hoe handig! Je hebt de keuze uit meer dan duizend excursies op tachtig verschillende bestemmingen.
Er zijn op Madeira verschillende watersportmogelijkheden. Wie graag een balletje slaat kan hier tevens golfen. Ook zijn er diverse mogelijkheden om prachtige wandelingen te maken.
In Funchal zijn uiteenlopende gelegenheden waar je lekker uit kunt gaan.
Voor een lekker dagje winkelen ga je naar de hoofdstad Funchal. Daar zijn talloze winkels te vinden waar leuke souvenirs te kopen. zijn In Funchal is de Mercado dos Lavradores, waar je groente, vis, bloemen en fruit vindt. Geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00-17.00 uur en op zaterdag tot 13.00 uur.