Vakantie Balearen

Algemene informatie over Balearen

De Balearen is een groep eilanden in de Middellandse Zee, ten oosten van Spanje. Tot de eilandengroep behoren de vier grote eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera. De overige eilanden die tot de Balearen behoren zijn onder andere Cabrera en Dragonera. Er zijn nog veel meer kleine eilandjes die bij de Balearen horen, maar deze worden niet bewoond. Elk eiland heeft weer iets anders te bieden, waardoor iedereen zijn eigen droomvakantie op de Balearen kan doorbrengen. Of je nou komt voor de zon en het strand, het uitgaansleven, de watersportmogelijkheden of de bezienswaardigheden; het is allemaal aanwezig op de Balearen.

Beziens- & wetenswaardigheden van Balearen

Bezienswaardigheden

De Balearen hebben tal van bezienswaardigheden, verspreid over de verschillende eilanden. Er zijn niet alleen indrukwekkende bouwwerken te vinden, maar ook schattige dorpjes en prachtige natuurgebieden.

Palma de Mallorca, Menorca, Ibiza-Stad


Cultuur van Balearen

Algemeen

De Balearen zijn door de eeuwen heen bezet geweest door diverse bevolkingsgroepen. Tot op de dag van vandaag zijn er sporen te vinden op de eilanden van deze oude beschavingen. Op verschillende eilanden van de Balearen zie je de invloed van de Afrikaanse moslims terug, voornamelijk in de architectuur. De typische onderdelen van de Spaanse cultuur zijn ook terug te vinden op de Balearen. Denk hierbij aan het eten van tapas, flamenco dansen en het drinken van wijn. De traditionele volksdansen en muziek worden in ere gehouden tijdens de verschillende rooms-katholieke feestdagen die op de Balearen gevierd worden.


Eten & drinken in Balearen

Algemeen

De keuken van de Balearen is sterk gerelateerd aan de Mediterraanse keuken. Dit betekent dat er veel groenten, granen, peulvruchten, rijst en weinig vetten worden gebruikt. In de lokale gerechten zijn ook invloeden terug te vinden uit Noord-Afrika, door de specerijen die er gebruikt worden.


Geografie van Balearen

De eilandengroep de Balearen ligt in de Middellandse Zee, op ongeveer 180 kilometer verwijderd van het Spaanse vasteland. De eilanden zijn een mengelmoes van indrukwekkende gebergten, bossen en ruige kusten.

Ligging

De Balearen liggen ten oosten van Spanje, in de Middellandse Zee.


Geschiedenis & politiek van Balearen

Geschiedenis

Ongeveer vijfduizend jaar voor Christus werden de Balearen al bewoond. Over deze inwoners is weinig bekend. Door de ligging van de eilandengroep, groeide het uit tot belangrijke havenplaats. Verschillende bevolkingsgroepen hebben geregeerd over de Balearen, onder andere de Romeinen en de moslims. In de dertiende eeuw heeft Spanje zich ingezet om verloren gebieden weer terug te veroveren. In deze tijd werden de Balearen onderdeel van de provincie Catalonië. Helaas raakte de eilandengroep in verval, onder andere door de geïsoleerde ligging ten op zichte van het vaste land. De eilanden kwamen weer in handen van verschillende andere landen. Pas in de negentiende eeuw kwam hier een einde aan.

Politiek

De Balearen behoren tot het land Spanje. Spanje is een constitutionele monarchie. De koning is het staatshoofd. Elke vier jaar wordt het parlement gekozen, dat bestaat uit de senaat en het congres van afgevaardigden. Het congres van afgevaardigden kiest de minister president.


Natuur & klimaat van Balearen

Natuur

De Balearen hebben schitterende natuur. Door het grote aantal zonuren gedijen vele bomen, planten, bloemen en kruiden er goed. De lente is het seizoen waarin de vegetatie op zijn mooist is. De veel voorkomende tropische bloemen op de Balearen staan dan volop in bloei. Naast de prachtige begroeiïng, zijn er op de Balearen ook verschillende grotten te vinden. Het eiland Mallorca spant hierbij de kroon, omdat hier maar liefst meer dan achthonderd grotten te vinden zijn. Slechts enkele zijn geopend voor publiek.

Klimaat

Op de Balearen heerst een Middellands zeeklimaat. Dit betekent dat de zomers droog en heet zijn, en de winters zijn vochtig en zacht. De gemiddelde temperatuur in de zomer schommelt rond de dertig graden Celcius, terwijl dit in de winter veertien graden Celcius is. Op het eiland Menorca is het iets koeler en natter in vergelijking met de andere eilanden van de Balearen.

Flora en Fauna

De vegetatie op de Balearen is gevarieerd. Bomen die je hier aantreft, zijn fruitbomen, tamarindes, pijnbomen, palmbomen en olijfbomen. Bloemen die veel te vinden zijn op de Balearen, zijn onder andere orchideeën, de hibiscus en oleanders. Enkele cactussoorten en plantensoorten die op de Balearen groeien, zijn alleen hier te vinden. Op de eilandengroep leven honderden verschillende soorten vogels, waaronder adelaars, lepelaars en rietzangers. Op Mallorca leeft nog de zeldzame zwarte gier. De flamingo strijkt elk jaar tijdens de migratie neer op Ibiza. Veel andere diersoorten zijn er niet te vinden op de Balearen. Wel leven er enkele slangensoorten, hagedissen, konijnen en vleermuizen. In de zee rond de Balearen leven onder andere dolfijnen, inktvissen en barracuda's.

Stranden

Op de Balearen zijn talloze stranden te vinden. Van de langgestrekte, levendige stranden bij de grote badplaatsen, tot de kleine, onontdekte stranden in afgelegen baaien.


Praktische informatie over Balearen

Openbaar vervoer en transport

bus: De openbare bussen op de Balearen zijn prima onderhouden en de kosten voor een kaartje zijn over het algemeen niet hoog. De meeste grote steden hebben een eigen busstation.
trein: Op het eiland Mallorca liggen twee spoorwegverbindingen. Vanuit de hoofdstad Palma de Mallorca vertrekken treinen naar verschillende delen van het eiland. De andere eilanden van de Balearen hebben geen spoor.

Overige informatie

netspanning: 220 volt


Sport in Balearen

Op het sportieve vlak is er genoeg te beleven op de Balearen. Er zijn tal van watersportmogelijkheden op de verschillende eilanden. De Middellandse Zee is uitstekend geschikt voor zeiltochtjes tussen de eilanden. Sporten op het vaste land zijn er ook genoeg te doen. Zo zijn de Balearen uitermate geschikt voor fietstochten. Er zijn aantrekkelijk routes uitgestippeld op de verschillende eilanden. Op Mallorca, Menorca en Ibiza komt de golfliefhebber goed tot zijn recht, daar er op deze eilanden golfbanen te vinden zijn. De natuurparken op de Balearen lenen zich uitstekend voor wandelingen. Er zijn vele wandelroutes in de parken uitgezet.


Uitgaansleven in Balearen

Twee eilanden van de Balearen springen er uit op het gebied van uitgaan, dat zijn Ibiza en Mallorca. Deze twee eilanden hebben een bruisend nachtleven. Op Mallorca zijn meer dan vijftig discotheken te vinden, waar je meerdere keren per week uit je dak kunt gaan. Het aanbod van discotheken is zeer divers, alle muziekstijlen worden vertegenwoordigd.


Terug naar boven

Foto's Vakantie Balearen

Foto 15 van 15
3 van 165 resultaten vakantie naar Balearen Toon alle resultaten in Balearen
KASSAKORTING
615 TUI-gasten beoordeelden deze accommodatie
9,1
 • Alleen te boeken bij TUI
 • Tophotel met modern design
 • Vlak bij Ushuaïa en Hi!
 • Stap op de boot naar Ibiza-stad
 • Direct aan het oneindige strand
 • Genieten van een uitstekende keuken
Vr 24 apr 2020 (8 dagen)
Vanaf Amsterdam Vanaf Rotterdam+ 60,-
Halfpension
Transfer
Nu 29% goedkoper! dan gemiddeld in Spanje
522,- per persoon
Bekijk
KASSAKORTING
515 TUI-gasten beoordeelden deze accommodatie
8,7
 • Populair bij Nederlandse gezinnen
 • Direct aan de adembenemende baai
 • Kinderbad, miniclub en disco
 • Wekelijkse barbecue
 • Nederlandstalige animatie
 • Onze duurzame favoriet
Vr 17 apr 2020 (8 dagen)
Vanaf Amsterdam
Logies
Transfer
Nu 49% goedkoper! dan gemiddeld in Spanje
374,- per persoon
Bekijk
KASSAKORTING
 • Grote tuin met mooi zwembad
 • Toplocatie: strand en gezellig centrum
 • Fijn! Ruim appartement
 • Nieuw in ons aanbod
 • Zeer populair bij Nederlanders
 • Op en top gezelligheid
Vr 8 mei 2020 (8 dagen)
Vanaf Eindhoven Vanaf Amsterdam+ 18,-
Logies
Transfer
Nu 64% goedkoper! dan gemiddeld in Spanje
264,- per persoon
Bekijk
3 van 165 resultaten vakantie naar Balearen Toon alle resultaten in Balearen