De prachtige witte zandstranden van Fuerteventura trekken jaarlijks toeristen uit alle windstreken. Door de vrijwel constante passaatwind is het eiland ook erg geliefd bij wind- en kitesurfers.
Casa Santa Maria, Santa Maria de Betancuria kerk, Puerto de la Pena
Geitenkaas, Zuinig met water
De Canarische keuken vertoont natuurlijk veel overeenkomsten met de Spaanse, maar ze heeft ook typisch eigen gerechten weten te bewaren. Bovendien heeft ze invloed van de Cubaanse en Argentijnse kookkunst ondergaan. Een grote rol spelen vis (pescado), varkensvlees (cerdo), pikante saus (mojo) en aardappelen (papas). Andere lokale specialiteiten zijn de vlees- en visschotels, de geitenkaas en het grote assortiment toetjes. Voor de visschotel is het beslist aan te raden om de smaakvolle, op de grill klaargemaakte, grote garnalen (gamba's) te proberen en 'sancocho' (vis) geserveerd met aardappelen of groente. Een pikante saus is de 'mojo picon' of eenvoudig gezegd 'mojo'. Deze wordt bereid met olie, knoflook, Spaanse peper, azijn, paprika en zout. Ook de vleesschotels zijn gevarieerd. Op zijn minst moet je eigenlijk een keer de heerlijke 'conejo' en 'salmorejo' proberen, een in gekruide saus gekookt konijn. Om de maaltijd op een behoorlijke manier af te sluiten zou je je kunnen uitleven op de exotische vruchten en het Canarische gebak. De zoetigheden heten 'quesadillas'; heerlijke toetjes van kaas en fijngemalen amandelen; noga van gofio, honing en pinda's; raspaduras van gofio en honing; en als laatste allerlei soorten lekkernijen zoals kleine taartjes en soufflé's. Bij de maaltijd hoort natuurlijk een heerlijke rode of witte Spaanse wijn. En bij het dessert? Een voortreffelijke, lokale muskaatwijn. In de restaurants worden meestal wijnen van het Spaanse vasteland geschonken. Wijn wordt in restaurants in flessen, halve flessen en in karaffen geserveerd. Zoek je kwaliteit dan zul je op het etiket de woorden 'denominacion de origen' lezen. Bijzonder goede wijnen hebben daarnaast ook nog 'Gran Reserva' op het etiket staan.
De Canarische Eilanden bevinden zich tien keer dichter bij Afrika (115 kilometer) dan bij het moederland Spanje (1.150 kilometer). Ze liggen verspreid over een afstand van 480 kilometer. Bij elkaar opgeteld beslaat de eilandengroep een landoppervlakte van 7.493 vierkante kilometer met een inwonersaantal van meer dan twee miljoen. De eilanden worden ook wel Islas Afortunadas genoemd: 'de gelukzalige eilanden', die hun naam dankt aan de geografische ligging en het klimaat. Er heerst een combinatie van een Middellandse Zeeklimaat en een subtropisch klimaat. De vorm van de eilanden wordt voornamelijk bepaald door het vulkanische centrale gebergte van waaruit talrijke 'barranco's (droge rivierbeddingen) in alle richtingen naar zee lopen. Alleen de geologische oudste eilanden (Lanzarote en Fuerteventura) zijn door de tand destijds tot heuvellandschappen afgesleten. De Canarische archipel bestaat uit dertien eilanden waarvan er acht bewoond zijn. De bewoonde eilanden zijn verdeeld in twee provincies: De provincie Santa Cruz de Tenerife, gevormd door de eilanden: La Palma, La Gomera, El Hierro en Tenerife. De provincie Las Palmas de Gran Canaria, gevormd door de eilanden: Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria en la Graciosa. Fuerteventura is na Tenerife het grootste eiland van de Canarische Archipel, maar het is tevens verreweg het dunstbevolkt van alle eilanden. Het heeft een oppervlakte 1730 vierkante kilometer en is zo'n 110 kilometer lang. Het eiland ligt dicht bij de Afrikaanse kust. De kortste afstand tussen Fuerteventura en de Marokkaanse kust is ongeveer 115 kilometer. Waarschijnlijk is Fuerteventura het oudste eiland van de archipel en net als de anderen van vulkanische oorsprong. Het grootste gedeelte van het eiland is twaalf zo'n 22 miljoen jaar geleden ontstaan. De vulkanische activiteit is echter al tien tot vijftien miljoen jaar geleden gestopt. Van de vele vulkaankraters zijn slechts nog wat resten te zien, dit in tegenstelling tot de andere eilanden. Hier en daar is nog het zwarte lavagesteente te zien. Maar op de stranden zie je bijna alleen het witgele en goudgele zand. Dit is geen overgewaaid zand uit de Sahara, zoals veel mensen denken, maar de stranden zijn ontstaan door kalkafzetting. De hoogste berg, Pico de la Zarza, is 807 meter hoog en ligt in het zuiden van het eiland.
Fuerteventura ligt in de Atlantische Oceaan, ongeveer 100 kilometer voor de noordwestkust van Afrika.
Totale oppervlakte van Fuerteventura is 1660 km²
hoogste punt: 807Al in de oudheid was het bestaan van de Canarische Eilanden bekend. Phoenisische en later Carthaagse ontdekkingsreizigers bereikten met hun zeilschepen de archipel, maar van langdurige handelscontacten was nog geen sprake. De ontdekkingsreiziger Ptolemaeus tekende op zijn wereldkaart het meest westelijke gedeelte van El Hierro als het einde van de wereld. In die tijd bestonden er vele legendes over de Canarische Eilanden. De Griekse wijsgeer Herodotus betitelde de archipel als 'daar waar de aarde eindigt liggen de laatste eilanden die vanuit het avondland bereikbaar zijn. Daarachter heerst het niets'. De Canarische Eilanden zouden, menen enkele vooraanstaande geologen, een deel zijn van Afrika, miljoenen jaren geleden afgescheurd van het vasteland en westwaarts zijn 'gedreven'. Anderen houden het er op dat de eilanden een restant zijn dat overbleef van het geheimzinnige, in de oceaan verzonken werelddeel, Atlantis. Weer anderen, in het bijzonder vulkanologen, denken het tegendeel: de eilanden zouden aanvankelijk vulkanen zijn, van de bodem van de zee omhoog gerezen en daar in de loop der jaren 'aangegroeid'. Door de zee en de lucht meegevoerde zaden zouden in de loop der jaren op de vruchtbare vulkaanhellingen voor die rijke planten en bloemengroei hebben gezorgd. Hoe dan ook, terwijl over het ontstaan van de Canarische Archipel de meningen verdeeld zijn, over de eerste bewoners van de eilanden is in de loop der jaren iets meer zekerheid gekomen. Ofschoon nog steeds veel vragen onbeantwoord blijven. De oorspronkelijke bewoners waren holbewoners, die gedurende vele eeuwen in absolute isolatie leefden. Zij worden ook wel Guanchen genoemd een naam, die afgeleid is van guan (zoon) en Achinech (Tenerife). Recente onderzoeken tonen aan dat er twee hoofdtypen waren: de ene groep bestond uit lange, blonde mensen met blauwe ogen en een hoog voorhoofd en de andere uit stevig gebouwde mediterrane types. Daarnaast zijn er ook Arabische en Berberse kenmerken bij de Guanchen vastgesteld. In de vijftiende eeuw werd de Guanchen-cultuur totaal vernietigd. In 1402 bezette de Normandische graaf Jean de Bethencourt, in opdracht van de Spaanse koning, Lanzarote en drie jaar later ook Fuerteventura en El Hierro. In 1445 kocht Spanje het eilandje La Gomera en na een aantal jaren van hevige strijd nam het ook Gran Canaria, La Palma en Tenerife in. Deze strijd kostte duizenden Guanchen het leven. In de zeventiende eeuw waren de Guanchen als bevolkingsgroep verdwenen. Van oudsher zijn de Canariërs sterk op Zuid-Amerika gericht en velen zijn ook geëmigreerd naar Cuba en Venezuela. De Zuid-Amerikaanse invloed komt op veel manieren tot uiting. Er wordt geen feest gehouden zonder salsa- en calypsomuziek en carnaval wordt op de Braziliaanse wijze gevierd.
De witte zandstranden zijn over het algemeen kindvriendelijk en daarmee geschikt voor het hele gezin.
Fuerteventura staat bekend om de prachtige stranden maar niet om z'n begroeiing. Toch, als je eens de moeite neemt, zul je veel bijzondere planten tegenkomen. Veel planten zijn beschermde soorten, zoals sneeuwdistel en de Euphorbia Handiensis. Deze komen alleen op dit eiland voor. Daarnaast komen er ook veel vetplanten, brem en struikachtige planten voor. Natuurlijk vallen ook de palmbomen op. Vroeger waren landeigenaren verplicht om deze te planten. Helaas neemt het aantal tegenwoordig af door slechte bevloeiing en een lager grondwaterniveau. De palmbomen, die bij de complexen staan komen meestal van het Spaanse vasteland.
Op Fuerteventura heerst een subtropisch klimaat. De zomers zijn dankzij de passaatwind lekker warm en de winters zacht.
Fuerteventura heeft prachtige woestijnlandschappen waar verschillende cactussoorten groeien. Er komen weinig diersoorten voor op het eiland. De wilde geiten, die zonder hoeders over het eiland zwerven vallen nog het meeste op. Mocht de indruk gewekt zijn dat er ook herten op het eiland zijn, dan heb je het mis. Je wordt namelijk gewaarschuwd voor de wilde geiten, maar omdat daar geen borden voor bestaan, zijn er maar de borden geplaatst dat je moet oppassen voor overstekende herten. Beetje bij beetje worden er borden geplaatst met een afbeelding van een dier dat meer op een geit lijkt. Daarnaast kun je hagedisjes en eekhoornmarmotten zien. Gelukkig zul je op Fuerteventura geen gevaarlijke dieren tegenkomen. Aan vogels kun je vooral meeuwen zien. Rond het eiland zwemmen onder meer de baars, rog, zwaardvis, inktvis en de niet gevaarlijke haai.
Fuerteventura heeft de meeste stranden van de Canarische Eilanden. Over het algemeen vind je op dit eiland witte zandstranden, die overigens ook geschikt zijn voor kinderen.
bus: Er rijden bussen tussen verschillende plaatsen op het eiland.
taxi: Vrijwel in elke plaats is wel een taxistandplaats.
tijdverschil: 1
Op Fuerteventura is het één uur vroeger dan in Nederland.
Ben je benieuwd naar de excursiemogelijkheden op de bestemming? Het is mogelijk om excursies voorafgaand aan jouw vertrek te bekijken via www.tui.nl/excursies. Je kunt ze hier ook direct vastleggen, hoe handig! Je hebt de keuze uit meer dan duizend excursies op tachtig verschillende bestemmingen.
Op Fuerteventura kun je uitstekend windsurfen, zwemmen, zeilen en duiken. Daarnaast is er de mogelijkheid om een vulkaanwandeling of duinwandeling te maken.
In de hoofdstad van Fuerteventura zijn genoeg leuke cafeetjes en bars te vinden.
In Puerto del Rosario zijn leuke winkels waar mooie souvenirs voor familie en vrienden te kopen zijn.