Het Verenigd Koninkrijk is het land dat we kennen van het links rijden, de dubbeldekkers in Londen, de pubs en de marmelade. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland en biedt op toeristisch gebied veel mogelijkheden. Elk deel heeft zijn eigen taal, cultuur en historische achtergronden. Engeland is geroemd om haar natuur en kathedralen, Schotland is prachtig voor wandelaars en bekend om de whisky en de vele kastelen en forten. Wales heeft prachtige, grillige kusten en Noord-Ierland is bekend om haar bijzondere muziek en de bijzondere lokale gerechten. Natuurliefhebbers zullen zich prima kunnen vermaken in de Schotse Hooglanden of in de bergen van Wales.
Er zijn in het Verenigd Koninkrijk diverse bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Londen is een grote toeristische topper. De bobby's, de cabbies en de Houses of Parliament maken Londen tot één van de verleidelijkste steden ter wereld.
Houses of Parliament, Harrods, Buckingham Palace, British Museum, Piccadilly Circus
In het Verenigd Koninkrijk staat traditie hoog in het vaandel en zijn ze trots op het land en de geschiedenis. De enorme gastvrijheid is kenmerkend voor de bevolking. Het mysterieuze en mystieke komt onder andere tot uiting in de vele mythes en legenden die van generatie op generatie zijn doorverteld.
De bevolking van het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engelsen, Schotten, Ieren, Britten, Indiërs en Pakistanen.
Aantal inwoners van Verenigd Koninkrijk is 65.000.000
Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen.
In het Verenigd Koninkrijk kun je nog veel van het verleden terugvinden. De Brit is trots op zijn land, zijn tradities en zijn geschiedenis. Het vasthouden aan het oude zien we bij officiële gebeurtenissen, met voor ons soms onbegrijpelijke tradities, én in de ietwat formele omgangsvormen. Behalve een beetje formeel, is de Brit vooral vriendelijk en behulpzaam.
Ongeveer 60% van de bevolking is anglicaans, 10% rooms-katholiek en 3% islamitisch. Voorts zijn er hindoes, sikhs en joden en boeddhisten.
Indeling naar religie:
Rooms Katholiek 72%
Hindoeïsme 1%
Joods 1%
Moslim 3%
Overig 2%
Geen religie 21%
Veel Britten ontmoeten elkaar in één van de vele pubs die het land rijk is. In deze cafés kun je naast consumpties ook eenvoudige maaltijden nuttigen. Algemeen bekend is het uitgebreide ontbijt met bacon en eggs. Een 'roast dinner' dat veelal op zondagmiddag wordt gegeten, zijn diverse kleine gerechten bereid in de oven. Een ander Brits fenomeen is de 'afternoon tea', met sandwiches, cakes, scones met room of taartjes, opgediend met diverse thee soorten.
'Full English Breakfast'Elk jaar zijn er in het Verenigd Koninkrijk diverse evenementen te bezoeken, dit zijn onder andere theatervoorstellingen en diverse bloemevenementen.
Bloemenshow in Engelse tuinen
Early May bank Holiday, , Summer Bank Holiday, St. Andrew's Day, Nieuwjaarsdag, Hemelvaartsdag, Oudejaarsdag, Queens Official Birthday
Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland wordt gevormd door een eilandengroep in het noordwesten van Europa met een oppervlakte van 244.100 km². Het land bestaat uit een groot eiland en een aantal kleinere, welke de koninkrijken Engeland, Schotland en het prinsdom Wales omvat. Het land grenst in het noorden aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan de Noordzee, in het zuiden aan het Engelse Kanaal en in het westen aan de Atlantische Oceaan en de Ierse Zee.
Hoofdstad van Verenigd Koninkrijk is Londen.
Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland vormen samen het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië, gelegen in de Noordzee. Bij Engeland horen tevens de eilanden Isle of Man, Isle of Wight, Isle of Scilly en de Kanaaleilanden.
Ierland is een buurland van het Verenigd Koninkrijk.
Verenigd Koninkrijk heeft een totale oppervlakte van: 244820 km²
Landoppervlakte: 241590 km²
Wateroppervlakte: 3230 km²
Aantal km kust: 12429
Hoogste punt: 1343 Meter
Hoogste punt: Ben Nevis
Laagste punt: -4 Meter
Laagste punt: The Fens
Voorafgaand aan de vakantie kun je bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen via https://buy.gwktravelex.nl/tuinl/Purchase. Je kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de vijftig GWK-vestigingen in Nederland. Je vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet je zeker dat je een gunstige koers betaalt en dat je veilig wisselt. Je betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.
Valuta: de Engelse pond.
Pinautomaten: In bijna alle plaatsen zijn pinautomaten te vinden. Houd er rekening mee dat je buiten de eurozone pint en dus voor iedere transactie betaalt. Biljetten van £50 worden niet uitgegeven via de pinautomaten. Schotland en Noord-Ierland hebben hun eigen biljetten. Engelse ponden worden wel in Schotland en Noord-Ierland geaccepteerd, maar andersom is dit niet vanzelfsprekend.
Credit Cards: De creditcard is een veelgebruikt betaalmiddel in het Verenigd Koninkrijk. Met name Mastercard, Visa en Amex worden goed geaccepteerd.
Fooien: Fooien in restaurants zijn wenselijk, maar niet verplicht. Indicatie fooi is circa 5-10% van het bedrag. In hotels kun je de kruier en het kamermeisje een fooi geven, circa € 0,50 - € 1. Taxichauffeurs krijgen doorgaans 10%.
In de middeleeuwen poogden de Engelsen verschillende malen om Schotland te veroveren, dit gebeurde telkens zonder langdurig succes. Het onafhankelijke koninkrijk Schotland werd echter in 1601 in een personele unie met Engeland verenigd. In 1688 werd de Nederlandse stadhouder Willem III koning van Groot-Brittannië, nadat hij Jacobus II, zijn katholieke schoonvader, had verdreven. Stadhouder koning Willem III bracht Jacobus in Ierland bij de rivier de Boyne de beslissende nederlaag toe. Deze veldslag wordt in Noord-Ierland nog jaarlijks door de protestantse gemeenschap herdacht, o.a. met marsen door de zgn. 'Orangemen'. Al onder Elizabeth I was in Engeland een periode van economische en culturele bloei begonnen en groeide de internationale invloed van het Britse rijk. In de achttiende eeuw leidde de Industriële Revolutie ertoe dat Groot-Brittannië een economische wereldmacht werd. In dezelfde periode verschoof het machtsevenwicht tussen koning en House of Commons definitief ten gunste van laatstgenoemde, een ontwikkeling waaraan het Britse parlement zijn bijnaam van "Mother of Parliaments" heeft te danken. Het land ging ook steeds meer een leidende internationaal-politieke rol spelen. Ontdekkingsreizen, handel en kolonisering waren de aanzetten tot de vorming van het Britse wereldrijk, dat aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog een kwart van het mondiale landoppervlak besloeg en dat beschikte over de sterkste vloot ter wereld. In 1973 trad het Verenigd Koninkrijk toe tot de Europese Gemeenschap (tegenwoordig Europese Unie).
Het Verenigd Koninkrijk is een constitutionele monarchie, waarbij de uitvoerende macht namens de Koningin in handen is van de Premier en de overige ministers in diens kabinet. De uitvoerende macht wordt in feite uitgeoefend door het kabinet, samengesteld uit leden van het Lagerhuis en - in mindere mate - het Hogerhuis. De leden van het Lagerhuis worden volgens een districtenstelsel rechtstreeks gekozen op basis van het beginsel 'first past the post'. De maximale parlementstermijn bedraagt vijf jaar, maar de premier mag te allen tijde het staatshoofd vragen het parlement te ontbinden en algemene verkiezingen uit te schrijven. Het collectief van de premier en zijn ministers staat bekend als Her Majesty's Government (Hare Majesteits Regering). Alle ministers komen voort uit en zijn verantwoording verschuldigd aan het Parlement, het wetgevende orgaan dat traditioneel als "oppermachtig" wordt beschouwd (dat wil zeggen, dat het wetten kan uitvaardigen op elk terrein en daarbij niet gebonden is aan besluiten van haar voorgangers). Het Verenigd Koninkrijk is tegenwoordig één van de weinige landen ter wereld zonder een geschreven grondwet. De Britse grondwet is samengesteld uit statuten, gewoonterecht en verdragen en heeft zich gedurende vele eeuwen ontwikkeld, maar is nooit in één geconsolideerd document samengebracht.
Groot-Brittannië is een koninkrijk en wordt bestuurd door 'House of Parliament'.
Het landschap in het Verenigd Koninkrijk varieert van heuvelachtig tot flink bergachtig. Het land heeft vele heuvels, bergen, groene velden, meren, natuurreservaten en aan de westkust fjorden en kliffen. Door de vele regen groeien er veel planten. Het heeft alleen door het vele kappen nog maar negen procent bos. In het voorjaar staan de heuvels en valleien vol met bloemen.
Groot-Brittannië heeft een zeeklimaat, het lijkt op dat van Nederland, gematigd maar soms nogal regenachtig. Door het reliëf aan de westkust en de zuidwestenwind, valt daar jaarlijks twee tot drie keer zoveel neerslag als in Nederland, vooral in Noord-Ierland. De meeste zon is er in het zuidwesten en aan de zuidkust. De verschillen tussen de regio’s kunnen groot zijn.
Van de vele wouden die het Verenigd Koninkrijk ooit bedekten is niet veel meer over, maar door goed beheer al weer veel beter dan bijvoorbeeld honderd jaar geleden. De flora is in het voorjaar en de vroege zomer op haar mooist. In delen van het Verenigd Koninkrijk bloeien dan de narcissen en in de bossen en parken staan boshyacinthen, bosanemonen en sleutelbloemen in bloei. Rhododendrons en azalea's tref je niet alleen aan in de keurig onderhouden parken, maar ook in het wild. Dat geldt eveneens voor de gele brem en de gaspeldoorn. De dierenwereld van het Verenigd Koninkrijk kent niet veel soorten. Zoogdieren als het edelhert, de ree, de vos, de das en de otter zijn op diverse plaatsen in het land te vinden. Er zijn veel gebieden met een beschermde status, van nationaal park tot natuurreservaat. Voor de kust leven de gewone zeehonden en grijze zeehonden. Bruinvissen en dolfijnen zijn nog incidenteel te zien in de buurt van de kust.
Schone stranden, goed zwemwater en veilig strandplezier. Dit zijn de kwalitatieve kenmerken van stranden die erkend zijn met het keurmerk de Blauwe Vlag. Dit keurmerk is een initiatief van Foundation for Environmental Education (FEE). Wereldwijd zijn er meer dan 4000 stranden en havens in 49 landen gecertificeerd met de Blauwe Vlag.
Verenigd Koninkrijk heeft 113 blauwe stranden
Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek bescherm je zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten én het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.
Verenigd Koninkrijk heeft 15 nationale parken
Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover.
Verenigd Koninkrijk heeft 31 werelderfgoederen
Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om jou ook later een unieke vakantie te kunnen garanderen, doet jouw reisorganisatie aan duurzamer toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert jouw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. Je bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat je ook in de toekomst blijvend kunt genieten van jouw vakantiebestemming.
Van noord naar zuid is het Verenigd Koninkrijk 960 kilometer lang en de grootste afstand van west naar oost is 480 kilometer.
Tijdverschil: -1 uur
Internetten in het buitenland binnen de Europese Unie (EU) hoeft niet voor extra kosten te zorgen, mits je binnen je bundel blijft. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt met de voorbereiding van de reis. Het reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade of consulaat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van een reisadvies is te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/reisadvies.
Je dient over een geldig paspoort te beschikken.
Je hebt geen visum nodig.
Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse: raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
Het is niet meer mogelijk om met een id-kaart naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.
De vlag van het Verenigd Koninkrijk wordt de 'Union Jack' genoemd. De vlag is een combinatie van drie vlaggen, beter gezegd een combinatie van drie kruizen: Engeland (St. George);Schotland (St. Andreas) en Ierland (St. Patrick). De vlag bestaat uit een rood en een wit kruis op een blauwe achtergrond.
Engels is de hoofdtaal van het Verenigd Koninkrijk, maar ook het Welsh wordt erkend in Wales en het Gaelic in Schotland.
Officiële taal: Engels
We adviseren om bij het voor het eerst betrekken van de kamer of het appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die op deze manier doeltreffend te bestrijden is.
Er zijn geen noodzakelijke en aanbevolen vaccinaties. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.reisprik.nl/tui
Drinkwater: Het leidingwater in het Verenigd Koninkrijk is veilig om te drinken.
Straatroverij komt helaas steeds vaker voor. Schoudertassen zijn hierbij favoriet. Ook polstasjes, vooral als deze zichtbaar in auto's liggen dan wel op bijvoorbeeld een cafétafel, zijn riskant. Aan te raden is kostbaarheden zo veel mogelijk thuis te laten en betaalmiddelen enigszins te verspreiden over kleding en bagage. Zorg ervoor dat je de telefoonnummers bij de hand hebt voor het blokkeren van je creditcard, bankpassen en mobiele telefoon.
Het is ten strengste verboden om drugs/verdovende middelen in je bezit te hebben. Overtreding van de wet wordt zwaar gestraft. Neem slechts pakjes/bagage mee van derden waarvan je de inhoud kent. TUI Nederland kan op geen enkele wijze helpen indien je door drugsbezit in de problemen raakt.
In het Verenigd Koninkrijk zijn paardenrennen en voetbal, het zogenaamde 'soccer' belangrijke sporten. Ook zijn sporten zoals cricket, darts, golf en snooker veel uitgeoefende sporten.
Bij de keuze van het vervoermiddel, hangt het er natuurlijk voor een belangrijk deel van af wanneer je wilt reizen en waar je naartoe wilt. De snelste en meest comfortabele vervoermiddelen zijn vaak ook het duurst. In vergelijking met Nederland kunnen afstanden in het Verenigd Koninkrijk tamelijk groot zijn. Reizen per vliegtuig is alleen handig als men erg grote afstanden moet afleggen, bijvoorbeeld van Londen naar Edinburgh. Welke vorm van vervoer men ook kiest, vermijd het spitsuur van 08:00 tot 09:30 uur en van 16:30 tot 18:30 uur.
Bus: De meeste steden beschikken over goede busdiensten. Per bus zijn veel bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk goed te bereiken, Je bent goedkoper uit dan wanneer je met de trein reist. De reis duurt alleen vaker wel langer en is minder comfortabel.
Trein: het Verenigd Koninkrijk heeft een uitgebreid spoorwegennet. De trein is de beste mogelijkheid als je de grote Britse steden wilt bezoeken, hoewel treinkaartjes erg duur kunnen zijn.
Metro: In het Verenigd Koninkrijk zijn er diverse 'subways' (metro's) te vinden, zoals in London, Newcastle en Glasgow. De metro is de snelste manier om zich te verplaatsen.
Tram: In Manchester en Blackpool rijden diverse trams.
Taxi: Taxi's vind je overal in het Verenigd Koninkrijk. Taxi's staan klaar bij treinstations en op de taxistandplaatsen vlakbij hotels en stadscentra.
Verkeersregels: In het Verenigd Koninkrijk wordt er aan de linkerkant van de weg gereden. Bijna alle wegen in het Verenigd Koninkrijk zijn geasfalteerd. De wegen in het land zijn onder te verdelen in A en B-wegen en hebben allemaal een nummer. De A-wegen zijn vaak druk, al is er een groot verschil tussen verschillende wegen. Hoe hoger het nummer, hoe 'onbelangrijker' de weg is, en dus ook rustiger. De B-wegen zijn over het algemeen rustiger, maar bedenk wel dat het vaak de enige weg is naar een dorp of kleine stad, waardoor ook op deze wegen soms (bijvoorbeeld tijdens marktdagen of ochtenduren) veel verkeer is. De bewegwijzering in het Verenigd Koninkrijk is goed en volledig. Een kaart is wel aan te raden als je van de kleinste weggetjes gebruik wilt maken.
Tolwegen: Er zijn enkele tolbruggen en -tunnels. Al het verkeer (ook buitenlands!) dat in de binnenstad van Londen wil rijden moet tol betalen. De tolheffing geldt alleen van maandag tot en met vrijdag tussen 07:00 en 18:30 uur. Voor het tolbedrag kunt u op de betreffende dag onbeperkt het centrum in- en uitrijden. Enkele gebruikersgroepen zijn vrijgesteld van de tolheffing, waaronder voertuigen met meer dan negen zitplaatsen. Het tolvignet moet op de voorruit bevestigd worden en is verkrijgbaar in diverse kiosken, benzinestations en postkantoren. Je kunt ook eventueel een week-, maand of jaarvignet aanschaffen. Wie zonder vignet op genoemde dagen/tijden Londen binnenrijdt, riskeert een geldboete.
Van noord naar zuid is het Verenigd Koninkrijk 960 kilometer lang en de grootste afstand van west naar oost is 480 kilometer.
Je kunt in het Verenigd Koninkrijk uitgebreid winkelen in de bekende winkelcentra, zoals Bluewater in Kent en Meadowhall bij Sheffield. Er komen steeds meer zogenaamde designer outlets in het Verenigd Koninkrijk. In deze centra vind je verschillende grote namen op het gebied van mode en accessoires bij elkaar, die allemaal hun voorraad verkopen tegen fikse kortingen, soms tot 50 procent.