Kefalonia is een waar paradijs. Hoge bergen, druipsteengrotten en een ondergronds meer met azuurblauw water. Dit alles maakt het eiland zeer aantrekkelijk voor actieve natuurmensen. Maar ook wie liever lekker wil bruinbakken aan de wateren van de Ionische Zee, kan in Kefalonia terecht. Het zandstrand Makris Gialos is zeer populair en wordt door zowel jongeren als ouderen bezocht. Het vissersdorpje Fiskardo wordt tot één van de mooiste plekjes van het gebied gerekend en ligt tegenover het mythische eiland Ithaca.
Enos gebergte, Kasteel van de heilige George, Katavothres, Klooster Agios Gerassimos, Melissani Meer, Drogarati, Vuurtoren Ag. Theodori, Byzantijnse kerk
Kefaloniërs hebben de wil om uit te blinken. Daarom komen hier veel schrijvers, dichters, geleerden en politici vandaan. Eén van die politici is minister Metaxas geweest, bekend om zijn weigering de Italianen over het Griekse territorium te laten passeren in 1940. De beroemde 'Ochi' (nee)dag richting Mussloni. Deze dag wordt op 28 oktober gevierd. Kefaloniërs staan ook bekend om hun intelligentie en hun eigengereid karakter. Er wordt ook wel gezegd dat het eiland is bewoond door sjacheraars. Ook in werkelijkheid zijn het raszeevaarders en gewiekste ondernemers, ze hebben een listige inslag en ze zijn nooit te beroerd om iemand een poot uit te draaien. Zo is het tonnage van de Griekse koopvaardijvloot voor een groot deel in handen van Kefaloniërs. De belangrijkste inkomstenbron voor Kefalonia is de landbouw. De belangrijkste producten zijn druiven, diverse wijn- en kaassoorten, honing, olijfolie, krenten en vijgen. Ze zijn de beste kaas- en ijsmakers van Griekenland. Toerisme en visserij zijn van minder belang.
Van oudsher spelen olijfolie, kruiden, specerijen en wijn een belangrijke rol in de Griekse keuken. Er is een grote verscheidenheid aan gerechten en elke regio heeft zijn eigen specialiteiten. Versheid staat bij alle gerechten voorop en dat maakt de Griekse keuken tot een van de gezondste ter wereld. Grieken zijn dol op lekker eten en nemen hiervoor ook echt de tijd. In Griekenland kunnen de mensen uren aan tafel zitten, genietend van elkaars gezelschap en van de heerlijke gerechten. Een andere Griekse gewoonte is om een willekeurig aantal gerechten te bestellen, die midden op tafel te zetten, waarna iedereen ervan eet. Het eten wordt vaak lauw geserveerd en vaak worden alle gangen tegelijk opgediend. In de meeste restaurants kun je van 's middags tot 's avonds laat eten. De authentieke Griekse restaurants onderscheiden zich vaak door hun eenvoud. Je eet aan een houten tafel met een plastic of papieren tafellaken. Natuurlijk zijn er restaurants die gericht zijn op de westerse keuken, maar wat is er leuker dan ook eens in een echte Griekse taverne te gaan eten. Bij de maaltijd wordt een salata choriatiki geserveerd, een heerlijke salade van tomaat, ui, komkommer, paprika en een plak feta. Grieken houden van een zoet nagerecht zoals taart, baklava of kataifi. Overheerlijk is ook de Griekse yoghurt met honing. Let bij warm weer wel op. Eet bij een gelegenheid, waar voldoende mensen iets kopen. Het blijft dan namelijk vers. Bij het eten hoort natuurlijk een lekkere wijn. Volgens de mythologie hebben de Grieken wijn zelfs 'uitgevonden'. Verwacht echter niet dat de Griekse wijnen smaken zoals de Franse wijnen. De bekende retsina wijn waaraan hars wordt teogevoegd, wordt doorgaans meer gewaardeerd door het hoofd dan door de smaakpapillen. Doordat er geen zwavel in zit, krijg je er niet snel een kater van. Natuurlijk zijn er ook genoeg andere wijnen verkrijgbaar: aspro (wit), kokkino (rood), en er is ook roséwijn. Goede wijnen worden onder andere geproduceerd op Rhodos, Santorini, Samos, Kefalonia en in Macedonië. Probeer ook eens huiswijn, die vaak door de eigenaar van het restaurant zelf is gemaakt.
Kefalonia heeft een inwonersaantal van ongeveer 36.000 en is een eiland in het noordwesten van Griekenland, gelegen in de Ionische Zee. Het ligt net ten zuiden van het eiland Lefkas, ten noorden van het eiland Zakynthos. Het eilandje Ithaka ligt noordoostelijk bijna tegen Kefalonia aan en alleen te bereiken via Kefalonia. De hoofdstad van Kefalonia is Argostoli. Kefalonia is één van de rijkere eilanden van Griekenland. Het landschap van het eiland is zeer afwisselend, grillig bijna en een voortdurende lust voor het oog. Je vindt hier kilometerslange zandstranden en kiezelstranden, maar ook heel bijzondere, voor een deel nog nauwelijks onderzochte natuurschatten. Denk aan grotten, kloven en ondergrondse meren. De bekendste ondergrondse waterverbinding loopt tussen de katavóthres bij Argostoli en het ondergrondse meer in de melissani grot. Het hoogste punt wordt gemeten op het Enos gebergte: 1.628 meter. Het is tevens de drie na hoogste berg van Griekenland. Hier op deze berg groeit een aparte sparrensoort, de 'Abies Cephalonica', een zilverspar die al in de antieke oudheid tot hout werd verwerkt.
Kafalonia ligt in de Ionische Zee en bevindt zich ten westen van het vasteland van Griekenland.
Al in de Myceense tijd, vele eeuwen voor het jaar nul, was het eiland bewoond. Het eiland zou wel eens het eiland van Odysseus geweest kunnen zijn, steeds meer informatie wijst in die richting. Tot de tweede eeuw voor Christus behoorde Kefalonia toe aan de Grieken, daarna viel het gebied onder de Romeinse vlag. Bij de opkomst van het Ottomaanse rijk, wist het gebied samen met andere eilanden uit de Ionische Zee, uit handen van de sultan te blijven. Er kon echter niet worden verholpen dat Kefalonia later ingelijfd werd bij het Rijk van Venetië. De Venetiaanse invloeden, welke typerend zijn voor de Ionische eilanden, zijn zeker in Fiskardo nog zichtbaar, maar toch heeft het eiland ook een heel eigen geschiedenis. Bijzonder zijn de sporen van de Myceense periode, de graftombes uit die periode zijn te bezichtigen in het zuidoosten van het eiland, niet ver van het havenplaatsje Poros.
Het landschap Kefalonia is zeer afwisselend. Bergen, groene dalen, kloven, grotten, kilometerslange zandstranden en kiezelstranden. Het hoogste punt wordt gemeten op het Enos gebergte: 1.628 meter. Het is tevens de drie na hoogste berg van Griekenland.
Het gebied kent een mediterraan klimaat. De zomers zijn meestal warm en de winters zacht.
Het Myrtos Beach is het meest gefotografeerde strand van heel Griekenland. Myrtos Beach staat elk jaar in de top drie van schoonste en mooiste stranden van Griekenland. Het strand met parelwit zand en een helderblauwe zee ligt ver beneden de kustweg tussen de steile kustwanden. Overigens: Het huis op de klip bij Myrthos Beach werd zo snel gebouwd dat de gemeente niet op tijd kon ingrijpen. Er mag namelijk niet gebouwd worden aan de westkant van Kefalonia. Het huis is van een kunstenaar uit Athene en die heeft waarschijnlijk genoeg steekpenningen betaald om het te laten staan. Makris Gialos is het langste, mooiste en gezelligste strand van Lassi. Kamania Beach ligt tussen Skala en Katelios. Een mooi, lang en heel fijn zandstrand. Hier leggen de schildpadden hun eitjes, wees dus voorzichtig met onder andere parasols. Petani Beach vind je op het schiereiland Paliki. Het wordt ook wel 'klein Myrthos' genoemd.
bus: Er zijn busverbindingen over het gehele eiland. Deze zijn echter minimaal. Vertrektijden zijn veelal bekend bij de receptie van jouw accommodatie.
taxi: Er zijn verschillende taxi standplaatsen in de toeristenplaatsen. Taxi's hebben een meter maar onderhandelen met chauffeur is gebruikelijk.
tijdverschil: 1
In Kefalonia is het één uur later dan in Nederland.
Ben je benieuwd naar de excursiemogelijkheden op de bestemming? Het is mogelijk om excursies voorafgaand aan je vertrek te bekijken via www.tui.nl/excursies. Je kunt ze hier ook direct vastleggen, hoe handig! Je hebt de keuze uit meer dan duizend excursies op tachtig verschillende bestemmingen.
Je kunt in dit gebied zwemmen, zeilen en andere watersporten uitoefenen. Ook is dit gebied zeer geschikt voor lange wandelingen. Wegen zijn goed begaanbaar voor fietsers, maar vanwege de hoogte verschillen enkel voor geoefende fietsers.
Uitgaan kun je in levendige plaatsen, zoals Argostoli. Hier zijn genoeg bars, cafés en clubs waar het heerlijk vertoeven is.
Wie van winkelen houdt, kan het beste naar Sami en Argostoli gaan. Hier zijn allerlei winkels te vinden. Algemene openingstijden zijn van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 13.30 uur en van 17.30 tot 21.00 uur. In het toeristenseizoen zijn de supermarkten en souvenirwinkels vaak ook op zondag geopend. Sommige zijn tot middernacht open. Daarnaast zijn er winkeliers, die hun kleine zaakjes kunnen openen en sluiten wanneer ze zelf willen.