De Dolomieten liggen in het noorden van Italië, net over de grens met Oostenrijk. De Oostenrijkse invloed is dan ook zichtbaar. Bijna overal kunt u met de Duitse taal terecht, de bouwstijl van de huizen is vergelijkbaar en ook de Oostenrijkse kwaliteit vindt u hier terug. Maar u vindt hier ook het echte Italië met haar gastvrijheid en goede keuken. De Dolomieten zijn vooral geschikt voor de sportieve en natuurliefhebbende reizigers. Een groot gedeelte van het gebergte is beschermd natuurgebied. Laat u imponeren door de groene valleien en indrukwekkende bergtoppen.
Stelvio Nationaal Park, Meer van Misurina, Natuurpark Schlern-Rosengarten, Rasen, Schlanders, Wijnroutes, Campitello di Fassa, Tzi, Openlucht oorlogsmusea, Toblach, Mezzana en Marilleva, Merano, Sulden am Ortler, Ratschings, Schenna, Klooster Novacella/Neustift
Reisleiding, Dolomieten
In dit gebied wordt Italiaans, Duits, Ladinisch en een mengelmoes van dit alles gesproken. De Dolomieten hebben eigen gebruiken en in deze streek wordt veel hout bewerkt.
De Dolomieten liggen in het noordoosten van Italië. De pieken, gletsjers en steile rotswanden in het gebied zijn ontstaan door verwering en erosie. De Dolomieten zijn in twee delen te verdelen, namelijk de oostelijke en westelijke Dolomieten.
De Dolomieten liggen in het noordoosten van Italië.
hoogste punt: 3343Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog werd Tirol opnieuw ingedeeld. Noord- en Oost-Tirol bleven bij Oostenrijk horen. Zuid-Tirol kwam toe aan Italië, waardoor ongeveer tweehonderdduizend mensen opeens Italiaan werden. De Duitssprekende Italianen waren in de minderheid en werden ook als een minderheid behandeld. Tussen 1950 en 1960 kwam deze groep Italianen in opstand en pleegden aanslagen op Italiaanse eigendommen. Door nieuw gemaakte afspraken keerde rond 1998 de rust weer terug.
De natuur van de Dolomieten bestaat voornamelijk uit bergen en meren.
De Dolomieten hebben een rijke schat aan flora en fauna. Dieren die hier voorkomen zijn bijvoorbeeld reeën, alpensneeuwhoenders en gemzen. Geniaanzaad, rapunzel en oranjelelie zijn planten die je in deze bergketen tegen kunt komen.
De Dolomieten lenen zich uitstekend voor sportieve vakanties. Zo kunt u er bijvoorbeeld goed wandelen, fietsen en klimmen. Maar ook base jumping, paragliding en hanggliding zijn mogelijk. Er lopen een aantal langeafstandsroutes door de Dolomieten. Deze worden Alte vie genoemd. Deze routes zijn genummerd van één tot en met acht en wandelaars doen er minstens een week over. Op deze routes staan berghutten (rifugi) waarin wandelaars kunnen overnachten. Veel bergbeklimmers bezoeken de Dolomieten vanwege de vele via ferrata, ofwel klettersteigroutes. Deze met stalen kabels uitgeruste routes zijn in de Eerste Wereldoorlog voor het eerst in de Dolomieten aangelegd. De stalen kabels worden door de alpinisten gebruikt om zich te zekeren. De eerste bergbeklimmers, uit Oostenrijk, Duitsland en Engeland, kwamen rond 1850 naar het gebied om de toppen te beklimmen en rond 1900 arriveerden de eerste skiërs.
Tip, Tip, Tip, Tip