COVID CARE SERVICE: Ontspannen op vakantie met TUI
Vakantie Plitvice Meren

Algemene informatie over Plitvice Meren

National Park Plitvice Meren is het meest bekende natuurfenomeen van Kroatië en staat niet voor niets al sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het eerste natuurpark van Kroatië is een prachtige bezienswaardigheid met watervallen en meren in een beboste omgeving. Er zijn in totaal zestien meren waar u langs kunt wandelen over diverse paden en bruggetjes. De Plitvice Meren zijn prima te combineren met een autovakantie in Dalmatië.

Beziens- & wetenswaardigheden van Plitvice Meren

Bezienswaardigheden

Veliki Slap, Grotten van Barac, De Plitvice meren

Wetenswaardigheden

Startpunt wandelroutes, Elektrische boot, UNESCO Werelderfgoedlijst


Feesten & Evenementen in Plitvice Meren

Evenementen

Marathon van Plitvice, Internationale Dag van de Biodiversiteit

Feestdagen

Internationale Dag van de Biodiversiteit


Geografie van Plitvice Meren

Het Nationaal Park Plitvice Meren is een nationaal park in de provincie Lika-Senj dichtbij Plitvicka Jezera in Kroatië.

Ligging

Nationaal Park Plitvice Meren ligt in het binnenland van Kroatië, in het oosten van de provincie Lika-Senj, aan de weg tussen Zagreb en Split, nabij de grens met Bosnië-Herzegovina. Door een natuurlijk afzettingsproces gedurende duizenden jaren door het stromende water zijn er in dit gebied dammen van travertijn ontstaan. Rondom deze dammen hebben zich een aantal meren, grotten en watervallen gevormd. Het park bezit momenteel zestien meren met daartussen negentig watervallen. Het bos in het park is het onderkomen van beren, wolven en zeldzame vogels. Daarnaast is het gebied sterk bebost met voornamelijk beuken, sparren en dennenbomen. Er is een grote variëteit aan planten in dit gebied, vanwege het verschil in bodemsoort en hoogte. Zeldzame dieren zoals de Europese bruine beer, de wolf, de arend, de uil en de wilde kat leven in dit gebied. Daarnaast wonen er verschillende vogelsoorten in het park.

hoogste punt: 1640

Geschiedenis & politiek van Plitvice Meren

Geschiedenis

De Plitvice Meren zijn al duizenden jaren bewoond door mensen. Laat in de negentiende eeuw zijn de meren een toeristische attractie geworden. Het eerste hotel is hier gebouwd in 1896. In 1949 heeft de communistische regering van Joegoslavië de meren uitgeroepen tot Nationaal Park. In 1979 is het park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gekomen. Al snel werd dit park de topattractie van Joegoslavië. Gedurende de onafhankelijkheidsoorlog van Kroatië werden de hotels en de faciliteiten in het park gebruikt als barakken van 1991 tot 1995. Deze oorlog heeft ervoor gezorgd dat UNESCO het park op de lijst heeft gezet van Werelderfgoederen in gevaar. Daarna heeft de Kroatische regering de mijnen in het park geruimd, waardoor UNESCO in 1998 het park van de lijst in gevaar heeft gehaald. Momenteel is het park de topattractie van Kroatië.


Natuur & klimaat van Plitvice Meren

Natuur

Door een natuurlijk afzettingsproces gedurende duizenden jaren door het stromende water zijn er in dit gebied dammen van travertijn ontstaan. Deze dammen hebben op hun beurt weer een aantal meren, grotten en watervallen gevormd. Het park bezit momenteel zestien meren met daartussen negentig watervallen. Het bos in het park is het onderkomen va beren, wolven en zeldzame vogels.

Klimaat

Doordat de Plitvice Meren op ca. 700-800 m boven zeeniveau liggen en zo’n 50 km van zee heerst hier een ander klimaat dan de zonnige kusten van Kroatië. De lente begint laat, het is vaak fris en er bestaat kans op regen. De gemiddelde dagtemperatuur is 10°C en ’s nachts kan er vorst aan de grond zijn. In de zomermaanden juli en augustus stijgen de temperaturen ’s middags vaak tot zo’n 24°C. Het komt hooguit twee dagen per maand voor dat de meter naar 30°C uitslaat. Gemiddeld regent het tijdens de zomer acht dagen per maand. Dit zijn dan korte, maar hevige buien met een stevige zuidwestelijke wind. In september start de herfst al en zakken de temperaturen naar 6°C in de ochtend tot 15°C in de middag.

Flora en Fauna

Het park is sterk bebost, voornamelijk met beuken, sparren en dennenbomen. Er is een grote variëteit aan planten in dit gebied, vanwege het verschil in bodemsoort en hoogte. Zeldzame dieren zoals de Europese bruine beer, de wolf, de arend, de uil en de wilde kat leven in dit gebied. Daarnaast wonen er verschillende vogelsoorten in het park.


Tips voor Plitvice Meren

Tip, Tip


Terug naar boven

Foto's Vakantie Plitvice Meren

Foto 15 van 15
Alle resultaten vakantie naar Plitvice Meren Toon alle resultaten in Plitvice Meren
6 TUI-gasten beoordeelden deze accommodatie
7,1
 • Gelegen in het nationaal park
 • In een rustige omgeving
 • Relaxen in de wellness
 • Prima accommodatie
 • Halfpension bij te boeken
Di 24 nov 2020 (8 dagen)
Eigen vervoer
Logies ontbijt
369,- per persoon
Bekijk
3 TUI-gasten beoordeelden deze accommodatie
8,3
 • Logeer in een blokhut
 • Rustig gelegen
 • Midden in de natuur
 • Aan rivier Korana
 • Blokhutten voor 1 of 2 personen
 • Boek vooraf je tickets online
Do 8 okt 2020 (8 dagen)
Eigen vervoer
Logies
148,- per persoon
Bekijk
8 TUI-gasten beoordeelden deze accommodatie
9,1
 • Exclusief in ons aanbod
 • Plitvice Meren op circa 8 km
 • Gloednieuwe stacaravans
 • Proef de streek in het restaurant
 • Geschikt voor actievelingen
 • Een echte prijstopper
Do 1 apr 2021 (8 dagen)
Eigen vervoer
Logies
409,- per app./bungalow
Bekijk
Alle resultaten vakantie naar Plitvice Meren Toon alle resultaten in Plitvice Meren