VERSOEPELDE OMRUILGARANTIE: Geldig op huidige én nieuwe boekingen
Vakantie Yucatan

Algemene informatie over Yucatan

De toerist die op zoek is naar parelwitte en zonovergoten zandstranden zal in Yucatan niets tekort komen, maar ook de cultuurzoeker zal Yucatan de ideale vakantiebestemming vinden. Een lange wandeling langs de schitterende azuurblauwe zee of op excursie naar de eeuwenoude schatten van de Mayabeschaving maakt een bezoek aan Yucatan compleet.

Beziens- & wetenswaardigheden van Yucatan

Bezienswaardigheden

Chichén Itzá en Tulum, Uxmal, Mérida, Celestún, Cobá, Xel-Ha

Wetenswaardigheden

Oorsprong naam Yucatan, Chicxulub-krater


Cultuur van Yucatan

Algemeen

Yucatan heeft in verhouding met de typisch Mexicaanse cultuur een afwijkende historie. In de koloniale tijd is het namelijk een periode onafhankelijk geweest van Mexico. Ook op geografisch gebied ligt Yucatan geïsoleerd van Mexico. Yucateken spreken om die reden een ander soort Spaans dan er veelal gesproken wordt in de rest van Mexico. Ongeveer één derde van de inwoners spreekt heeft zelfs Yucateeks-Maya als eerste taal. De Maya-invloeden komen ook op andere vlakken veel terug. Zo wordt de Dag van de Doden met oude gebruiken van de Maya's jaarlijks uitgebreid gevierd.


Eten & drinken in Yucatan

Algemeen

Yucatan heeft een eigen keuken met onder andere Poc Chuc (gerechten met varkensvlees), Salbutes (variatie op tortilla) en Huevos Motuleños (eiergerecht).


Feesten & Evenementen in Yucatan

Feestdagen

Mexico heeft verspreid over het hele jaar een grote verscheidenheid aan feestdagen. Naast de bekende feestdagen, zoals Kerstmis en Pasen kent Mexico ook een aantal bijzondere nationale feestdagen. Op de eerste maandag in februari is het de dag van de grondwet. Ook de verjaardag van voormalig president Juarez (21 maart) wordt ieder jaar gevierd. Op 1 mei wordt in bepaalde regio's Otumba gevierd, waarbij de ezel wordt vereerd. Net als in Nederland wordt op 5 mei Bevrijdingsdag gevierd. Alleen moeten we hiervoor in Mexico iets verder terug in de geschiedenis dan bij ons. Op 16 september vieren de Mexicanen Onafhankelijkheidsdag. En op de derde maandag van november is het de ‘verjaardag’ van de Mexicaanse revolutie (1910).

Otumba, Dia de la Raza, Dag van de Doden, Dag van de Grondwet, Geboorte van Benito Juárez, Cinco de Mayo, Onafhankelijkheidsfeest, Dag van de revolutie


Geografie van Yucatan

Schiereiland Yucatan hoort grotendeels bij Mexico, andere delen horen bij Belize en Guatamala. Het Mexicaanse Yucatan bestaat uit de deelstaten Campeche, Yucatan en Quintana Roo.


Geschiedenis & politiek van Yucatan

Geschiedenis

Yucatan werd aan het eind van de Klassieke Periode het middelpunt van de Mayacultuur. Veel van de bouwwerken uit die periode, zoals tempels en piramides, zijn nog steeds te bewonderen. De Spaanse conquistador Fancisco Hernández de Córdoba ontdekte Yucatan in 1517, hoewel er zes jaar eerder al een Spaans schip was gestrand. Tot twee keer toe heeft hij geprobeerd het schiereiland over te nemen. Beide keren was dit bijna gelukt, maar werd hij toch weer verdreven. In 1540 lukte het zijn zoon wel. Hij sloot een verbond met de Mayahoofdman Tutul Xiu en zo werd de verovering een succes. In 1546 werd de verovering van Yucatan officieel voltooid verklaard. In de negentiende eeuw heeft Yucatan zich een aantal keer onafhankelijk verklaard van Mexico, maar ondanks dat is het nu toch weer een deelstaat van Mexico. Pas toen in de jaren vijftig van de twintigste eeuw Yucatan door middel van spoorlijnen verbonden werd met de rest van Mexico, is ze uit haar isolement geraakt.


Natuur & klimaat van Yucatan

Natuur

De deelstaat Yucatan is redelijk laag gelegen en de bodem bestaat voornamelijk uit kalksteen met daarop een dun laagje vruchtbare grond. Hierdoor is de begroeiing betrekkelijk laag. Yucatan is één van de weinige vlakke delen van Mexico. Alleen de in het westen van de deelstaat gelegen Puucheuvels zijn hoger dan honderd meter. Ook stromen er weinig rivieren door Yucatan. Wel zijn er zoetwaterbronnen in de vorm van ondergrondse poelen. De deelstaat Campeche wordt voor een groot deel beslagen door regenwoud.

Stranden

Op Yucatan zijn prachtige witte parelstranden te vinden.


Terug naar boven

Foto's Vakantie Yucatan

Foto 15 van 15
3 van 38 resultaten vakantie naar Yucatan Toon alle resultaten in Yucatan
KASSAKORTING
372 TUI-gasten beoordeelden deze accommodatie
9,1
 • Paradijs voor jong en oud
 • In 2018 gerenoveerd
 • 24/7 op je wenken bediend
 • Topservice van RIU
 • Kinderbad met glijbaantjes
 • Smile! Met duurzaamheidslabel
Zo 15 nov 2020 (9 dagen)
Vanaf Amsterdam
All Inclusive
Transfer
999,- per persoon
Bekijk
KASSAKORTING
162 TUI-gasten beoordeelden deze accommodatie
8,8
 • Aquapark voor jong en oud
 • Tropisch en sfeervol eco-resort
 • Select Club voor rustzoekers
 • Hier voel je je 100% op vakantie
 • Legio activiteiten voor iedereen
 • Onze duurzame favoriet
Zo 13 sep 2020 (9 dagen)
Vanaf Amsterdam
All Inclusive
Transfer
1068,- per persoon
Bekijk
KASSAKORTING
41 TUI-gasten beoordeelden deze accommodatie
8,5
 • Kamer uit, zee aan je voeten
 • Niet zo massaal, wel zo gezellig
 • Knus dineren onder palapa's
 • All 'het lekkers' inclusive
 • Gezellig Playa 2 km verderop
 • Mens en milieu staan centraal
Zo 15 nov 2020 (9 dagen)
Vanaf Amsterdam
All Inclusive
Transfer
999,- per persoon
Bekijk
3 van 38 resultaten vakantie naar Yucatan Toon alle resultaten in Yucatan