Hier kun je nu naar toe met het vliegtuig of de auto. Nu tot 100,- extra korting!
Vakantie Drenthe

Algemene informatie over Drenthe

Drenthe wordt ook wel het 'land van Bartje genoemd'. Andere kenmerken zijn schapen, heide, hunebedden en veen. Je kunt hier fantastisch wandelen en heel veel fietsen.

Beziens- & wetenswaardigheden van Drenthe

Bezienswaardigheden

Drentse Aa, Wildlands Adventure Zoo Emmen, Assen, Omgeving Emmen, Hoogeveen, Meppel, Westerbork, Orvelte, Dwingeloo

Wetenswaardigheden

Kanalen


Cultuur van Drenthe

Algemeen


Eten & drinken in Drenthe

Algemeen

Typisch Drents zijn Krentjebrij (een nagerecht met veel bessensap dat zowel koud als warm wordt gegeten) en Drentse worst (droge worst).


Geografie van Drenthe

Het grootste deel van de provincie bevindt zich op het zogenoemde Drents Plateau, welke bestaat uit met zand bedekte grind- en zandafzettingen uit de laatste ijstijd.

Ligging

Drenthe ligt in het noordoosten van het land. Het grenst in het noorden aan de provincie Groningen, in het oosten aan Duitsland, in het zuiden aan de provincie Overijssel en in het westen aan de provincie Friesland.


Geschiedenis & politiek van Drenthe

Geschiedenis

De naam Drenthe is waarschijnlijk een verwijzing naar het getal drie, er zouden oorspronkelijk drie dingspelen in Drenthe geweest zijn, hoewel er uit latere tijd zes bekend zijn. Dat Drenthe tot de oudste bewoonde streken van Nederland behoort, blijkt uit de aanwezigheid van 52 hunebedden. Ook uit latere perioden zijn in de provincie veel tastbare overblijfselen bewaard gebleven, zoals grafheuvels.


Natuur & klimaat van Drenthe

Natuur

Het centrale, iets hoger gelegen deel van de provincie wordt gevormd door zandgronden. Hier vind je van oudsher het esdorpenlandschap met brinkdorpen, essen, heidevelden en groenlanden in de beekdalen. De lager gelegen delen langs de grenzen van de provincie vormen veengronden, die vanaf de Middeleeuwen tot halverwege de twintigste eeuw geleidelijk zijn ontgonnen voor turfwinning. In het vruchtbare en goed ontwaterde landbouwgebied dat hierdoor ontstond vestigden zich vervolgens veel boeren. Er zijn ook twee gebieden over die niet (volledig) ontgonnen zijn en waar het oorspronkelijke hoogveen nog aanwezig is: het Bargerveen in het uiterste zuidoosten van Drenthe en het Fochteloërveen in het noordwesten op de grens met Friesland. Er zijn veel heidegebieden met kuddes schapen. Natuur wordt onder andere beschermd door stichting Het Drentse Landschap.

Nationale parken

aantal nationale parken: 3

Nationaal Park Drents-Friese Wold, Nationaal Park Dwingelderveld, Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Praktische informatie over Drenthe

Openbaar vervoer en transport

Het openbaar vervoer in Drenthe bestaat uit de bus en de trein. In Hoogeveen is Vliegveld Hoogeveen en in Eelde bevindt zich Groningen Airport Eelde, wat ondanks wat de naam doet vermoeden in Drenthe ligt.


Sport in Drenthe

Er zijn diverse prachtige wandelroutes in Drenthe.


Terug naar boven

Foto's Vakantie Drenthe

Foto 15 van 15
3 van 12 resultaten vakantie naar Drenthe Toon alle resultaten in Drenthe
18 beoordelingen van TUI-gasten
8,2
Zo 31 okt 2021 (8 dagen)
Eigen vervoer
All Inclusive
401,- per persoon
Bekijk
27 beoordelingen van TUI-gasten
8
Ma 29 nov 2021 (8 dagen)
Eigen vervoer
Logies
133,- per app./bungalow
Bekijk
7 beoordelingen van TUI-gasten
5,9
Ma 13 dec 2021 (8 dagen)
Eigen vervoer
Logies
459,- per app./bungalow
Bekijk
3 van 12 resultaten vakantie naar Drenthe Toon alle resultaten in Drenthe