COVID CARE SERVICE: Ontspannen op vakantie met TUI
Vakantie Noord-Holland

Algemene informatie over Noord-Holland

Polders, dijken, grasland met koeien, schapen en kerktorens die boven het landschap uitsteken zijn kenmerkend voor de provincie Noord-Holland. De provincie wordt omringd door water;in het westen de Noordzee, in het noorden de Waddenzee en in het Oosten het IJsselmeer. De provincie wordt gekenmerkt door een heel divers landschap; duingebieden in het westen, het hoger gelegen Gooi, laaggelegen polders en droogmakerijen in het noorden. Het Noorden bevat vooral intensieve landbouw en bollenteelt, het zuiden is vooral erg verstedelijkt. Ook kent Noord-Holland veel natuur. Ten noordwesten van Haarlem ligt het nationaal park Zuid-Kennemerland. Aan de westkant van Texel ligt het nationaal park Duinen van Texel. Ten zuiden van Amsterdam ligt het zogenoemde Groene Hart, een grotendeels landelijk gebied, bestaande uit polders, weilanden en meren.

Beziens- & wetenswaardigheden van Noord-Holland

Bezienswaardigheden

De grootste trekpleister in deze provincie is de hoofdstad Amsterdam, met sfeervolle grachten, gezellige pleinen en historische panden. Maar ook de badplaatsen langs de Noordzeekust zijn erg in trek.

Alkmaar, Molens, Afsluitdijk, Amsterdam, Haarlem, Marken, Volendam, De Beemster, Zaanse Schans, Groene Hart, Kennemerduinen, Recreatiegebied Spaarnwoude


Cultuur van Noord-Holland

Algemeen

In Noord-Holland zijn diverse culturele bezienswaardigheden te bewonderen. Deze bevinden zich onder andere in de steden Amsterdam, Alkmaar en Haarlem. Maar ook in de vissersdorpjes Volendam, Marken en Muiden. De inwoners van Noord-Holland hebben zo hun eigen gebruiken. De klederdrachten in Volendam en Marken, de rituelen rond de kaasmarkt in Alkmaar, de oeroude gebruiken op de veemarkten, ze maken Noord-Holland tot een karakteristiek stukje Nederlend.


Feesten & Evenementen in Noord-Holland

Evenementen

Er vinden in Noord-Holland het hele jaar door diverse gebeurtenissen plaats.

Holland Flower Festival, Sail Amsterdam, Kaasmarkt in Alkmaar, Ronde om Texel, Marinedagen (Nationale Vlootdagen) in Den Helder, De Parade in Amsterdam, Gay Pride in Amsterdam, Jordaanfestival in Amsterdam, Prinsengrachtconcert in Amsterdam, Uitmarkt in Amsterdam, , Dam tot Damloop, , Kermissen en jaarmarkten


Geografie van Noord-Holland

Noord-Holland is een provincie in het noordwesten van Nederland. De hoofdstad is Haarlem. Noord-Holland bestaat grotendeels uit een kop-vormig schiereiland tussen de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. De provincie kan worden onderverdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel, waarbij het Noordzeekanaal als grens fungeert.

Ligging

Noord-Holland ligt in het noordwesten van Nederland.

Totale oppervlakte van Noord-Holland is 4092 km²
Landoppervlakte van Noord-Holland is 2671 m
Wateroppervlakte van Noord-Holland is 1421 km²


Geschiedenis & politiek van Noord-Holland

Geschiedenis

Holland was het belangrijkste gewest van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de zestiende en zeventiende eeuw. In 1795 werd de Bataafse Republiek uitgeroepen met een onderverdeling in acht dpartementen, waarbij Holland uiteenviel in het departement van Texel, van de Amstel en van de Delf. In 1806 werd het Koninkrijk Holland ingesteld met een opdeling in het departement Amstelland (overeenkomend met Noord-Holland) en het departement Maasland (overeenkomend met Zuid-Holland). Nadat de Fransen eind 1813 uit Nederland gevlucht waren, bleef de indeling aanvankelijk ongewijzigd. Met de Grondwet in 1814 werden de departementen vervangen door provinciën of Landschappen. Hiermee waren de provincie Noord-Holland en de provincie Zuid-Holland ontstaan.


Natuur & klimaat van Noord-Holland

Natuur

Noord-Holland heeft veel kustlijn met mooi brede zandstranden. De kust en de duinen vormen een uniek natuurgebied en bepalen voor een groot deel het karakter van de provincie. Een kwart van de oppervlakte van Noord-Holland bestaat uit water. Uit meren, vaarten en sloten, die een netwerk vormen in de hele provincie.

Stranden

Aan de Noordzeekust zijn diverse brede, lange zandstranden met duinen. Naturistenstranden: enkele stranden zijn deels bestemd voor naaktrecreatie. Stranden met blauwe milieuvlag: Callantsoog, Castricum aan Zee, Bergen aan Zee, Groote Keeten, IJmuiden, Den Helder, Zijpe, Petten, St. Maartenszee, Zandvoort en diverse stranden op Texel. Het merendeel van de stranden is geschikt voor kinderen. Er is over het algemeen geen sterke branding en de meeste stranden hebben een geleidelijk aflopende zeebodem. Behalve de stranden aan de Noordzeekust zijn er ook diverse recreatiestranden langs het IJsselmeer en aan verschillende plassen en meren.


Sport in Noord-Holland

In Noord-Holland zijn talrijke sportmogelijkheden. De provincie heeft ook voor de wandelaar veel te bieden. Wat te denken van een wandeling door het Noord-Hollandse duingebied of de polders.


Winkelen in Noord-Holland

In de diverse steden van deze provincie zijn talrijke winkels.


Terug naar boven

Foto's Vakantie Noord-Holland

Foto 15 van 15
3 van 31 resultaten vakantie naar Noord-Holland Toon alle resultaten in Noord-Holland
Nieuw bij TUI
1 TUI-gast beoordeelde deze accommodatie
9
 • Modern boetiek hotel
 • In een voormalige gevangenis
 • Vlak bij de binnenstad
 • Luxe kamers
 • Een dagje naar Egmond aan Zee
 • Het personeel geeft je graag tips
Zo 1 nov 2020 (8 dagen)
Eigen vervoer
Logies ontbijt
338,- per persoon
Bekijk
Nieuw bij TUI
1 TUI-gast beoordeelde deze accommodatie
8
 • Prachtig Texel
 • Mooie dorpen en vergezichten
 • Zo op het strand
 • Maak een lange strandwandeling
 • Bezoek Ecomare
 • Thuiskomen in je chalet
Ma 11 jan 2021 (8 dagen)
Eigen vervoer
Logies
216,- per app./bungalow
Bekijk
Nieuw bij TUI
1 TUI-gast beoordeelde deze accommodatie
9
 • Luxe vakantiewoningen
 • Gelegen aan het IJsselmeer
 • Nabij het centrum van Volendam
 • Fiets- en sloepverhuur
 • Dagje winkelen in Amsterdam
 • Oer-Hollandse gezelligheid
Vr 27 nov 2020 (8 dagen)
Eigen vervoer
Logies
299,- per app./bungalow
Bekijk
3 van 31 resultaten vakantie naar Noord-Holland Toon alle resultaten in Noord-Holland