Tenerife is met zijn veelzijdige landschap, gezellige plaatsen en mooie stranden zeer populair onder vakantiegangers. Het is er het hele jaar door zonnig en wordt daarom ook wel 'het eiland van de eeuwige lente' genoemd. In zowel de hoge bergen als de groene valleien zijn mooie wandeltochten te maken, terwijl je in het zuiden een bezoekje kunt brengen aan de populairste badplaatsen.
Iglesía de Nuestra Señora Concepción, Drago Milenario, Píramides de Güímar
Timeshare
Tenerife staat bekend om het carnaval, dat lijkt op het carnaval uit Brazilië. Volop dans, muziek en mooie praalwagens.
Op Tenerife vind je niet alleen de traditionele hotelkeuken, maar ook restaurants die tegemoet komen aan vakantiegangers met een meer geraffineerde en veeleisende smaak. Bijna elk land is vertegenwoordigd; de exotische Chinese en Indische keuken, de Engelse, Franse, Spaanse en natuurlijk ook de Italiaanse keuken. Er is altijd wel ergens een pizzeria te ontdekken. Verder zijn er kleine eethuisjes waar je de typische lokale gerechten van de Canarische Eilanden kunt proeven, zoals 'gofio' dat behalve geroosterde tarwe, maïs of gerst ook water of melk en een beetje zout als ingrediënten heeft. De oude Guanchen bereidden gofio in geitevel. Nu is dit één van de traditionele gerechten in de rustieke keuken van de Canarische Eilanden geworden. Het eiland Tenerife staat bekend om zijn heerlijke bananenlikeur 'cobana'. Dit is overigens een leuk geschenk voor de achterblijvers in Nederland. Het wordt gemaakt in Tejina, een plaatsje in het zuidwesten van het eiland. De bananen worden met de hand geschild. Vervolgens worden ze tot een moes geprakt en met drie verschillende alcoholsoorten gemengd. Na zes maanden gisten wordt door middel van distillatie een heldere drank verkregen. Per jaar wordt 500.000 liter bananenlikeur geproduceerd en daarvoor worden 20.000 kilogram bananen gebruikt. Het is heerlijk om te drinken met ijs na het diner. Andere lokale specialiteiten zijn de vlees- en visschotels, de geitenkaas en het grote assortiment toetjes. Voor de visschotel is het beslist aan te raden om de smaakvolle, op de grill klaargemaakte, grote garnalen (gamba's) te proberen en 'sancocho' (vis) geserveerd met aardappelen of groente. Een pikante saus is de 'mojo picon' of eenvoudig gezegd 'mojo' die wordt bereid met olie, knoflook, Spaanse peper, azijn, paprika en zout. Ook de vleesschotels zijn gevarieerd. Op zijn minst moet je eigenlijk een keer de heerlijke 'conejo' en 'salmorejo' proberen, een in gekruide saus gekookt konijn. Om de maaltijd op een behoorlijke manier af te sluiten, kun je je uitleven op de exotische vruchten en het Canarische gebak. De zoetigheden heten 'quesadillas'; heerlijke toetjes van kaas en fijngemalen amandelen, noga van gofio, honing en pinda's, raspaduras van gofio en honing en als laatste allerlei soorten lekkernijen zoals kleine taartjes en soufflé's. Bij de maaltijd hoort natuurlijk een heerlijke rode of witte Spaanse wijn. En bij het dessert? Een voortreffelijke, lokale muskaatwijn. In de restaurants worden meestal wijnen van het Spaanse vasteland geschonken. Wijn wordt in restaurants in flessen, halve flessen en in karaffen geserveerd. Zoek je kwaliteit, dan zul je op het etiket de woorden 'denominacion de origen' lezen. Bijzonder goede wijnen hebben daarnaast ook nog 'Gran Reserva' op het etiket staan.
Plaatselijke feesten in Garachico, Icod en Los Realejos, Carnaval, San José, Plaatselijke feesten in Icod en Tegueste, Festival ter ere van San Isidro, Dag van de Canarische Eilanden, Saniago Apóstol, Maria Hemelvaart, Fiesta del Carmen, Corpus Christi, Santisimo Cristo, Ontdekking van Amerika, Nationale feestdag, Maria onbevlekte ontvangenis, Allerzielen
Tenerife is het grootste eiland van de Canarische eilanden en ligt in de Atlantische Oceaan, ongeveer 200 kilometer voor de kust van Marokko en de Westelijke Sahara.
Tenerife ligt in de Atlantische Oceaan, voor de kust van Afrika en is het grootste eiland van de Canarische eilanden.
Totale oppervlakte van Tenerife is 2057 km²
hoogste punt: 3718Al in de oudheid was het bestaan van de Canarische Eilanden bekend. Fenicische en later Carthaagse ontdekkingsreizigers bereikten met hun zeilschepen de archipel, maar van langdurige handelscontacten was nog geen sprake. De ontdekkingsreiziger Ptolemaeus tekende op zijn wereldkaart het meest westelijke gedeelte van El Hierro als het einde van de wereld. In die tijd bestonden er vele legendes over de Canarische Eilanden. De Griekse wijsgeer Herodotus betitelde de archipel als: 'Daar waar de aarde eindigt, liggen de laatste eilanden die vanuit het avondland bereikbaar zijn. Daarachter heerst het niets'. De Canarische Eilanden zouden, menen enkele vooraanstaande geologen, een deel zijn van Afrika, miljoenen jaren geleden afgescheurd van het vasteland en westwaarts zijn 'gedreven'. Anderen houden het er op dat de eilanden een restant zijn dat overbleef van het geheimzinnige, in de oceaan verzonken werelddeel, Atlantis. Weer anderen, in het bijzonder vulkanologen, denken het tegendeel: de eilanden zouden aanvankelijk vulkanen zijn, van de bodem van de zee omhoog gerezen en daar in de loop der jaren 'aangegroeid'. Door de zee en de lucht meegevoerde zaden zouden in de loop der jaren op de vruchtbare vulkaanhellingen voor die rijke planten en bloemengroei hebben gezorgd. Hoe dan ook, terwijl over het ontstaan van de Canarische Archipel de meningen verdeeld zijn, over de eerste bewoner van de eilanden is in de loop der jaren iets meer zekerheid gekomen. Ofschoon nog steeds veel vragen onbeantwoord blijven. De oorspronkelijke bewoners waren holbewoners, die gedurende vele eeuwen in absolute isolatie leefden. Zij worden ook wel Guanchen genoemd, een naam, die is afgeleid van guan (zoon) en Achinech (Tenerife). Recente onderzoeken tonen aan dat er twee hoofdtypen waren: de ene groep bestond uit lange, blonde mensen met blauwe ogen en een hoog voorhoofd;de andere uit stevig gebouwde mediterrane types. Daarnaast zijn er ook Arabische en Berbersche kenmerken bij de Guanchen vastgesteld. Zeker is ook dat de eilanden, ondanks hun ligging nabij het Afrikaanse continent, nooit door Afrikanen zijn bewoond. In de vijftiende eeuw werd de Guanchen-cultuur totaal vernietigd. In 1402 bezette de Normandische graaf Jean de Bethencourt, in opdracht van de Spaanse koning, Lanzarote en drie jaar later ook Fuerteventura en El Hierro. In 1445 kocht Spanje het eilandje La Gomera en na een aantal jaren van hevige strijd nam het ook Gran Canaria, La Palma en Tenerife in. Deze strijd kostte duizenden Guanchen het leven. In de zeventiende eeuw waren de Guanchen als bevolkingsgroep verdwenen. Van oudsher zijn de Canariërs sterk op Zuid-Amerika gericht en vele zijn ook geëmigreerd naar Cuba en Venezuela. De Zuid-Amerikaanse invloed komt op veel manieren tot uiting. Er wordt geen feest gehouden zonder salsa- en calypsomuziek en carnaval wordt op de Braziliaanse wijze gevierd.
Over het algemeen zijn de stranden op Tenerife kindvriendelijk.
Het eiland Tenerife is zeer veelzijdig. De groene valleien worden afgewisseld met imponerende bergen en indrukwekkende vulkanische landschappen.
Op Tenerife heerst een subtropisch klimaat. De zomers zijn dankzij de passaatwinden lekker warm en de winters zacht.
Met meer dan 120 boom- en inheemse plantensoorten bezit Tenerife de rijkste vegetatieve schat van de archipel. De klimatologische omstandigheden zijn van dien aard dat op hetzelfde eiland die planten en bomen kunnen groeien die oorspronkelijk onderling zeer verschillende eisen hebben. Veel soorten zijn door de kolonisten ingevoerd vanuit Europa, Afrika of de Nieuwe Wereld. Tenerife heeft de weelderige plantengroei van een tropisch paradijs. Er groeien onder meer hibiscus, oleander, mimosa en bougainville op Tenerife. Ook kun je hier cactussen en palmbomen vinden. In Icod de los Vinos vind je de oudste drakenbloedboom van Tenerife, deze unieke boom is al meer dan 500 jaar oud.
Op Tenerife vind je met name zwarte lavastranden. Deze zijn over het algemeen geschikt voor kinderen. Ga nooit te ver de zee in; de stroming is verradelijk en vaak sterker dan je denkt. Bij de meeste stranden geldt een waarschuwingssysteem door middel van vlaggen. Let op de kleur van de vlag voor je een duik neemt. De rode vlag betekent verboden om te zwemmen, bij een gele vlag is het gevaarlijk om te zwemmen en de groene vlag geeft aan dat het veilig is om te zwemmen.
bus: Als je op eigen gelegenheid eens een uitstapje wenst te maken, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de bus. Er rijden geregeld bussen tussen verschillende plaatsen op het eiland. De lokale busmaatschappij is 'TITSA'. Kaartjes koop je bij de chauffeur. De 'bonobus' is een soort strippenkaart die je bij souvenirwinkels met de sticker 'TITSA' kunt kopen.
taxi: Je kunt de receptie vragen een taxi te bestellen, een taxi aanhouden op straat of even lopen naar één van de taxistandplaatsen. Je neemt maximaal vier personen mee. Spreek van tevoren met de chauffeur de prijs af of laat de meter aanzetten.
Op Tenerife is het één uur vroeger dan in Nederland.
netspanning: 220 volt
Indien je een verloopstekker nodig hebt, kun je deze kopen bij de receptie, in de supermarkt of in de ijzerwarenwinkels. Een verloopstekker heet 'adaptador'.
Ben je benieuwd naar de excursiemogelijkheden op de bestemming? Het is mogelijk om excursies voorafgaand aan je vertrek te bekijken via www.tui.nl/excursies. Je kunt ze hier ook direct vastleggen, hoe handig! Je hebt de keuze uit meer dan duizend excursies op tachtig verschillende bestemmingen.
Teide
Er zijn hier allerlei watersporten uit te oefenen. De Playa Médano geldt als één van de beste windsurfplekken van het eiland. Daarnaast kun je op het eiland prachtige wandeltochten maken. Ben je een échte wandelaar en wil je het hele Orotava-dal verkennen of andere gedeeltes van het eiland, vraag dan de host(ess) eerst naar meer informatie. Wandeltochten worden in verschillende boekjes beschreven die verkrijgbaar zijn in diverse boekwinkels. Advies: we vermoeden, dat de wandeltijden in deze boekjes gemaakt zijn door snelwandelaars en adviseren om de vermelde tijden ruim te verdubbelen of soms zelfs te verdriedubbelen. Verder is het raadzaam om een hoofddeksel te dragen tegen de zon en een vest of regenjas mee te nemen. Het weer kan hier snel omslaan. Vergeet verder niet om voldoende water en een fluitje mee te nemen. Je kunt hier uren wandelen zonder iemand tegen te komen en in geval van nood is een fluitje op grote afstand hoorbaar (fluitje = pito).
In Santa Cruz de Tenerife kun je uitgebreid stappen. De vele disco's en bars zijn tot in de vroege uurtjes geopend.
In de grotere plaatsen kun je heerlijk winkelen. In de hoofdstad zijn vele zaken waar leuke souvenirs te kopen zijn.