Snelle Boekers Voordelen!
 • Extra korting
 • Niet aanbetalen
 • TUI Vroegboekgarantie
Vakantie Schotland

Algemene informatie over Schotland

Schotse kilts, doedelzakken en whiskey. In het clichébeeld zit een kern van waarheid. Echter, de doedelzakken en kilts zie je enkel bij speciale gelegenheden. En wat de whiskey betreft, er zit een stevige accijns op waardoor mensen zich wel tweemaal bedenken voordat ze een fles Scotch kopen. Maar wat de clichés over de Schotse Hooglanden betreft, deze zijn volledig waar. De bezoeker zal verbaasd staan van het natuurschoon in dit gebied. En dat is ook niet verbazend met een landschap waarin hoge bergen, begroeide valleien, diepe meren en rivieren de hoofdrol spelen. Maar niet alleen op het gebied van natuur heeft dit deel van Groot-Brittannië veel te bieden, ook historisch gezien is Schotland één van de meest interessante gebieden. Zo vind je hier de Rosslyn Chapel, bekend uit het boek de Da Vinci Code. En wat dacht je van Glamis Castle, een veertiende-eeuws kasteel waar Elizabeth de Tweede opgroeide.

Beziens- & wetenswaardigheden van Schotland

Bezienswaardigheden

Glamis Castle, Rosslyn Chapel, Loch Ness

Wetenswaardigheden

J.K. Rowling


Cultuur van Schotland

Algemeen


Geografie van Schotland

Schotland ligt in het noorden van Groot-Brittannië en grenst in het noorden en westen aan de Atlantische Oceaan. Ten oosten van het gebied ligt de Noordzee, ten zuiden Engeland.

Ligging

Schotland ligt in het noorden van Groot-Brittannië en grenst in het zuiden aan Engeland.


Geschiedenis & politiek van Schotland

Geschiedenis

In Schotland leefden onder meer de Picten, die deels Keltisch waren. Ten tijde van het Romeinse Rijk, stonden delen van Schotland onder het gezag van Rome. Hier kwam na de Grote Volksverhuizing een einde aan. Tot de eerste eeuw woedden er in het gebied hevige strijden tussen de Schotten en de Picten. Het waren tenslotte de Noormannen die voor de eenheid van Schotland zorgden door in het jaar 839 het koningshuis van de Picten te vernietigen.


Natuur & klimaat van Schotland

Natuur

Schotland heeft een veelzijdig en prachtig landschap. Je ziet hier groene valleien, hoge bergen, meren, rivieren en stranden.

Klimaat

Scholand kent zachte winters en vrij koele zomers.

Flora en Fauna

In Schotland groeien onder andere beukenbomen, hazelaars, meidoorns, berken en ratelpopulieren. Dieren die hier onder andere voorkomen zijn reeën, de blauwe kiekendief, zeekoeten, sneeuwhoenen, hermelijnen, grijze eekhoorns, steenarends, edelherten, vossen en zeehonden.

Stranden

Aan de noordkust van Schotland zijn enkele stranden.

Nationale parken

Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek bescherm je zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet te worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten én het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.
aantal nationale parken: 2

Loch Lomond en de Trossachs, Cairngorms


Praktische informatie over Schotland

Openbaar vervoer en transport

bus: Schotland kent een goed busnetwerk.
trein: Je kunt met de trein naar Edinburgh, Glasgow, Aberdeen en Inverness.


Rondreizen & Excursies in Schotland

Excursies

Wie naar de Schotse Hooglanden trekt kan een bezoekje brengen aan het Highland Wildlife Park. Dit gebied is maar liefst 1000 hectare groot en herbergt enkele bijzondere dieren, waaronder lynxen, marters, adelaars en wolven. Minstens zo bijzonder is het onbewoonde eiland Staffa dat in 1772 werd ontdekt. De indrukwekkende bazaltzuilen op het eiland worden tot één van 's werelds natuurwonderen gerekend.


Sport in Schotland

In Schotland kun je onder andere wandelen, fietsen, paardrijden en golfen.


Uitgaansleven in Schotland

Lekker uitgaan kan onder meer in het sfeervolle Edinburgh. Deze stad heeft een uitgebreid scala aan uitgaansgelegenheden. Zo zijn er veel gezellige cafeetjes of ga eens heerlijk dineren in een sfeervol restaurant. Er zijn in deze plaats ook vele theaters waar je van indrukwekkende voorstellingen kunt genieten. Liever zelf dansen? Discotheken en clubs genoeg in Edinburgh.


Winkelen in Schotland

Hoewel er in de meeste Schotse plaatsen voldoende winkels zijn waar je het één en ander kan kopen, kun je voor een dagje uitgebreid shoppen het beste uitwijken naar grotere steden als Glasgow en Edinburgh.


Terug naar boven

Foto's Vakantie Schotland

Foto 15 van 15
3 van 9 resultaten vakantie naar Schotland Toon alle resultaten in Schotland
Ten Hill Place hotel
LAST MINUTE!
41 TUI-gasten beoordeelden deze accommodatie
9
 • Rustig stijlvol ingericht hotel
 • Schitterend gebouw uit 1505
 • Om de hoek van Surgeon's Hall
 • Stijlvolle, comfortabele kamers
 • Zeer goede klantbeoordeling
 • Ideale ligging in de oude stad
Zo 9 feb 2020 (4 dagen)
Vanaf Amsterdam
Logies
304,- per persoon
Bekijk
LAST MINUTE!
40 TUI-gasten beoordeelden deze accommodatie
8,3
 • Midden in het centrum
 • Vlak bij het openbaar vervoer
 • Goed restaurant in het hotel
 • Erg vriendelijk personeel
 • Ruime en stijlvolle kamers
 • Gratis wifi
Zo 16 feb 2020 (4 dagen)
Vanaf Amsterdam
Logies
362,- per persoon
Bekijk
LAST MINUTE!
2 TUI-gasten beoordeelden deze accommodatie
9
 • In Edinburgh’s ‘old town’
 • Komt tot rust in de spa
 • Heerlijk binnenzwembad
 • Oesters op de menukaart
 • Knusse sfeer
 • Dichtbij bezienswaardigheden
Zo 2 feb 2020 (4 dagen)
Vanaf Amsterdam
Logies ontbijt
417,- per persoon
Bekijk
3 van 9 resultaten vakantie naar Schotland Toon alle resultaten in Schotland