Overijssel is een veelzijdige provincie. Wandelen is vrijwel overal mogelijk. Door het groen, maar ook door Zwolle, Enschede of Deventer. Drie totaal verschillende steden, waar gastvrijheid nog met hoofdletters wordt geschreven. Wie actief wil zijn kan naar Giethoorn, waar de wereld met de voeten in het water staat. Op de fiets ben je in Overijssel dagenlang onderweg. Op de Sallandse heuvelrug, maar ook in het Overijsselse Vechtdal of in Twente.
In Noordwest-Overijssel liggen onder meer het unieke waterdorp Giethoorn, het natuurreservaat de Wieden en de Weerribben. In het uitgestrekt plassen- en merengebied behoren zwemmen, zeilen, surfen en waterskiën tot de mogelijkheden. Giethoorn is beroemd vanwege de vele kanaaltjes en meren die zijn ontstaan door de vroegere turfstekerij. Wie een rondvaart maakt door het dorp, passeert mooie boerderijen die door bruggetjes met elkaar verbonden zijn. Het gezellige vakantieplaatsje Ommen is ongetwijfeld een van de mooist gesitueerde stadjes van Overijssel. De stad ligt te midden van uitgestrekte naald- en loofbossen aan de oevers van het riviertje de Vecht. Fraaie zandverstuivingen, boswachterijen en de nabijgelegen Lemelerberg nodigen uit voor lange of korte wandelingen.
Sallandse Heuvelrug, Giethoorn, Zwolle, Hattem, Ommen, Kampen, Pretparken
Krentenwegge
Wie in Twente komt moet zeker de Twentse Krentewegge proberen. Dit is een vers gesneden brood rijkelijk gevuld met krenten en rozijnen en besmeerd met roomboter.
Salland Festival, , Deventer op Stelten, Internationale Triathlon in Holten, Dickens festijn in Deventer, diverse muziekfestivals,
Overijssel bestaat uit drie landstreken: de Kop van Overijssel, Salland en Twente.
Overijssel is een provincie in het oosten van Nederland. De rivier de IJssel vormt in het zuidwesten de natuurlijke grens met Gelderland. Overijssel grenst in het noorden aan Drenthe, in het noordoosten aan Nedersaksen, in het zuidoosten aan Noordrijn-Westfalen, in het zuiden en zuidwesten aan de provincie Gelderland, in het uiterste westen aan Flevoland en in het noordwesten aan Friesland. Ten zuiden van de grens met de Noordoostpolder in Flevoland grenst Overijssel enkele kilometers aan het Zwartemeer.
Landoppervlakte van Overijssel is 3327 m
Wateroppervlakte van Overijssel is 94 km²
In 1528 werd de naam Overijssel voor het eerst gebruikt. Voor die tijd werd gesproken van Oversticht. Het Oversticht bestond uit het land van Vollenhove, Salland, Twente en Drenthe. In de 16e eeuw kwam Karel V aan de macht. De staten van Overijssel werden gevormd door de Hanzesteden Deventer, Kampen en Zwolle en de ridderschappen van Salland, Twente en Vollenhove. Bij de oprichting van de Bataafse Republiek in 1795 werd Overijssel samen met delen van Gelderland, Drenthe en Friesland het Departement der Oude IJssel. De oude provinciegrenzen werden in 1801 hersteld.
De provincie bestaat uit een met riviertjes en beken doorsneden zandgrondgebied, behalve in het noordwesten, waar polders en meertjes overheersen.
Nationaal Park de Weerribben
In Overijssel is een goed openbaar vervoersnetwerk.
Er zijn in Overijssel prachtige wandelingen en fietstochten te maken. Ook in de waterrijke gebieden kun je gebruik maken van verschillende watersportmogelijkheden.