Zeeland ligt in het zuidwesten van Nederland en omvat verschillende schiereilanden en voormalige eilanden. Het bestaat uit Sint Philipsland, Zuid-Beveland (schiereilanden), Tholen, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Walcheren (voormalige eilanden) en Zeeuws- Vlaanderen. Zeeland staat vooral bekend om zijn natuurschoon. Zo zijn er o.a. enkele beschermde duingebieden, maar ook qua cultuur is er genoeg te zien in Zeeland. Er zijn nog veel pittoreske, historische dorpjes met monumenten. Het landschap kenmerkt zich verder door de vele polders. Tevens zijn er veel duingebieden en vele vogelsoorten, die in andere delen van Nederland zeldzaam zijn, maar in Zeeland veel te zien zijn. Verder zijn watersporten zoals duiken, zeilen en (wind)surfen populair en is de provincie geschikt voor wandelaars en fietsers. Vooral in het zomerseizoen zijn er enkele populaire evenementen, waaronder Film by the Sea en Concert at Sea.
Bij Zeeland denk je misschien meteen aan natuur en water, maar de provincie heeft veel meer te bieden. In en rondom de Zeeuwse steden is genoeg te zien en te beleven. Door de monumentale gebouwen en straten worden steden als Middelburg, Veere en Zierikzee drukbezocht. Mocht het weer het niet toe laten om lekker in de buitenlucht te zijn, ook dan heeft Zeeland genoeg te bieden. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de deltawerken, een vlindertuin of met de kinderen een overdekte speeltuin.
Neeltje Jans, Deltawerken, Domburg
Zeeland is trots op alles wat voortkomt uit de provincie. De steden, streekproducten en jaarlijkse festivals hebben allen hun eigen charme. De provincie heeft een rijke historie, wat je terug ziet in monumentale panden of in één van de musea. Zeeland staat bekend om haar klederdracht, welk door de oudere generatie nog steeds gedragen wordt. De provincie is trots op haar dialecten, deze worden dan ook nog steeds veelvuldig gesproken.
Zeeland staat bekend om zijn visspecialiteiten, wat logisch is bij een provincie die omgeven wordt door zoveel water. Zeeland heeft vele goede restaurants die zich tot de culinaire top van Nederland mogen rekenen. Doordat de provincie van oudsher een agrarisch gebied is, zijn er ook nog veel streekproducten te krijgen. Veel agrarische bedrijven verkopen deze specialiteiten, zoals boerenkazen, eigengemaakte jam en boerderij-ijs. De bekendste streekproducten zijn de Zeeuwse bolus en de boterbabbelaar. De bolus is een zoete lekkernij gemaakt van witbrooddeeg met gekarameliseerde bruine suiker.
Het hele jaar door worden er evenementen georganiseerd in Zeeland. Ze zijn er op het gebied van cultuur, watersport en traditionele feesten.
Film by the Sea, Bevrijdingsfestival in Vlissingen, Concert at Sea, muziekfestival op Schouwen-Duiveland, Mosselfeest in Bruinisse, Onderstroom, zomerfestival in Vlissingen, Nazomerfestival in Middelburg
Zeeland bestaat uit de regio's Tholen, Sint-Philipsland, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Zuid-Beveland, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen. De provincie bestaat voor een groot deel uit schiereilanden. Daartussen liggen de zeearmen de Westerschelde, het Veerse Meer, de Oosterschelde en Grevelingen. Zeeland heeft vier grote plaatsen. Vlissingen en Terneuzen zijn belangrijke havenplaatsen, terwijl Goes en Middelburg een belangrijke centrumfunctie hebben. Naast deze grote plaatsen zijn er veel historische stadjes en dorpen zoals Veer en Tholen. Zeeland wordt gedomineerd door akkerbouw. Ook vindt er nog veel fruit- en bloementeelt plaats. Het landschap van de provincie is zeer divers, want er is ook duingebied, kleigrond en zandgrond.
Zeeland ligt in het zuidwesten van Nederland en ligt direct aan de Noordzee.
Gevonden beelden in de Oosterschelde bewijzen dat Zeeland al voor de tijd van de Romeinen bewoond werd. Middelburg is vanaf de Middeleeuwen al een belangrijke centrumstad geweest. Rode draad door de geschiedenis van Zeeland is het gevecht tegen het water. Aanwinning en verlies van land wisselden elkaar af door de eeuwen heen. Bijna heel Zeeland ligt op, of onder het zeeniveau. Het uiterlijk van de provincie is ook sterk veranderd. Waren het eerst kleinere, losse eilanden, tegenwoordig zijn deze samengegroeid tot de grotere schiereilanden zoals we ze nu kennen. Enkele gebieden die eerder bewoond werden, staan tegenwoordig onder water. Net als heel Nederland, maakte Zeeland in de zestiende en zeventiende eeuw een bloeiperiode door. Helaas nam de welvaart in de achttiende eeuw af. Het aantal inwoners daalde drastisch in deze periode. In de Tweede Wereldoorlog is Zeeland meerdere malen van strategisch belang geweest. De provincie heeft veel te lijden gehad onder de bombardementen en gevechten. Enkele plaatsen werden zelfs volledig verwoest. In de nacht van 31 januari 1953 werd Zeeland getroffen door de Watersnood. Om zo'n verwoestende ramp in de toekomst te voorkomen, werden vanaf 1960 de Deltawerken uitgevoerd. Mede hierdoor werd de verbinding met de rest van Nederland aanzienlijk verbeterd. De Deltawerken werden in 1987 voltooid.
Zeeland wordt bestuurd door de Provinciale Staten. Deze heeft 39 zetels. Het college van Gedeputeerde Staten bestaat uit vijf personen. De provincie is opgedeeld in dertien gemeenten.
Ook samen met kinderen beleef je veel plezier in Zeeland. Met mooi weer lekker op het strand, of in een natuurgebied. Is het weer minder mooi? Bezoek dan een overdekte speeltuin of een museum.
De Zeeuwse natuur is gevormd door de delta. Op de overgang van de grote rivieren naar de zee hebben de weersomstandigheden, de zee en het getij lange tijd vrij spel gehad. Hierdoor ontstond het grillige patroon van duinen, geulen, slikken en schorren. De historie van het inpolderen, met wisselend succes, heeft ook zijn sporen achtergelaten. Hierdoor onstonden de dijken en de deltawerken, maar helaas ook overstromingen. Door al deze ontwikkelingen is Zeeland geworden tot wat het nu is: een getemd deltagebied met nog vele karakteristieke natuurwaarden. De verschillende natuurgebieden in de provincie zijn zeker een bezoek waard. Karakteristiek voor Zeeland zijn de laaggelegen en drassige gebieden die dienen als broedplaats voor veel vogelsoorten.
Zeeland staat bekend om de brede zandstranden. De stranden bevinden zich aan de westzijde van Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen. Naturistenstranden: een deel van de stranden bij Domburg, Oostkapelle en Vrouwenpolder op Noord-Beveland en Walcheren, het Poldertje en Zwarte Gat op Zeeuws-Vlaanderen en een deel van de stranden bij Nieuw-Haamstede, Burgh-Haamstede en Renesse. Stranden met blauwe milieuvlag: o.a. stranden bij Veere, Vlissingen, Cadzand, Groede, Nieuwvliet, Westkapelle, Domburg, Vrouwenpolder, Westenschouwe en Renesse. Enkele stranden zijn zeer geschikt voor kinderen.
Zeeland is een echte fiets en wandel provincie. Er zijn goede fiets- en wandelroutes uitgezet langs de mooiste gebieden. Zeeland staat natuurlijk ook bekend om de mooie stranden en de vele watersportmogelijkheden. De provincie heeft maar liefst 600 kilometer kuststrook. Surfers en zeilers zijn niet meer weg te denken uit Zeeland. Maar ook andere watersporten, zoals kanoën, roeien, sportvissen, duiken en waterskiën behoren allemaal tot de mogelijkheden.
Voornamelijk in de grotere steden van Zeeland kan goed gewinkeld worden. Maar ook in de badplaatsen zijn leuke boetiekjes en toeristische winkeltjes te vinden.