Ongetwijfeld één van de mooiste eilanden in het Caraïbisch gebied is het veelzijdige Jamaica. Eeuwenlang het kruispunt van 's werelds grote handels- en scheepsroutes en tegenwoordig een smeltkroes van culturen. Qua natuurschoon valt Jamaica moeilijk te overtreffen: groene bergen die recht uit zee rijzen aan de zuidkust en tropische regenwouden met palmen, orchideeën en exotische vogels en stranden aan de noordkust. Traag stromende rivieren zoeken een weg door dit tropische landschap. Breng ook eens een bezoek aan één van de vele suikerrietplantages, rumdistilleerderijen of kleurrijke, lokale markten waar de gastvrije bevolking altijd open staat voor een praatje.
Een bezoek aan de beroemde Dunn's River Falls, trips per bamboevlot op de Martha Brae of Rio Grande, een bootsafari door de moerassen van Black River, of bezoek de Dolphin's Cove nabij Ocho Rios, een junglewandeling naar de Mayfield watervallen en een jeepsafari door het wuivende suikerrietland achter Negril zijn een aantal zeer populaire excursies. Daarnaast mag uiteraard een bezoek aan een lokale rumstokerij niet ontbreken.
Kingston, Montego Bay, Ocho Rios, Uitgaansmogelijkheden, Dunn's River Falls
'Out of many, one people', oftewel 'uit verschillende, één volk'. Dit is de slogan van Jamaica. Er is waarschijnlijk geen enkel land ter wereld dat door zijn geschiedenis een zo grote mix aan rassen heeft. De eerste Jamaicanen waren de Arawak-indianen. Op 4 mei 1494 ontdekte Christopher Columbus Jamaica, waarna de Spanjaarden die Columbus bevrijdden zich op het eiland vestigden. In 1655 veroverden de Britten Jamaica, waarna het eiland één van de belangrijkste Engelse slavenkolonies in het Caraïbisch gebied werd. Het eiland werd verdeeld in grote plantages en om deze te onderhouden brachten de Engelsen slaven van de Fanti en Ashanti stammen, het tegenwoordige Ghana, naar Jamaica. Maar ook slaven van de Ibo en Yoruba stammen uit West Afrika, het tegenwoordige Nigeria. Ruim 80% van de Jamaicaanse bevolking is dan ook afkomstig uit West-Afrika. Met de verovering door de Engelsen gaven de Spanjaarden 'hun' slaven de vrijheid en wapens terug. Deze in vrijheid gestelde slaven of Maroons vluchtten de bergen in en leefden daar lange tijd, tot op de dag van vandaag. Na de slavernij brachten de Britten Chinezen en Indiërs naar de plantages om het werk over te nemen. De huidige bevolking bestaat uit mensen van Afrikaanse, Arabische, Chinese, Europese en Indische afkomst. 4 à 5 procent van de totale bevolking bestaat uit de zogenaamde 'Rastafari' ;opvallende verschijningen die te herkennen zijn aan hun 'dreadlocks' (lange, in dunne vlechten gedragen haar) en wollen mutsen in de kleuren zwart, rood, geel en groen. Ze zijn zeer gelovig, sociaal en familiair en veelal vegetarisch. Jamaicanen zijn van nature erg spontane mensen. Dit kan zowel positief als negatief op je overkomen. Als toerist kun je je het beste open en vriendelijk opstellen. Vooral grappige opmerkingen worden gewaardeerd en die maken je tot een graag geziene gast op het eiland. Bedenk wel dat Jamaica een arm land is. In de ogen van de Jamaicanen ben je rijk en veel Jamaicanen willen daarom graag iets aan je verdienen. Jamaica telt circa 2,9 miljoen inwoners.
Een bijzondere religie op Jamaica is het Rastafari. Hun geloof is gebaseerd op de goddelijkheid van de laatste keizer van Ethiopië, die Haille Selassie werd genoemd. Zijn echte naam was Ras Tafari, oftewel Prins Tafari. De Rasta's zien zichzelf als uitverkorenen volk in ballingschap. Hun god heet 'Yah' en zal hen op een dag naar het beloofde land, Ethiopië, terugvoeren. Back to Africa. Het leven van de Rastafarians is een geweldloos protest tegen de onderdrukking. Daaruit is de belangrijkste muziekontwikkeling uit het Caribische gebied ontstaan: de reggae. Deze muziek dient als levenshulp, geeft troost en stelt sociale misstanden bloot. Er zijn twee grote Rastafari-groepen;de oudste groep, de Bobodreads, leeft in de heuvels ten oosten van Kingston. Ze komen zelden naar de stad en hebben hun haar in tulbanden gewikkeld. De tweede groep, de Twelve Tribes, trekt vooral de jongere, politiek gerichte rasta's aan. Tot deze groep behoorde Bob Marley. De kleuren van de Ethiopische vlag zijn: rood, geel en groen. Ook de kleuren van de Rasta's en de reggaemuziek. Daarnaast heeft Jamaica de meeste kerken per vierkante kilometer in de wereld en staat om die reden in het Guinness Book of Records. Een absolute ervaring is het bijwonen van een swingende 'gospel' kerkdienst. Jamaicanen zijn van nature spontane mensen en houden van sport. In de namiddag, als de zon wat lager staat en het wat koeler is geworden, zie je dat er overal een potje voetbal wordt gespeeld. De Jamaicanen zijn dan ook trots op hun 'Reggae Boyz', de bijnaam voor het internationale voetbalelftal dat in 1998 voor de eerste keer aan de Wereldcup deelnam. Cricket, de Britse variatie van honkbal, wordt ook op elke straathoek gespeeld. Jamaica speelt mee op het hoogste niveau en is vertegenwoordigd in het West Indies team. Ook atletiek speelt een grote rol op Jamaica. Bekende namen: Usain Bolt, Asafa Powell, Merlene Ottey, James Beckfort en Deon Hemmings. Verder zijn er regelmatig paardenraces, polowedstrijden, golftoernooien, en in het najaar diepzee-vistoernooien. Een bijzondere Jamaicaanse sport is de 'Push Cart Derby'. Met zelfgebouwde karretjes wordt er van de berg af geraced met gevaar voor eigen leven. Uit deze sport is het Jamaicaanse bobsleeteam ontstaan, bekend van de film 'Cool Runnings'. Tenslotte worden Jamaicanen over het algemeen niet graag gefotografeerd. Als je mensen wilt fotograferen, vraag het dan even. Sommigen vinden het goed, anderen vragen geld en sommigen weigeren. Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan een unieke ervaring en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan.
Jamaica kent geen staatsgodsdienst en er heerst volstrekte godsdienstvrijheid. De meerderheid van de Jamaicanen is protestant. Deze protestantse gemeenschap is echter wel verdeeld over een groot aantal kerkgenootschappen. De grootste genootschappen zijn baptisten (18%), Church of God (17%), anglicanen (15%), methodisten (6%) en presbyterianen (5%). Circa 7% van de bevolking is rooms-katholiek, vaak Chinezen. Verder zijn er nog kleine groepen hindoes, moslims, joden, zevendedagsadventisten, de pinkstergemeente en aanhangers van het Revivalisme, een typisch Jamaicaanse religie, ontstaan aan het begin van de 19e eeuw die christelijke en veel Afrikaanse animistische elementen bevat. De kerngedachte is dat levende personen door geesten uit het hiernamaals bezeten en beïnvloed kunnen worden. Een bijzondere religie op Jamaica is het Rastafari. Hun geloof is gebaseerd op de goddelijkheid van de laatste keizer van Ethiopië, die Haille Selassie werd genoemd. Voor meer informatie zie 'Cultuur'.
Indeling naar religie:
Rooms Katholiek 7%
Protestant 61%
Overig 32%
De Jamaicaanse keuken is een mengeling van Afrikaanse, Europese, Chinese en inheemse gerechten. De gerechten zijn vooral pittig gekruid en rijk gevuld. Enkele Jamaicaanse specialiteiten zijn: Ackee (de nationale vrucht, die onrijp giftig is, maar rijp en gekookt naar ei smaakt), Saltfish (in zout gedroogde kabeljauw), Breadfruit (overgebracht uit Tahiti, wordt bij de maaltijd gegeten), Fishtea (gekruide vissoep), Jerk pork/chicken/fish (in een olievat wordt varkensvlees, kip of vis gegrild en tegelijkertijd gestoomd). Dit wordt meestal langs de weg verkocht. Rice & Peas (in kokosmelk gekookte rijst met kidneybonen) en Patties (soort saucijzenbroodje gevuld met callaloo, gehakt of kip zijn zeer populair als snack en worden overal in snackbars en in winkels als 'Juicy Beef' of 'Tastees' aangeboden. Afhankelijk van het seizoen zijn er verse vissoorten verkrijgbaar. Zeer geliefd is de 'Red Snapper'. Naast de vele exotische, vers geperste vruchtendrankjes is Jamaica vooral bekend om de rum, waarvan de Appleton rum het meeste aanzien geniet. Blue Mountain koffie is één van de beste koffiesoorten ter wereld. Deze koffie komt van de plantages van de Blue Mountains. Red Stripe is een uitstekend in Jamaica gebrouwen biertje.
Onafhankelijkheidsdag, Dag van de Nationale Helden., Dag van de arbeid
Jamaica is na Cuba en Hispaniola het grootste West-Indische eiland. Het land is zeer bergachtig en heeft beboste ravijnen, rivieren en watervallen. Op de uitgestrekte kalksteenplateaus treffen we een savannelandschap aan met lage tropische begroeiing.
Hoofdstad van Jamaica is Kingston.
Jamaica ligt in de Caraïbische Zee, ten zuiden van Cuba en ten westen van Hispaniola (Dominicaanse Republiek en Haïti). Jamaica wordt gerekend tot de Grote Antillen.
Omdat Jamaica een eiland is, heeft het geen aangrenzende landen.
Jamaica heeft een totale oppervlakte van: 10991 km²
Landoppervlakte: 10991 km²
Wateroppervlakte: 160 km²
Aantal km kust: 1022
Hoogste punt: 2256 Meter
Hoogste punt: Blue Mountain Peak
Laagste punt: 0 Meter
Laagste punt: Caribische Zee
De munteenheid in Jamaica is de Jamaicaanse dollar (JA$). Die is onderverdeeld in 100 cent. Daarnaast worden er in de meeste grote plaatsen op Jamaica ook Amerikaanse dollars geaccepteerd. Voorafgaand aan de vakantie kun je bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen via https://buy.gwktravelex.nl/tuinl/Purchase. Je kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de vijftig GWK-vestigingen in Nederland. Je vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet je zeker dat je een gunstige koers betaalt en dat je veilig wisselt. Je betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen. Jamaicaanse dollars terugwisselen kan alleen op het vliegveld, maar we raden af hier geld te wisselen gezien de hoge verliesmarges. Je hebt dan minstens een wisselbriefje nodig. Een pinbriefje is ook mogelijk.
Valuta: de Jamaicaanse dollar
Pinautomaten: In de meeste plaatsen zijn pinautomaten aanwezig. Is de pinautomaat voorzien van een Maestro of Cirrus logo, dan kun je pinnen met een Nederlandse bankpas. Let er daarnaast goed op dat je voor vertrek de pinpas hebt ingesteld op 'gebruik buiten Europa'.
Credit Cards: Over het algemeen worden in restaurants, winkels en hotels creditcards geaccepteerd (Amex, Mastercard, Visa).
Fooien: De meeste rekeningen in de hotels en restaurants zijn inclusief 10% bedieningsgeld. Toch verwachten obers en het hotelpersoneel een fooi. Fooien voor een kamermeisje ongeveer 60 JA$ per dag, bagage per koffer ongeveer 60 JA$. Taxichauffeurs kun je een fooi van 15 procent van de rekening geven.
De eerste Jamaicanen waren de Arawakken. Met hun kano's voeren zij vanuit Venezuela naar het noorden en zetten voet op dit eiland. Deze inheemse stam verbouwden zoete aardappelen, fruit, groente, tabak en katoen. Vrouwen maakten van katoen kleden en hangmatten (de hangmatten zijn in Jamaica uitgevonden en exporteerden deze toen al naar Cuba en Haïti). Op 4 mei 1494 ontdekte Christopher Columbus Jamaica. Met zijn, door storm zwaar beschadigde schepen en na een mislukte expeditie naar Centraal Amerika werd hij gedwongen om aan de noordkust van Jamaica aan te leggen. De Arawakken ontvingen Columbus gastvrij. Dankzij hen overleefde de ontdekkingsreiziger en zijn tweehonderd bemanningsleden een verblijf van ruim een jaar. Na een jaar werden zij door de Spanjaarden van het eiland afgehaald. De Spanjaarden, die Columbus 'bevrijdden' vestigden zich echter op Jamaica en maakten de inheemse stam tot hun slaven. Die lieten hen erg hard werken en ze behandelde de slaven slecht. Vanwege deze slechte behandeling en Europese ziekten die de Spanjaarden met zich meenamen stierf de inheemse stam in deze periode uit. Hoewel er geen Arawakken meer zijn, leeft veel van hun taal in het Engels voort. Jamaica is bijvoorbeeld afkomstig van het inheemse woord Xaymaca, wat land van bos en water betekent. Hammock, tabacco, petato, hurricane, maize, barbecue, cannibal en canoe zijn enkele andere woorden, die door de Arawakken zijn geïntroduceerd. Omdat de Arawakken bijna waren uitgestorven importeerden de Spanjaarden zwarte slaven uit Afrika. In 1655 veroverden de Britten het eiland Jamaica, waarna het één van de belangrijkste Engelse slavenkolonies in het Caribische gebied werd. In 1690 kwamen de slaven op het gehele eiland in opstand. In 1694 verwoestte een Franse vloot meer dan vijftig suikerrietplantages. In 1739 tekenden de Maroons, een groep ontsnapte slaven, een verdrag met de Engelsen. De Engelsen konden niet op tegen de Guerilla-aanvallen van de Maroons. Ze sloten uiteindelijk vrede en de Maroons kregen hun eigen land en zelfbestuur. Tegenwoordig zijn de Maroons verweven met de Jamaicanen. Wel hebben zij nog steeds een eigen stukje land en een eigen bestuur en leggen ze rechtstreekse verantwoording af aan de Gouverneur-Generaal, de vertegenwoordiger van de Koning van Engeland. In 1807 werd door de Engelsen de slavenhandel afgeschaft. Een slavenopstand rond de stad Montego Bay werd in 1831 nog hard afgestraft. In 1834 werd de slavernij in Engeland geheel afgeschaft en in 1838 werd dat doorgevoerd in Jamaica. In 1944 kreeg Jamaica volledig zelfbestuur en algemeen kiesrecht. Het land werd onafhankelijk in 1962.
Sinds 6 augustus 1962 is Jamaica een onafhankelijke parlementaire democratie binnen het Britse Gemenebest. De Engelse vorst is officieel het staatshoofd. Op dit moment is dat koningin Elisabeth II, die vertegenwoordigd wordt door een gouverneur-generaal. Het Britse parlement staat model voor het Jamaicaanse. De wetgevende macht bestaat uit de Senaat (Hogerhuis) en het Huis van Afgevaardigden (Lagerhuis). De Senaat bestaat uit 21 leden die door de gouverneur-generaal benoemd worden. De functie van gouverneur-generaal is zuiver ceremonieel. Acht senatoren worden op voordracht van de oppositie benoemd en dertien leden op voordracht van de regering. Het Huis van Afgevaardigden telt 60 leden. Deze worden elke vijf jaar gekozen via algemene verkiezingen door Jamaicanen van 18 jaar en ouder. De gouverneur-generaal kan op verzoek van de premier op elk moment verkiezingen uitroepen. De leider van de grootste partij in het parlement is de premier en samen met zijn kabinet van ministers vormt hij de uitvoerende macht. Het eiland is bestuurlijk onderverdeeld in veertien gemeenten of 'parishes' met een gekozen gemeenteraad: Clarendon, Hanover, Kingston, Manchester, Portland, Saint Andrew, Saint Ann, Saint Catherine, Saint Elizabeth, Saint James, Saint Mary, Saint Thomas, Trelawny en Westmoreland.
Constitutionele Parlementaire Republiek.
Het Jamaicaanse landschap wordt voornamelijk bepaald door een groene bergketen, met als hoogste punt de Blue Mountain Peak (2.256 meter). Meer naar het westen liggen de uitlopers van dit prachtige landschap met beboste ravijnen, rivieren en watervallen. Aan de noord- en westkust liggen enkele fraaie stranden.
Jamaica heeft een tropisch regenklimaat, dat gekenmerkt wordt door een afwisseling van droge en natte tijden. De meeste neerslag valt in het najaar. 's Avonds koelt het nauwelijks af. Er waait voornamelijk een matige wind.
Op Jamaica komen circa drieduizend verschillende soorten planten, struiken en bomen voor waarvan er circa achthonderd alleen op Jamaica voorkomen. Jamaica telt ongeveer tweehonderd soorten orchideeën, 550 soorten varens en zestig soorten bromelias. Valleien staan vol met palmbomen, bergtoppen zijn begroeid met laag bergwoud en baardmossen. Ten tijde van de ontdekking van Jamaica in de vijftiende eeuw was het land bedekt met reusachtige wouden. Inheemse planten waren toen ananas, suikerappel en guave. Bijna alle vruchten die nu op Jamaica groeien zijn na die tijd geïmporteerd, zoals bananen, aubergines, cassave, citrusvruchten, kokosnoten en de akee, die vaak tijdens het ontbijt gegeten wordt. Ook de hennepplant waar marihuana of ganja van gemaakt wordt, is geïmporteerd. De nationale boom is de Blue Mahoe, een hibiscussoort, en de nationale bloem is de blauwe bloesem van de pokhoutboom (Lignum vitae). Bamboe komt over het hele eiland voor en op de Blue Mountains groeien onder andere rododendron, kamperfoelie, lelies en de merianas of Jamaicaanse roos. Uit de strychnas, een soort nachtschade, wordt strychnine en medicijnen gewonnen. Veel voorkomende boomsoorten zijn amandelbomen, cederbomen, pijnbomen, pimentbomen, tamarindes, trompetbomen, broodfruitbomen en tulpenbomen. Veel voorkomende bloemen en planten zijn bougainville, coniferen, flamboyant, gagel, mispel, schijfcactus, anthurium, heliconia, en zijdeplant. Blaasjeskruid is een insectenetende plant. Mangrovebossen komen nog voor aan de westkust en zijn beschermd. Verder telt de fauna van Jamaica nog drie soorten schildpadden, vijf soorten niet-giftige slangen (onder andere de gele slang, een constrictor-soort), zeventien kikkersoorten, één soort reuzenpad en spinnen. Uniek is dat de veertien inheemse kikkersoorten niet als kikkervisjes ter wereld komen maar direct als kikkers uit hun eitjes kruipen. Mangoesten werden in de negentiende eeuw geïmporteerd om de ratten te bestrijden. Ze richtten echter ook een slachting aan onder voornamelijk de vogel- en slangenpopulatie. Door de mangoest is bijvoorbeeld de zwarte slang uitgestorven op Jamaica. Het is nu gelukt om het aantal mangoesten onder controle te houden. Een zeldzaam knaagdier is de onder de grond levende Jamaicaanse hutia. Er komen ongeveer 25 soorten vleermuizen op Jamaica voor. De als uitgestorven beschouwde Jamaicaanse iguana bleek nog te leven in de Hellshire Hills. Deze hagedissensoort kan wel 1,5 meter lang worden. De 23 andere hagedissensoorten worden niet zo groot maar komen wel over het hele eiland voor. Het meest bijzondere dier van Jamaica is de West-Indische lamantijn, een soort zeekoe, die zich vooral ophoudt aan de zuidkust van het eiland. Een greep uit de zeefauna: barracuda's, doktersvissen, engelvissen, knorvissen, lipvissen, papegaaivissen, roggen, snoeken, tonijnen, hamerhaaien, tijgerhaaien en doornhaaien. Enkele veel voorkomende koralen in de wateren rond Jamaica zijn: rode koraal, brandkoraal, steenkoraal en schorskoraal.
Vooral de witte zandstranden van het bekende Montego Bay en Ocho Rios en het langgerekte strand van Negril zijn de smaakmakers van Jamaica.
Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek bescherm je zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een beschermd gebied dat zich in de eerste plaats op de bescherming van ecosystemen richt en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten én het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken. Jamaica heeft 9 nationale parken, waaronder Black River Lower Morass, Canoe Valley en Cockpit Country.
Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover. Jamaica heeft één werelderfgoed, namelijk Blue en John Crow Mountains.
Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om je ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen doet jouw reisorganisatie aan duurzamer toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert jouw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. Je bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat je ook in de toekomst blijvend kunt genieten van je vakantiebestemming.
Zomer: -7 uur
Winter: -6 uur
Aan internetten in het buitenland buiten de Europese Unie (EU) kunnen extra kosten aan verbonden zitten. Wanneer er een WiFi verbinding aanwezig is, kun je meestal gratis gebruik maken van internet. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt met de voorbereiding van de reis. Het reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade of consulaat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van een reisadvies is te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/reisadvies.
Je dient over een paspoort te beschikken dat na aankomst nog 6 maanden geldig is (met 1 lege visumpagina).
Je hebt geen visum nodig.
Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse: raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
Het is voor iedereen verplicht om het Jamaicaanse immigratieformulier vóór aankomst online in te vullen via https://enterjamaica.com/. Per persoon moet er een formulier ingevuld worden, ook voor kinderen. EnterJamaica is gratis en je ontvangt een bevestiging via het ingevoerde e-mail adres.
De vlag van Jamaica werd aangenomen op 6 augustus 1962, de dag waarop Jamaica onafhankelijk werd van de inmiddels opgeheven West-Indische Federatie. De vlag bestaat uit de kleuren groen, goud en zwart. Zwart symboliseert de kracht en creativiteit van het Jamaicaanse volk. Goud staat voor zonlicht en de natuurlijke rijkdommen van het land. Groen vertegenwoordigt de hoop voor een goede toekomst en eveneens de rijkdommen van het land. De drie kleuren symboliseren ook de Afrikaanse herkomst van de meeste Jamaicanen.
De Jamaicanen spreken naast het officiële Engels vaak het Patois (spreek uit: pattawa), een mix van Afrikaans, Spaans, Frans en Engels.
Er bestaan geen wettelijke openingstijden in Jamaica.
Banken: De meeste banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 - 15:00 uur. Op vrijdag van 09:00 - 16:00 uur. Zaterdag en zondag gesloten.
Winkels: De meeste winkels zijn van 09:00 tot 17:00 uur geopend. Souvenirwinkeltjes en marktkramen langs de weg zijn vaak tot na zonsondergang open.
We adviseren om bij het voor het eerst betrekken van de kamer of het appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die op deze manier doeltreffend te bestrijden is.
Er zijn geen noodzakelijke vaccinaties, wel worden er aanbevelingen gedaan. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.reisprik.nl/tui
Een aantal landen, waaronder Jamaica, stelt een gele koorts vaccinatie verplicht wanneer je wilt inreizen vanuit een land waar gele koorts voorkomt. Dit houdt in dat je minimaal tien dagen voordat je het land binnenkomt gevaccineerd moet zijn, anders kan de toegang geweiged worden. Raadpleeg voor meer informatie de GGD, Reisprik.nl of uw huisarts.
Ebola preventie: alle inwoners en reizigers die de afgelopen 28 dagen gereisd hebben naar Guinee, Liberia en Sierra Leone worden aan de grens geweigerd. Op grond van artikel 7.1a Algemene Vervoersvoorwaarden TUI, houdt TUI zich het recht voor passagiers die binnen 28 dagen in één van de genoemde landen zijn geweest te weigeren. Je reis wordt dan beschouwd als te zijn geannuleerd, waarbij TUI niet aansprakelijk gesteld kan worden voor daaruit voortvloeiende schade. Neem dan contact op met je verzekering.
Drinkwater: Het leidingwater in Jamaica is niet drinkbaar, er wordt aangeraden om gebruik te maken van flessen water.
Er gelden beperkingen voor bepaalde souvenirs die je mee wilt nemen naar Nederland. Zo mogen nepartikelen alleen in kleine hoeveelheden mee worden genomen die voor eigen gebruik dienen. Voorbeelden van nepartikelen zijn nagemaakte merkkleding en horloges. Verder mogen voorwerpen met culturele waarde, denk aan koraal, schelpen en schilderijen, het land van herkomst niet verlaten. Daarnaast zijn er een aantal voorwerpen die verboden zijn om mee te nemen naar Nederland of het buitenland. Het is bijvoorbeeld ten strengste verboden om (vuur)wapens en munitie mee te nemen over de grens, ook al zijn ze niet echt. In het bezit zijn van drugs/verdovende middelen is tevens verboden. Overtreding van de wet wordt zwaar gestraft. Neem slechts pakjes/bagage mee van derden waarvan je de inhoud kent. Ga voor meer informatie naar de website: http://reizigers.douane.nl/.
Jamaica is een relatief arm land, hierdoor komt diefstal relatief vaker voor. Wij adviseren geen waardevolle spullen mee te nemen als je op pad gaat.
Het is ten strengste verboden om drugs of verdovende middelen in je bezit te hebben. Overtreding van de wet wordt zeer zwaar gestraft, dit geldt uiteraard ook voor Nederlanders.
Jamaica is bij uitstek een eiland om te windsurfen, waterskiën, parasailen, zeilen, diepzeevissen en duiken. Populaire sporten in Jamaica zijn cricket, voetbal en netball. Onder de toeristen zijn actieve jungletours ook erg populair. Ben je benieuwd naar de excursiemogelijkheden op de bestemming? Het is mogelijk om excursies voorafgaand aan jouw vertrek te bekijken via www.tui.nl/excursies. Je kunt ze hier ook direct vastleggen, hoe handig! Je hebt de keuze uit meer dan duizend excursies op tachtig verschillende bestemmingen.
Bus: Het openbaar vervoer heeft geen vaste vertrektijden. Je gaat gewoon langs de kant van de weg staan en steekt je hand op zodra er een bus aankomt. Er is een busstation in Montego Bay. Daar wacht de bus tot er genoeg mensen zijn en gaat dan rijden. De wachttijd is gemiddeld 1,5 uur. Onderweg worden er nog verschillende mensen bij gepropt. Deze bussen zijn dus meestal overvol. Zonder airconditioning en luidruchtige reggaemuziek in de bus is dit een heel avontuur.
Trein: Het spoor dat in Jamaica ligt is grotendeels niet meer operationeel. Het overige deel wordt gebruikt voor goederentransport.
Taxi: Er zijn twee verschillende soorten taxi's in Jamaica. De taxi's met de rode nummerplaat, met daarop de letters PP: Public Passenger zijn speciaal voor toeristen. Deze taxi's zijn ook verzekerd. De prijs wordt voor de rit afgesproken en ook eventueel het tijdstip van de terugreis. Let erop of de prijs die je afspreekt in Jamaicaanse of Amerikaanse Dollars is.
Op Jamaica gelden officieel wel verkeersregels, maar er zijn maar weinig Jamaicanen die zich er aan houden. Er wordt over het algemeen hard gereden en de afstanden tussen de auto's is vaak erg klein. Op Jamaica wordt links gereden. Vertrek altijd met een volle tank en ga ervan uit dat je geen tankstation tegenkomt.
In tal van winkeltjes worden allerlei souvenirs aangeboden. Het merendeel van deze souvenirs is niet typisch Jamaicaans maar is onderdeel van Aziatische massaproductie. In enkele winkeltjes worden sieraden van koraal en schelpen verkocht. Naast het feit dat de koraalriffen door deze handel beschadigd raken, is het ook illegaal om deze producten uit te voeren.