Het laatste paradijs op aarde ligt midden in de Indische Oceaan en luistert naar de naam ‘Malediven’: een archipel van ongeveer 1200 koraaleilandjes, waarvan er slechts zo’n 200 bewoond zijn. De eilandjes noordelijk en zuidelijk van de hoofdstad Malé zijn stuk voor stuk in 15 à 35 minuten rond te lopen. Het totale pakket aan kenmerken van echte bounty-eilanden zijn volop aanwezig: oogverblindende witte stranden, een oneindig blauwe lucht, palmbomen, koraalriffen die het glasheldere water een azuurblauwe kleur geven en zeetuinen vol kleurrijke vissen, schelpen en ander leven.
Naast de adembenemend mooie eilanden, is ook een bezoek aan het hoofdeiland met hoofdstad Malé een bezoek waard. Voor de cultuurliefhebbers zijn hier monumenten en mooie gebouwen te bezoeken. Fijnproevers bezoeken de vismarkt waar mannen aan het eind van de middag vis verkopen als de dhoni’s met de dagelijkse visvangst zijn binnengelopen. De bazaar herinnert aan oude tijden. Hier is van alles te koop. De bazaar strekt zich uit over de nauwe zijstraatjes met veel winkeltjes. De Grote Vrijdag Moskee is de grootste moskee van de Malediven. Er is plaats voor meer dan 5.000 personen. De moskee is vanuit het hele eiland zichtbaar vanwege zijn hoogte van 40 meter.
De bevolking is een mengeling van Arabieren, Afrikanen, Indiërs en Indonesiërs. Het aantal inwoners van Malediven is ongeveer 540.000. Veel Maldiviërs wonen in de hoofdstad Malé. Omdat het feitelijke landoppervlak zo klein is (circa 300 vierkante kilometer) is het land één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. De bevolkingsdichtheid is circa 1.800 inwoners per vierkante kilometer. Het bewoonbaar gebied van de gehele archipel is ongeveer even groot als het Middellandse Zee-eiland Malta. Van het hele grondgebied van de staat Malediven, is ongeveer 0,3 procent bewoond.
De bevolking is een mengeling van Arabieren, Afrikanen, Indiërs en Indonesiërs
Aantal inwoners van Malediven is 540.000
De Maldiviërs zijn een ingetogen, vriendelijk volk, dat net zoals andere Aziaten niet snel hun ongenoegen uiten. Over het algemeen worden de Maldiviërs gescheiden van de toeristen. Het familieleven is diep geworteld in de eilandgemeenschap en wordt beheerst door de islam. Mannen zijn verantwoordelijk voor de zakelijke, religieuze en juridische kanten van het leven. De verantwoordelijkheid van vrouwen is beperkt tot het huishouden, de tuin, de keuken en de opvoeding van kinderen. Daarnaast is de vrouw verantwoordelijk voor het verwerken van de vis, het vlechten van vloermatten, het maken van zeilen en touwen van kokosvezels en het bereiden van palmwijn.
De islam is de staatsreligie in dit vakantieparadijs. Alle inwoners worden geacht moslim te zijn en de sjaria (streng islamitische wetgeving) is daar van kracht. Moslims mogen zich dan ook niet bekeren tot een andere godsdienst. De islam wordt namelijk gezien als een maatschappelijk bindmiddel om de nationale eenheid te bewaren en de regering stevig in het zadel te houden.
Indeling naar religie:
Moslim 100%
Een traditionele Maldivische maaltijd bestaat uit rijst, vis, curry en pikante bijgerechten. Populair is 'mas huni', een geurig visgerecht met gemalen kokos, uien, limoen, en chilipepers. Uiteraard kun je bij de restaurants ook terecht voor verschillende visspecialiteiten en serveren de meeste restaurants ook internationale gerechten. Omdat vrijwel alle drank op de Malediven geïmporteerd is, zijn de prijzen vaak hoog.
Er zijn feestdagen die op de traditionele kalender zijn gebaseerd en jaarlijks derhalve van datum veranderen, zoals: Kuda Id (einde van de Ramadan) en de Verjaardag van de Profeet Mohammed. Ook de Ramadan zelf valt elk jaar in een andere periode. Tijdens de Ramadan kan er gereisd worden in islamitische landen, maar je moet dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking.
The Day Maldives Embraced Islam, Onafhankelijkheidsdag, Dag van de vissers, Dag van de Republiek, Bevrijdingsdag
Hoofdstad van Malediven is Malé.
De eilandengroep Malediven ligt in de Indische Oceaan op circa 700 kilometer van India. De hoofdstad van Malediven is Malé.
Malediven heeft een totale oppervlakte van: 298 km²
Landoppervlakte: 298 km²
Aantal km kust: 644
Hoogste punt: 2 Meter
Hoogste punt: Wilingili island
Laagste punt: 0
Laagste punt: Indische Oceaan
Het officiële betaalmiddel op de Malediven is de Maledivische Ruffiya (MRF). In de resorts worden de prijzen over het algemeen aangegeven in Amerikaanse dollars. Alleen op het hoofdeiland Malé is een bank aanwezig. Er zijn geen pinautomaten op de Malediven. Bij de hotels en resorts kun je met creditcard betalen.
Valuta: Ruffiya
Banken: Alleen op het hoofdeiland Malé is een bank aanwezig.
Pinautomaten: Er zijn geen pinautomaten op de Malediven.
Credit Cards: Bij de hotels en resorts kun je met creditcard betalen.
Fooien: Fooien vormen voor het personeel een goede manier om hun financiële positie enigszins te verbeteren. De richtlijnen zijn voor de ober en kamerjongen één US dollar per dag en voor kruiers één US dollar per bagagestuk.
De geschiedenis van de eerste bewoners is in nevel gehuld, maar sommige archeologische vondsten wijzen erop dat de Malediven al circa 5000 jaar bewoond is. Andere bronnen beweren echter dat de kolonisatie van de Malediven pas ongeveer in het jaar 500 voor Christus plaatsvond. Vanaf de eerste eeuw vóór Christus was het boeddhistisch, maar in 1154 bekeerde de toenmalige koning zich tot de islam. Het land is het grootste gedeelte van zijn geschiedenis onafhankelijk geweest. Dit met uitzondering van slechts enkele korte perioden waarvan een zeventienjarige Portugese overheersing in de zestiende eeuw de langste is. Er regeerden in totaal 84 sultans. In 1887 kwamen de Malediven onder Brits protectoraat. De Britten bemoeiden zich echter niet met de binnenlandse politiek. Op 26 juli 1965 werden de Malediven onafhankelijk, en in 1968 werd er voor een republiek gekozen. De bevolking is nog altijd voor 100% moslim.
De eilanden bestaan vooral uit witte zandstranden. De bebouwing is vaak helemaal aangepast aan de natuurlijke omgeving.
Er heerst een tropisch klimaat op de Malediven met het hele jaar hoge temperaturen en veel zon. Het weer wordt grotendeels bepaald door twee moessons per jaar die tevens de seizoenen aanduiden: de noordoost moesson van november tot en met april en de zuidwest moesson van mei tot en met oktober. De noordoost moesson brengt een wat droge periode met weinig wind. De warmste maanden zijn maart en april. Een periode van 14 dagen op de grens van april/mei met harde wind en regen kondigt het nieuwe seizoen aan. De natste maanden zijn mei tot en met oktober, wanneer de zuidwest moesson goed op gang komt, en de maanden november en december. In november draait de wind weer van (noord)west naar noord(oost).
De Malediven staan voornamelijk bekend om de schitterende onderwaterwereld. Elk atol wordt beschermd door een groot koraalrif. Op en rondom deze koraalriffen leven minstens 2.000 verschillende soorten vissen, koralen, schelpen en andere onderwaterdieren. In de wateren rond de Malediven komen 22 dolfijn- en walvissoorten, 5 soorten zeeschildpadden en 14 haaisoorten voor. Ook de grootste roggensoort ter wereld, de mantelrog, leeft hier. Grote dieren zul je op de Malediven niet treffen, maar kleine dieren des te meer. Vlinders, spinnen en schorpioenen komen op alle eilandjes voor. Op sommige eilanden komt wat tropisch regenwoud voor, maar het overgrote deel van de flora is aangeplant door de mens. Opmerkelijk is dat er eilanden zijn met een vrij weelderige begroeiing terwijl andere zo goed als kaal zijn.
De langgerekte witte stranden bestaan voornamelijk uit koraalzand en de grootte is zowel afhankelijk van het tij als van de tijd van het jaar. Topless zonnen is niet toegestaan.
Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover.
Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om jou ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen, doet jouw reisorganisatie aan duurzamer toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert jouw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. Je bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat je ook in de toekomst blijvend kunt genieten van jouw vakantiebestemming.
Zomer: +3 uur
Winter: +4 uur
Aan internetten in het buitenland buiten de Europese Unie (EU) kunnen extra kosten aan verbonden zitten. Wanneer er een WiFi verbinding aanwezig is, kun je meestal gratis gebruik maken van internet. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt met de voorbereiding van de reis. Het reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade of consulaat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van een reisadvies is te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/reisadvies.
Je dient over een paspoort te beschikken dat na vertrek nog 6 maanden geldig is (met 1 lege visumpagina).
Je hebt een visum nodig. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse: raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
Bekijk voor meer informatie ook de website van de overheid van de Malediven via https://www.immigration.gov.mv/tourist-visa/.
De vlag van de Malediven is rood met een groot groen vierkant in het midden, met daarin een verticale witte halve maan. De vlag werd aangenomen op 25 juli 1965.
De Maldiviërs hebben een geheel eigen taal: het Dhivehi. Dit is een Indo-Iraanse taal met wortels in het Sanskriet en verwantschap met het Singalees en Tamil. Aangezien het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten is, wordt er ook Engels gesproken in de hotels.
Officiële taal: Dhivehi
Winkels en banken gaan voor het gebed dicht en vrijdag is de islamitische rustdag, waarop de winkels, banken en restaurants gesloten zijn.
Banken: In Malé zijn de banken dagelijks van 8.00 tot 13.30 uur geopend. Op vrijdag zijn ze gesloten.
Winkels: Over het algemeen zijn de winkels en restaurants op de eilanden de hele dag tot laat in de avond open. Ze gaan voor het gebed dicht en vrijdag is de islamitische rustdag, waarop de winkels en restaurants gesloten zijn.
We adviseren om bij het voor het eerst betrekken van de kamer of het appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die op deze manier doeltreffend te bestrijden is.
Er zijn geen noodzakelijke vaccinaties, wel worden er aanbevelingen gedaan. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.reisprik.nl/tui
Drinkwater: Het leidingwater in de Malediven is niet drinkbaar, er wordt aangeraden om gebruik te maken van flessen water.
Voor de Malediven gelden de volgende douaneregels voor tabakswaren en vapes. Per persoon mogen er maximaal 200 sigaretten worden ingevoerd. Alle extra sigaretten worden door de douane ingenomen. Daarnaast is het verboden om vapes en bijhorende materialen en e-sigaretten in te voeren. De verkoop van sigaretten is toegestaan in winkels en hotels. Vapes en e-sigaretten mogen nergens meer worden verkocht.
Straatroverij komt helaas steeds vaker voor. Schoudertassen zijn hierbij favoriet. Ook polstasjes, vooral als deze zichtbaar in auto's liggen dan wel op bijvoorbeeld een cafétafel, zijn riskant. Aan te raden is kostbaarheden zo veel mogelijk thuis te laten en betaalmiddelen enigszins te verspreiden over kleding en bagage. Zorg ervoor dat je de telefoonnummers bij de hand hebt voor het blokkeren van je creditcard, bankpassen en mobiele telefoon.
Het is ten strengste verboden om drugs of verdovende middelen in je bezit te hebben. Overtreding van de wet wordt zeer zwaar gestraft, dit geldt uiteraard ook voor Nederlanders.
Wie een goede impressie van de Malediven wil krijgen, kan gaan eilandhoppen. Een tocht met een zeiljacht biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om meerdere eilanden te ontdekken en misschien wel plekjes waar nog nooit iemand geweest is. Voor een meer culturele invulling is de hoofdstad Malé te bezoeken. Deze politieke en commerciële stad biedt naast Bodu Beru, de traditionele muziek ook heerlijke lokale gerechten en kunst die typisch is voor de Malediven. Wie volledig verwend en in de watten gelegd wil worden kan terecht in één van de vele spacentra. Een hot stone massage, aromatherapie en vele andere behandelingen behoren tot de talrijke mogelijkheden.
Tienduizenden riffen, meer dan duizend soorten vissen, tweehonderd koraalsoorten en nog veel meer onderwaterleven maken de Malediven tot een uitstekende plek om te snorkelen en/of te duiken. Maar ook voor andere watersporten zoals onder andere zeekajakken, zeilen en parasailen is het een schitterende plek.
Openbaar vervoer is niet aanwezig op de eilanden. Vanaf het hoofdeiland word je per speedboot of per watervliegtuig naar het eiland gebracht.
Taxi: In de hoofdstad Malé rijden taxi's. Deze zijn op straat aan te houden. Voor de afstanden is het eigenlijk niet nodig. Het kan handig zijn voor veel bagage en de airconditioning die de auto's hebben.
Overig: Het lokale verkeer wordt door zeil- en motorboten (dhoni’s) onderhouden. De fiets is het belangrijkste vervoermiddel. Er is een regelmatige bootverbinding met Sri Lanka. Air Maldives, de nationale luchtvaartmaatschappij en tevens één van de kleinsten ter wereld, vliegt vanaf de internationale luchthaven bij Malé.
Door het vrijwel ontbreken van wegen (slechts circa 10 km) en de hoge importbelastingen, rijden er niet veel auto’s rond op de Malediven. Alleen in de hoofdstad Malé zul je auto's, minibusjes en brommers aantreffen.
Het grootste deel van het dagelijkse leven op de Malediven speelt zich af in de hoofdstad Malé. Hier vind je twee winkelcentra, verschillende markten en tal van souvenirwinkeltjes. De vismarkt is het commerciële centrum van de Malediven en tevens de grote trekpleister voor toeristen. Buiten vis, voornamelijk tonijn, vind je er ook vers fruit, groenten, maar er zijn ook veel souvenirwinkels. Zeker het bezoeken waard.