De eilandengroep Malta bestaat uit vijf eilanden, waaronder de eilanden Malta, Gozo en Comino. Deze eilandengroep is gelegen midden in de Middellandse Zee, ten zuiden van het Italiaanse eiland Sicilië. De geschiedenis van Malta gaat terug tot vierduizend jaar voor Christus. Er zijn uit deze periode nog vele overblijfselen bewaard gebleven. Dit zijn, samen met een groot aantal katholieke kerken, ware bezienswaardigheden. Valetta is de hoofdstad van Malta, een kunststad die is gebouwd in de zestiende eeuw. Het centrum heeft nauwe steegjes en de vele kerken en paleizen worden gekenmerkt door de Barokstijl. Malta biedt de bezoeker een klimaat met veel zon, een vrolijke en onbezorgde sfeer, schilderachtige dorpjes en kleurrijke vissershaventjes.
Malta heeft vele bezienswaardigheden, dit zijn er zoveel dat je een reis door de tijd kan maken. De Maltese Eilanden worden ook wel eens beschreven als één groot openluchtmuseum, uniek omdat zoveel van hun verleden nog tastbaar is. Overal waar je komt is de oude Maltese architectuur te zien.
Geniet van een dag in Sweethaven Village, de filmset van de musical 'Popeye' uit 1980, met Robin Williams. Daarnaast zijn er verschillende hollywoodfilms opgenomen op Malta, zoals Gladiator (met Russell Crowe) en Alexander (met Colin Farrell, Anthony Hopkins en Angelina Jolie).
FestaMalta behoort met zijn vele inwoners tot één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. De bevolkingsdichtheid is circa 1.318 inwoners per vierkante kilometer.
De bevolking van Malta bestaat grotendeels uit Maltezen.
Aantal inwoners van Malta is 436.000
Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen. De bevolking wordt gevormd door alle culturen die er door de eeuwen heen op de eilanden hun invloed hebben gehad. Door de ligging van de eilanden in de Middellandse Zee zijn de Maltezers ingesteld op het leven op het water. Een groot deel van de bevolking werkt dan ook in de visserij of heeft op het toeristische vlak iets met de zee van doen.
De Maltezers zijn harde werkers die bekend staan als een robuust en vriendelijk volk. Ze zijn vrolijk, lachen veel en zijn erg gastvrij. Omdat het eiland voor een groot deel draait op het toerisme zul je je niet snel onwelkom voelen.
Het grootste deel van de bevolking op Malta is rooms-katholiek.
Indeling naar religie:
Rooms Katholiek 91%
Overig 9%
De Maltese keuken kent Engelse, Italiaanse en Arabische invloeden. Een gebruikelijk voorgerecht is soep met champignons, asperges, tomaten, selderie, kool of merg, vissoep of minestra (een dikke groentesoep). Er worden diverse vis- en vleesschotels geserveerd. Een populair visgerecht is bijvoorbeeld Lampuki. Dit is een gebakken vis die opgediend wordt met tomaten, uien, olijven, erwten, peterselie en bloemkool. Op Malta wordt veelal het lokale bier gedronken, maar er worden ook buitenlandse biersoorten geschonken. De dorpswijnen zijn niet echt goed van kwaliteit. Er worden wel goede wijnen op Malta geproduceerd, maar de druiven zijn dan afkomstig uit het buitenland.
De dorpen vieren elk jaar op grootse wijze het feest van hun kerkpatroon. De officiële data zijn over het hele jaar verspreid. Sinds de jaren '50 worden steeds meer festa's naar de zomer verplaatst, omdat dan de weersomstandigheden beter zijn. De festa's worden ook wel verschoven naar de eerstvolgende zondag na de officiële datum. De meeste festa's duren ongeveer een week.
Carnaval, Farsons Great Beer Festival, Malta Jazz Festival, L'Imnarja, Fireworks Festival, Mediterranean Food Festival, Historic Cities Festival
St. Jozef Dag, Onafhankelijkheidsdag, Maria Hemelvaart, St. Petrus en St. Paulus Dag, Freedom Day
Malta is een dwergstaat, die is gelegen in de Middellandse Zee. De Maltezer eilandengroep bestaat uit Malta, Gozo, Comino en de twee onbewoonde rotseilandjes Cominotto en Filfla.
Hoofdstad van Malta is Valletta.
Malta is gelegen midden in de Middellandse Zee.
Malta ligt ten zuiden van Sicilië, ten oosten van Tunesië en ten noorden van Libië.
Malta heeft een totale oppervlakte van: 316 km²
Landoppervlakte: 316 km²
Wateroppervlakte: 0 km²
Aantal km kust: 197
Valuta: Euro
Pinautomaten: Er zijn op diverse plaatsen geldautomaten te vinden op Malta. De volgende pasjes kunnen gebruikt worden bij de geldautomaten: Maestro/Mastercard, Visa, Giropas.
Credit Cards: Creditcards (Access/Mastercard, American Express, Diners Club en Visa, Cirrus etc.) worden normaliter overal geaccepteerd.
Fooien: In de hotels en restaurants wordt uit gegaan van een fooi van tien procent van de rekening, tenzij dit bij de rekening is inbegrepen. Taxichauffeurs krijgen normaliter een fooi van tien procent van de ritprijs.
De eerste beschaving op Malta dateert uit circa vijfduizend voor Christus. Later werd het eiland bezet door Feniciërs, Carthagers en Romeinen. Na de splitsing van het Romeinse Rijk viel Malta onder het bestuur van Constantinopel. Arabische aanvallen in de achtste en negende eeuw dwongen Malta tot overgave aan het islamitische Sicilië. In de twaalfde eeuw leidde de heerschappij van de Noormannen tot grote welvaart op Malta, zowel op economisch als cultureel gebied. Toen Malta samen met Sicilië een onderdeel werd van het rijk van Karel V (zestiende eeuw) kwam het land weer in rustig vaarwater terecht. In 1530 onderkende Karel V de belangrijke strategische ligging van Malta en droeg hij het land over aan de Maltese ridders, zodat de archipel voor een periode van 250 jaar een voornaam bolwerk in de strijd tegen de Turken werd. Aan het einde van de achttiende eeuw viel Malta in handen van Napoleon, die door de Britten werd verdreven. De Britten maakten vervolgens 181 jaar lang de dienst uit op Malta. In 1961 zette Malta de eerste stap op weg naar de onafhankelijkheid. In 1964 verkreeg het land zijn onafhankelijke status.
Malta is een parlementaire republiek met een president als staatshoofd. Het parlement is unicameraal (Huis van Afgevaardigden). De 65 leden worden direct verkozen op basis van evenredige vertegenwoordiging vanuit kiesdistricten die meerdere afgevaardigden leveren. De leden worden verkozen voor een periode van vijf jaar. De president wordt door het Huis van Afgevaardigden gekozen voor een periode van vijf jaar. Het kabinet wordt voorgezeten door de premier en is verantwoording verschuldigd aan het parlement. De premier wordt benoemd door de president en is gewoonlijk de leider van de grootste partij of de leider van een meerderheidscoalitie. De Maltese rechterlijke macht is onafhankelijk. De opperrechter en negen rechters worden door de president benoemd, geadviseerd door de minister-president.
Malta is een parlementaire republiek.
Het landschap van de Maltezer eilanden wordt voornamelijk bepaald door heuvels en terrasvormige velden. Malta beschikt niet over bergen en rivieren. De kustlijn van Malta bestaat uit havens, baaien, stranden en rotsachtige inhammen.
Malta heeft een subtropisch Middellands Zeeklimaat, waardoor het op Malta behoorlijk warm is. De zeewind zorgt hierbij voor enige verkoeling. De warmste maanden zijn de maanden juli, augustus en september. De zon schijnt gemiddeld tien uur per dag.
Op Malta zijn enkele bomen te vinden. Het struikgewas Maquis bepaald over het algemeen het beeld van Malta. In de lente zijn er vele voorjaarsbloemen in allerlei kleuren. De dierenwereld op Malta is wat beperkt. Men vindt er voornamelijk egels en konijnen en wat slangen en hagedissen. Ongeveer een twaalftal vogelsoorten verblijft permanent op het eiland. Eén daarvan is de Nationale vogel van Malta, de blauwe grotlijster. Kenmerkend voor Malta is de Maltezer hond die ook wel het 'Maltezer leeuwtje' wordt genoemd. Dit is een langharig dwergras dat is afgeleid van de keeshond.
Malta heeft diverse mooie stranden, voor zowel de windsurfer als de zonaanbidder. Je kunt kiezen uit stranden met goudkleurig zand, rood zand, rotsen, blauwe baaien en zelfs binnenzeeën. Er zijn eenvoudige stranden met rotsachtige inhammen voor snorkelaars en stranden waar je 's avonds de zon in zee kunt zien zakken, perfect voor mensen die graag in de schemering zwemmen. Sommige stranden en rotsachtige kusten liggen ver van de platgetreden paden, maar zijn vanwege de rust zeker een bezoek waard.
Schone stranden, goed zwemwater en veilig strandplezier zijn de kwalitatieve kenmerken van stranden die erkend zijn met het keurmerk de Blauwe Vlag. Dit keurmerk is een initiatief van Foundation for Environmental Education (FEE). Wereldwijd zijn er meer dan 4400 stranden en havens in 45 landen gecertificeerd met de Blauwe Vlag.
Malta heeft 12 blauwe stranden
Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Een nationaal park is een beschermd gebied dat zich richt in de eerste plaats op de bescherming van ecosystemen en op de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. Malta heeft geen nationale parken.
Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover.
Malta heeft 3 werelderfgoederen
Werelderfgoederen in Malta:
Valetta, Hal Saflieni Hypogeum, Megalitische Tempels van Malta
Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om jou ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen, doet jouw reisorganisatie aan duurzamer toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert jouw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. Je bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat je ook in de toekomst blijvend kunt genieten van jouw vakantiebestemming.
Tijdverschil: Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Malta.
Internetten in het buitenland binnen de Europese Unie (EU) hoeft niet voor extra kosten te zorgen, mits je binnen je bundel blijft. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt met de voorbereiding van de reis. Het reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade of consulaat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van een reisadvies is te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/reisadvies.
Je dient over een geldig paspoort of een geldige nationale identiteitskaart te beschikken.
Je hebt geen visum nodig.
Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse: raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
De nationale vlag van Malta bestaat uit twee verticale balken in de kleuren wit (hijskant) en rood. In de linkerbovenhoek van de vlag staat een afbeelding van het George-kruis. Dit is een eersymbool dat op 15 april 1942 aan de volledige Maltese bevolking werd toegekend voor hun moed tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het Maltees (verwant aan het Arabisch) en het Engels zijn de officiële talen op Malta. Daarnaast is een groot deel van de bevolking het Duits, Italiaans en/of Frans machtig.
Voertaal: Maltees en Engels
Officiële taal: Maltees en Engels
Banken: De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 14:00 uur en op zaterdag van 08:30 tot 11:30 uur.
Winkels: De winkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 09:00 tot 13:00 uur en van 16:00 tot 19:00 uur. In veel plaatsen zijn op zaterdagmiddag de winkels gesloten, zoals in de plaats Valletta.
Overig: Postkantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 14:00 uur en op zaterdag van 08:30 tot 11:30 uur.
We adviseren om bij het voor het eerst betrekken van de kamer of het appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die op deze manier doeltreffend te bestrijden is.
Er zijn geen noodzakelijke en aanbevolen vaccinaties. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.reisprik.nl/tui
Medische voorzieningen: In alle steden en dorpen zijn apothekers te vinden. De apotheken zijn herkenbaar aan het groene kruis. Artsen hebben spreekuren in de apotheken.
Drinkwater: Het leidingwater in Malta is veilig om te drinken. Het water kan wel naar chloor smaken en daarom wordt aangeraden om gebruik te maken van flessen water.
Ingevolge de paspoortwet is het niet toegestaan om met een verlopen paspoort te reizen. Je dient dus altijd over geldige reisdocumenten te beschikken waarmee je je in voorkomende gevallen moet kunnen legitimeren.
Straatroverij komt helaas steeds vaker voor. Schoudertassen zijn hierbij favoriet. Ook polstasjes, vooral als deze zichtbaar in auto's liggen dan wel op bijvoorbeeld een cafétafel, zijn riskant. Aan te raden is kostbaarheden zo veel mogelijk thuis te laten en betaalmiddelen enigszins te verspreiden over kleding en bagage. Zorg ervoor dat je de telefoonnummers bij de hand hebt voor het blokkeren van je creditcard, bankpassen en mobiele telefoon. Op drukke plaatsen en op markten zijn helaas veel zakkenrollers actief.
Het is ten strengste verboden om drugs of verdovende middelen in je bezit te hebben. Overtreding van de wet wordt zeer zwaar gestraft, dit geldt uiteraard ook voor Nederlanders.
Ben je benieuwd naar de excursiemogelijkheden op de bestemming? Het is mogelijk om excursies voorafgaand aan je vertrek te bekijken via www.tui.nl/excursies. Je kunt ze hier ook direct vastleggen, hoe handig! Je hebt de keuze uit meer dan duizend excursies op tachtig verschillende bestemmingen.
De Maltezers zijn grote fans van voetbal en paardenraces. Ook zijn er vele watersportmogelijkheden, zoals waterpolo, surfen en duiken.
Het openbaar vervoer van Malta is goed en redelijk goedkoop.
Bus: De busverbindingen zijn op Malta uitstekend en goedkoop.
Taxi: Er zijn twee soorten taxi's op Malta: witte en zwarte. Witte taxi's houd je op straat aan. Spreek vooraf duidelijk een prijs af. Als je een taxi door de receptie van het hotel laat bellen, komt er een zwarte taxi. Deze hebben veelal vastgestelde prijzen.
Het is op diverse plekken in Malta mogelijk om een auto te huren. De voorwaarden hiervoor zijn dat je 21 jaar of ouder moet zijn en dat je in het bezit moet zijn van een Nederlands rijbewijs. Let bij het huren van een auto altijd op de staat van de auto.
In Malta wordt er links van de weg gereden en er zijn overal maximum snelheden.
In Malta kun je heerlijk struinen over de kleurrijke markten met onder andere verse vis, groenten, kleding en ga zo maar door. Ook kun je winkelen in oude winkeltjes in de steegjes van Valletta en rondneuzen in de winkelcentra.