Bij voldoende sneeuw worden er in Luxemburg verschillende langlaufroutes uitgezet.
Het ligt op een steenworp van Nederland en toch waan je je er echt in het buitenland. Het Groothertogdom Luxemburg heeft een prachtig heuvellandschap. Een ideale omgeving dus voor mooie wandelingen en spannende survivaltochten. In de pittoreske stadjes en in de hoofdstad Luxemburg is ook genoeg te beleven. Al met al een compleet vakantieland op zakformaat.
Clervaux
Luxemburg wordt ingesloten door België, Duitsland en Frankrijk en overspoeld door migranten en werknemers uit deze landen. Luxemburg telt ruim een half miljoen inwoners. Bijna 43% is van buitenlandse afkomst. Een vijfde van alle inwoners woont in en om de hoofdstad. De bevolkingsdichtheid is ongeveer 230 inwoners per km². In het zuiden is de bevolkingsdichtheid groter dan in het noorden.
De bevolking van Luxemburg bestaat uit Luxemburgers, Portugezen, Italianen en Fransen.
Aantal inwoners van Luxemburg is 580.000
Door de verschillende nationaliteiten in het land is Luxemburg een smeltkroeg van culturen. De autochtone Luxemburgers zijn levensgenieters en houden van een Bourgondische levensstijl. Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land.
Circa 95% van de bevolking is rooms-katholiek. Verder protestant en overig. Sinds 1980 is het niet meer toegestaan om gegevens qua geloofsovertuiging te verzamelen. De percentages zijn dan ook schattingen.
Indeling naar religie:
Rooms Katholiek 87%
Overig 13%
In Luxemburg kun je dezelfde Bourgondische levensstijl als in België ervaren. De Luxemburgse keuken is gebaseerd op de Belgische en Duitse keuken. Varkensvlees, vis en wild is vaste prik op de menukaart. De Ardennerham is zeker de moeite waard. Je kunt de ham zowel gerookt of rauw nuttigen. Typisch Luxemburgs gerecht is ook bloedworst met aardappelpuree of ossenmaag. Luxemburg heeft tevens een eigen wijnproductie; de Luxemburgse wijn is een witte wijn.
Dag van de arbeid, Maria hemelvaart, Nationale feestdag, Luxemburg City Kermesse, Allerheiligen
Met een oppervlakte van 2.586 vierkante kilometer is Luxemburg het kleinste land van de Benelux.
Hoofdstad van Luxemburg is Luxemburg.
Luxemburg wordt omgeven door België, Duitsland en Frankrijk. De zuidelijke en oostelijke grenzen van Luxemburg worden door rivieren gevormd, waaronder de Moezel.
Luxemburg grenst aan België, Duitsland en Frankrijk.
Luxemburg heeft een totale oppervlakte van: 2586 km²
Landoppervlakte: 2586 km²
Hoogste punt: 559 Meter
Hoogste punt: Buurgplaatz
Laagste punt: 133 Meter
Laagste punt: Moezel
In Luxemburg kun je met de euro betalen. Creditcards van Mastercard, VISA, Diner en American Express worden vrijwel overal geaccepteerd, echter niet overal (let op stickers in betreffende winkels en restaurants). Daarom is het verstandig om ook andere betaalmiddelen mee te nemen. Pinnen kan met een pas met een EC- of Maestro logo bij vrijwel elke geldautomaat.
Valuta: Euro
Pinautomaten: Pinnen kan met een pas met een EC- of Maestro logo bij vrijwel elke geldautomaat.
Credit Cards: Creditcards van Mastercard, VISA, Diner en American Express worden vrijwel overal geaccepteerd. (Let op stickers in betreffende winkels en restaurants.)
Fooien: In Luxemburg is het gebruikelijk om fooien te geven.
In 963 besloot graaf Siegfried van de Ardennen, die als stichter van het graafschap Luxemburg wordt beschouwd, een kasteel te bouwen op een rots langs de weg Reims-Trier. “Lucilinburhuc” (klein kasteel) werd de naam van deze vesting. De plek waar deze vesting ontstond is de huidige hoofdstad Luxemburg-stad. Het gebied rondom Luxemburg-stad werd 20 keer belegerd in 400 jaar en Luxemburg-stad is in 1554 totaal verwoest. In 1795 veroverde Napoleon I het hertogdom en Luxemburg werd een provincie van Frankrijk. Even later werd Napoleon I verslagen en werd koning Willem I van Nederland toegewezen om het groothertogdom te sturen. Luxemburg werd een provincie van Nederland. In 1830 werd groothertogdom Luxemburg verdeeld: het westelijke Franstalige gedeelte komt bij België, het oostelijke en Luxemburgs sprekende gedeelte blijft onafhankelijk. Deze scheiding werd officieel bij het Verdrag van Londen (1839). Luxemburg werd bezet door de Duitsers tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In 1944 werd het groothertogdom bevrijd en herstelde zich snel. Luxemburg werd na de Tweede Wereldoorlog lid van grote organisaties zoals de Verenigde Naties, de Benelux, de NAVO en de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), de voorloper van de huidige Europese Unie. De centrale ligging van Luxemburg en het gezeur tussen de grotere Europese mogendheden over de vestigingsplaats van diverse Europese diensten en vertegenwoordigende organen heeft er toe geleid dat Luxemburg de thuishaven van een groot aantal EG-onderdelen werd.
Luxemburg is een parlementaire democratie. De wetgevende macht berust zowel bij de Kamer van Afgevaardigden als bij de Groothertog. Beiden hebben het recht van initiatief. De uitvoerende macht berust bij de regering. De zestig afgevaardigden worden iedere vijf jaar rechtstreeks gekozen op basis van evenredige vertegenwoordiging. Na de parlementaire verkiezingen benoemt de Groothertog een premier, die vervolgens een regering samenstelt. De regering dient daarna te worden goedgekeurd door de Kamer van Afgevaardigden.
Luxemburg kent een parlementaire democratie. De functie van het staatshoofd - groothertog genoemd - is erfelijk.
Luxemburg bestaat uit twee streken. De streek Ösling ligt in het noorden en behoort tot de Ardennen. De gemiddelde hoogte van dit gebied is tussen 400 en 500 meter. Het gebied bestaat uit beboste bergen, heuvels en rivierdalen. Het midden en zuiden van Luxemburg wordt gekenmerkt door een golvend landschap. Het oosten van Luxemburg wordt gekarakteriseerd door rivieren zoals de Moezel. Het gebied Klein Zwitserland, wat tegen de Duitse grens ligt, is een populair wandelgebied.
Luxemburg heeft een gematigd zeeklimaat, met lange, koele, vochtige winters met een gemiddelde temperatuur rond het vriespunt. Vooral in het noorden (Luxemburgse Ardennen) kan ‘s winters (vrij) veel sneeuw vallen. De zomers zijn aangenaam warm maar wel vochtig. In het zuiden van Luxemburg is het soms iets warmer. Juli en augustus zijn de warmste maanden, terwijl in mei en juni de meeste zon schijnt.
De Ösling en Gutland zijn van nature grotendeels begroeid met beuken. De beukenbossen zijn echter grotendeels door aanplant vervangen. Op mergelbodems bestaat het natuurlijke bos uit eiken en haagbeuken. Verder zijn de grove den en de fijnspar aangeplant. In de bossen leven herten, reeën en wilde zwijnen. Ook de moeflon en de wasbeer komen voor. Van de vogels is het aantal water- en moerasvogels beperkt vanwege de geringe oppervlakte van de geschikte natuurlijke omstandigheden. Alleen de wilde eend, kievit en blauwe reiger komen regelmatig voor. Alle vissoorten in snelstromend water, zoals beekforel, vlagzalm, barbeel en neusvis komen voor, evenals enkele soorten van traag stromende wateren als snoek, brasem, rietvoorn en karper.
Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover.
Luxemburg heeft 1 werelderfgoederen
Werelderfgoederen in Luxemburg:
Luxemburg: de oude stad en vestingwerken
Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om jou ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen, doet jouw reisorganisatie aan duurzamer toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert jouw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. Je bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat je ook in de toekomst blijvend kunt genieten van jouw vakantiebestemming.
Internetten in het buitenland binnen de Europese Unie (EU) hoeft niet voor extra kosten te zorgen, mits je binnen je bundel blijft. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt met de voorbereiding van de reis. Het reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade of consulaat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van een reisadvies is te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/reisadvies.
Je dient over een geldig paspoort of een geldige nationale identiteitskaart te beschikken.
Je hebt geen visum nodig.
Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse: raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
De vlag van het Groothertogdom Luxemburg is een horizontale driekleur, bestaande uit gelijke banden van rood (bovenaan), wit (midden) en lichtblauw (onderaan).
Sinds 1984 is het Luxemburgs de officiële taal in het Groothertogdom. In de eerste helft van deze eeuw waren het Frans en Duits de officiële talen in Luxemburg, maar het streven naar een eigen identiteit onder de Luxemburgers leidde tot de opwaardering van het Luxemburgs.
Voertaal: Het Letzeburgsch is sinds 1985 de officiële taal, tevens wordt er Frans, Engels en Duits gesproken.
Officiële taal: Luxemburgs
Banken: Banken zijn geopend op ma t/m vrij van 08.30-12.00 uur en van 13.30-16.00 uur (veel banken hebben een geldautomaat).
Winkels: Winkels en postkantoren zijn geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 09.00-12.00 uur en van 14.00-18.00 uur. Op maandag zijn de winkels open van 14.00-18.30 uur. In de toeristische streken sluiten de winkels ‘s avonds meestal later.
Overig: Wisselkantoor op het station dagelijks geopend.
We adviseren om bij het voor het eerst betrekken van de kamer of het appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die op deze manier doeltreffend te bestrijden is.
Er zijn geen noodzakelijke en aanbevolen vaccinaties. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.reisprik.nl/tui
Drinkwater: Het leidingwater in Luxemburg is veilig om te drinken.
Binnen de EU mogen goederen die bestemd zijn voor eigen gebruik, onbeperkt in- en uitgevoerd worden. Dat eigen gebruik kent wel grenzen.
Op drukke plaatsen en markten zijn er helaas veel zakkenrollers actief. Het is dus belangrijk dat je goed op je eigendommen let. De beste manier om niet bestolen te worden is om een geldriem te dragen onder de kleding. Zaken zoals geld, camera en paspoort kun je het beste in zo'n geldriem dragen, vlak bij het lichaam.
Het is ten strengste verboden om drugs of verdovende middelen in je bezit te hebben. Overtreding van de wet wordt zeer zwaar gestraft, dit geldt uiteraard ook voor Nederlanders.
De rivieren van Luxemburg maken het land uitermate geschikt voor kajakken, waterskiën en windsurfen. Voor mountainbiken en wandelen, kun je het beste terecht in de Ardennen.
Een net van spoorwegen en buslijnen strekt zich uit over het gehele land. Vrijwel elke plaats is met het openbaar vervoer bereikbaar.
Bus: Vrijwel elke plaats in Luxemburg is per bus te bereiken.
Taxi: Taxi's zijn uitgerust met een meter. Het is raadzaam telefonisch een taxi te bestellen of naar een taxistandplaats te gaan.
AutoTolVignetten biedt een handig overzicht van verplichte tolvignetten, milieustickers, veiligheidsvesten, etc. per land. Alle vignetten en toebehoren zijn in één keer te bestellen via www.autotolvignetten.nl/tui.
Maximum snelheid snelwegen: 130
Verkeersregels: In Luxemburg geldt op de snelweg een max. snelheid van 130km/h, buiten de bebouwde kom 90km/h en binnen de bebouwde kom 50km/h. De Luxemburgse automobilist is over het algemeen vriendelijk. Er wordt rechts gereden.
Tolwegen: Er zijn geen tolwegen in Luxemburg
Tankstation: De brandstofprijzen in Luxemburg liggen lager dan in Nederland.